KARDEMİR'in geleceğini kurtaracak olan Kardemir Enerji nasıl kuruldu? KARDEMİR'in HES sahibi olmasının arkasındaki Rafet Vergili, 14 yıl önce ne yapmıştı? İşte Hikayesi.

2010’da Akın Grubuna bağlı Akfen Enerji Şirketi, Karabük Pirinçlik mevkiinde 22.5 mw kapasitesindeki Hidroelektrik santralini kurmuş ve hemen ardından 10 Milyon Euro’ya KARDEMİR A.Ş’ye satmıştı.

Kardemir böylece Enbatı Enerji A.Ş şirketine sahip olarak, enerji sektörüne adım attı.

Geçtiğimiz günlerde de Enbatı Enerji, Kardemir Enerji A.Ş. oldu ve Yönetim Kurulu Başkanlığına da Mehmet Ceylan geldi.

--------Ooo--------

KARDEMİR’in en kısa sürede yenilenebilir enerji alternatiflerine tamamen yönelmesi çok önemli.

2026’da yürürlüğe girecek olan Yeşil Mutabakat çerçevesindeki Karbon Vergisi çok ciddi yükümlülükler getirecek.

KARDEMİR’in Karbon izini sıfırlaması için, Kömür, Doğalgaz, Akaryakıt gibi fosil yakıtların kullanımını tamamen bırakması kesinlikle kaçınılmaz bir şart.

KARDEMİR, 3-5 yıl içinde başta Hidrojen enerjisi olmak üzere, güneş enerjisi ve hidroelektrik santrallerinden elde edilen yenilenebilir enerji kaynaklarını oluşturmak ve kullanmak zorunda kalacak.

Dolayısıyla, Kardemir Enerji AŞ’nin başına gelen Mehmet Ceylan’a çok ciddi görevler düşüyor.

--------Ooo--------

Bu yazıyı yazarken KARDEMİR’in 2010’da Akfen Enerji Şirketinin Pirinçlik'deki HES’ine nasıl sahip olduğunu hatırladım.

Akın Yenilenebilir Enerji Holdinge bağlı Akfen Enerji, Pirinçlik mevkiindeki HES inşaatını 2010’un son aylarında bitirdiğinde, üretime geçmesi için çeşitli kurum ve kuruluşlardan onay alması gerekiyordu.

Akfen Enerji, birçok resmi kurum ve kuruluştan onay alma çalışmalarına başladığı sırada, KARDEMİR’in o dönemki Yönetimini oluşturan rahmetli Mutullah Yolbulan ile Kamil Güleç, Akfen’den yaptığı HES’i satın almak istemişti.

Pirinçlik’deki HES’i satmayı kabul etmeyen Akfen Enerji Şirketi, kendisi çalıştırmak istediğini açıklamıştı. Hatta buradan üretilen elektriğin tamamını KARDEMİR’e satabileceklerini de beyan etmişlerdi.

Bunun üzerine Karabük’teki bazı dinamikler faaliyete geçti.

Onay vermesi gerekenler arasında bulunan Karabük İl Genel Meclisi, bu HES’in çalışması için imza atmayacaklarını ilan etmişlerdi.

O dönemin İl Genel Meclis Başkanı Hüsnü Özcan ve tamamı AK Parti’den seçilen 17 kişilik İl Genel Meclisi imza atmaya direndi.

Amaç; HES’in KARDEMİR’e satışının gerçekleşmesiydi.

Peki ne oldu sonra..?

17 İl Genel Meclis Üyesi, Akfen Enerji’nin güçlü hukuk ile siyasi lobi baskısına dayanamadı ve onaya imzalarını attılar.

Hatta, “İmzalamazsak suç işliyoruz” açıklamasını yapmıştı İl Genel Meclis Başkanı Hüsnü Özcan.

--------Ooo--------

HES’e onay vermesi gereken bir kurum daha vardı.

Karabük Belediyesi…

O dönemin Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, HES’in faaliyete geçmesi için gerekli olan imzayı atmadı.

Rafet Vergili, her türlü, baskılara, hukuki gözdağlarına ve hatta tehditlere bile boyun eğmedi ve Akfen Enerji’nin Pirinçlik’te yaptığı HES’in üretime geçmesi için gerekli onay imzasını Karabük Belediye Başkanı olarak imzalamadı.

Akfen Enerji Şirketinin sahibi olduğu Akın grubunun Başkanı Hüsnü Akın ile Selim Akın’ın akıl almaz tekliflerine, baskılarına ve tehditlerine aldırış etmeyen Rafet Vergili, bu HES’in KARDEMİR’e satışını veya en azından ortak olmasını dayatmıştı.

17 kişilik AK Partili İl Genel Meclisi bile 2010’da KARDEMİR’in hak ve menfaatleri için mücadele verememiş ve Akfen Enerji’ye teslim olmuşlardı.

Günahları boynuna, o tarihte satın mı alındılar, korktular mı bilinmez.

Tüm resmi kurumlardan onay alan Akfen Enerji, Karabük Belediyesinin onay vermemesi ve Rafet Vergili’nin kararlılığını görünce ardından HES’in tamamını KARDEMİR’e 10 Milyon Euro’ya satmıştı.

O dönem Rafet Vergili, kendisine veya belediyeye 2-3 Milyon Euro’yu rahatlıkla alabilir ve imzayı atardı.

Ama atmadı.

--------Ooo--------

Ve…

KARDEMİR böylece bir HES sahibi oldu, Enbatı Enerji A.Ş’yi kurdu.

Şimdi o Enbatı, Kardemir Enerji A.Ş oldu ve KARDEMİR Fabrikalarının, Yeşil Mutabakat’a (Green Deal) uyumlu hale gelmesinin altyapısını sağlayacak.

KARDEMİR’e HES’i kazandıran Rafet Vergili şimdi nasıl unutulmuyorsa,

KARDEMİR’i gelecekte Karbon vergisinden ve hatta kapatılmaktan kurtarma çalışmalarını sürdürecek olan Mehmet Ceylan da başarılı olursa, uzun yıllar sonra o da unutulmayacaktır.