Engin Koçali 'nin 4 Ocak 2024 Tarihli ve "VATANDAŞIN NABZI" Başlıklı Köşe Yazısı

Yerel seçimlere sayılı günler kala, Karabük’teki vatandaşın nabzı hızlı atmaya başladı. Bu durum, Belediye Başkanlığı seçimlerinin oldukça çekişmeli geçeceğine işaret ediyor. Özellikle Karabük’ün mevcut MHP'li Belediye Başkanı Rafet Vergili’nin “Ben aday adayı değilim; başkan adayıyım” şeklindeki ifadesi ve “Karabük’ü birilerine peşkeş çekecek adamlara bırakmayacağım” söylemi, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Bu durum, “Acaba mevcut aday adayları, Karabük Belediyesini talan etmek için mi adaylar?” sorusunu gündeme getirdi.

Başkan Vergili’nin Milliyetçi Hareket Partisi’nden Karabük Belediye Başkanlığı adaylığını açıkladığı gün yaptığı konuşmayı hatırlayalım. Vergili, konuşmasında şunları söylemişti:

Bazıları ister çekememezlikten ister kabullenememezlikten veya başka korkularından, Karabük'te hiç çekinmeden herkese, her siyasetçiye veya her siyasi görüşe yapmış olduğu yanlışlığı söyleyebilecek Karabük'te tek kişi benim. Hiç kimseden menfaat beklediğim yok. İktidardan bir menfaat beklediğim yok. Şahıslardan menfaat beklediğim yok. Milletvekillerinden beklediğim hiçbir menfaat yok. Karabük'te bu kadar büyük işler yaparken de onların gücüyle yapmadık. Gecemi gündüzüme katacağım, Karabük'ü birilerine peşkeş çekecek adamlara bırakmayacağım. Şimdi 4 gözle şunu bekliyorlar. Rafet Vergili seçim kaybetse de Karabük'te rant kavgasına bir daha başlatalım. Her partinin desteğini alıp inşallah 31 Mart'ta bu binada hep beraber biz olacağız.

Vergili’nin bu açıklamasının ardından vatandaşlar, “Vergili doğru mu söylüyor? Gerçekten diğerleri başa gelirse belediyeyi talan mı edecekler? Kim, kime, neyi peşkeş çekecek?” sorularını sormaya başladılar.

Karabük ve Safranbolu kamuoyunu araştırdığımızda, bu soruların Belediye Başkanlığı seçimlerindeki tercihlerde etkin rol oynayabileceğini gördük. Aday adaylarının bir kısmının inşaat kökenli olması, vatandaşın kafasındaki soru işaretlerini artırdı.

Karabük Belediyesi’nin 15 yıldır MHP’de olması ve Vergili’nin başkanlığında devam eden bu süre içinde herhangi bir yolsuzluk söylentisinin olmaması, vatandaşın daha temkinli kararlar vermeye yöneltiyor. Belediye imkanlarının peşkeş çekileceği söylemlerinin ardından vatandaşlar, Karabük’ü riske atmamak adına tekrar Vergili’ye oy vereceklerini belirtiyorlar.

Görüştüğümüz bazı vatandaşlar ise, seçimlere parti anlayışından çok hizmet anlayışı ile bakılması gerektiği konusunda ısrar ediyor. “Karabük’te Rafet Vergili’nin, Safranbolu’da Elif Köse’nin hizmetleri inkar edilemez. Her iki başkan da çözüm odaklı programlarla vatandaşın problemlerine çare oluyor.” ifadelerini kullandılar.

Öte yandan, “Diğer partilerin ve adaylarının Karabük ve Safranbolu’yu alamamanın kinleri var içlerinde. Eğer kazanırlarsa vay halimize” şeklindeki söylemler de azımsanmayacak derece her geçen gün artıyor.

Yalnız dikkat edilmesi gereken daha etken bir husus var ki, o da bazı partilerin Belediye Başkan adaylarının daha kesin olarak açıklanmamış olması. Özellikle AK Parti'nin adaylarının belirlenmesi Karabük ve Safranbolu kamuoyunun düşüncelerini daha açık ifade etmesini sağlayacak ve tahminleri netleştirecektir.

Tüm bunların sonucunda birkaç gündür kulağımıza çalınan söylemler dahilinde, Karabük'te Rafet Vergili, Safranbolu'da ise Elif Köse açık ara önde görünüyor. Tabii bu varsayım, AK Parti adaylarının kesinleşmesinin ardından daha da netleşecektir ama sonucu ne kadar değiştireceği bugünlerden biraz manidar görünüyor.