Karabük'te Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, yeni dönemde başkan yardımcılıkları kararını erteledi, siyasi çekişmeler ve liderlik tartışmaları devam ediyor.

Karabük'ün siyasi atmosferi, 31 Mart Mahalli İdareler seçimleri sonrasında bir kez daha hararetli bir döneme girdi.

Yeni seçilen Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya'nın göreve başlamasının ardından, başkan yardımcılığı pozisyonları için kararlar alınması gerekiyordu. Ancak Çetinkaya, bu kararları ileri bir tarihe erteledi.

Şimdi bütün mesele, meclis üyeleri içinden hangi iki isim belediye başkan yardımcısı olacak?

Aslında bu sorunun cevabı halkın gözünde pek bir anlam ifade etmiyor. Çünkü, halkın tercih ettiği seçilenler arasından seçilecek, yine onların istediği olacak sonuçta. 

Oysa, seçilen meclis üyeleri ve onlara yakın olanlar için durum hiçte öyle değil. Çok büyük anlamlar ifade ediyor.

Acaba neden..? 

Ama önce seçim öncesine gidelim ve bazı söylemleri, yapılan propagandaları, yayınları, yapılmak istenenleri bir hatırlayalım.

MHP'den dördüncü kez aday olan Rafet Vergili'nin keskin eleştirileri, AK Parti adayı Özkan Çetinkaya'nın üzerinde ağır bir baskı oluşturdu. Vergili, AK Parti adayı Özkan Çetinkaya hakkında, "Karabük'e Belediye Başkanlığı yapabilecek kapasite olmadığını, belediyeciliği bilmediğini, kendisinin belediyeyi yönetemeyeceğini" iddia ederek sert eleştirilerde bulundu. Daha da ileri giderek Çetinkaya'nın sadece "yöneten değil, yönetilen bir başkan olacağını" iddia ederek parti teşkilatının bir piyonu olacağını, eğer AK Parti'nin adayı kazanırsa, "belediyenin mal varlıklarının talan edileceğini" bile öne sürdü.

Bu iddialar, Çetinkaya ve AK Parti'nin yanıtlaması gereken ciddi suçlamalar arasında yer aldı. Ancak AK Parti Karabük İl Başkanı Ferhat Salt ve belediye başkan adayı Çetinkaya, bu eleştirilere doğrudan cevap vermek yerine suskun kalacaklarını ifade ederek tercihlerini polemiğe girmeme yönünde kullandılar.

Bu tür söylemler ve etkinlikler, siyasi arenada sıklıkla rastlanan bir strateji olsa da, Karabük'ün lokal politika sahnesinde AK Parti adayı Özkan Çetinkaya'nın lehine dalgalar yarattı.

Seçim sonuçları geldiğinde, çarklar Özkan Çetinkaya lehine döndü. Oy oranı yüzde 33,71 olan Çetinkaya, Karabük'ün yeni belediye başkanı olarak seçildi. Ancak daha mazbatalardaki mühür kurumadan, belediye başkan yardımcılığı için başlayan tartışmalar, siyasi kulislerdeki çalkantıyı gözler önüne serdi. AK Parti içindeki etkin kişiler arasında bu konudaki çekişmeler, yine AK Parti'den Karabük Belediyesi Meclis üyesi seçilenlerin neredeyse tamamının belediye başkan yardımcılığı isteklerini dillendirmeleri Rafet Vergili'nin eleştirilerini anımsatan ve neredeyse söylemlerini haklı çıkarabilecek bir tablo çizdi.
 
Karabük milletvekilleri, başkan yardımcılığı seçimlerinin tamamen Başkan Özkan Çetinkaya'ya bırakılmasını desteklerken, partinin yerel teşkilatından önemli isimlerin, başkan yardımcılarının belirlenmesinde söz sahibi olmak istedikleri iddiaları ortaya atıldı. Bu, partinin iç dinamikleri arasındaki güç mücadelesini gözler önüne serdi.

Rafet Vergili'nin seçim öncesi söylediği bazı söylemleri doğrularcasına yapılan bu hareketler dikkat çekince ve halk arasında, "menfaat çatışmaları" başladı şeklinde yorumlar yapılmaya başlanınca Özkan Çetinkaya, bu iç çatışmaların ortasında, başkan yardımcılıkları konusunda karar verme sürecini birkaç ay ertelediğini duyurdu. Bu hamle, onun hem bağımsız bir liderlik sergileme arzusunu hem de iç çekişmelerden uzak, objektif bir yönetim anlayışını benimsemek istediğini gösterdi. Belki de belediyecilikte yeni bir liderlik tarzının sinyallerini veriyordu.

Başkan yardımcılarının tayin edilmesi ertelenmişti ertelenmesine ama yaşanan bir gelişme, bu işin burada bitmediğini daha da alevlenerek devam edeceğinin göstergesi olarak ortaya çıktı.

Parti teşkilatınca bugüne kadar pek yapılmamış bir şey yapılarak, Ramazan Bayramı öncesi Belediye Başkanı seçilen Özkan Çetinkaya'nın Karabük halkının bayramını tebrik eden afişlerinin yanına AK Parti Karabük İl Başkanı Ferhat Salt'ın afişleri asıldı. Ana teması, Karabük halkının bayramını kutlama mesajı olan bu afişlerde bir şey gözlerden kaçmadı. Sanki özellikle vurgulanmış gibi afişlerin altında, "Gerçek Belediyecilik", "Ferhat Salt" yazıyordu.

Karabukte Bir Secimin Ardindan 1

Afişler, birçok kişi tarafından, belediye başkanlığını kazanan partinin il başkanı olarak kendi otoritesini ve belediye üzerindeki etkisini vurgulama girişimi olarak yorumlanırken, mesaj mı vermeye çalışıyordu İl Başkanı Ferhat Salt?

"Belediye başkanlığını İl Başkanı olduğum partimin adayı kazandı. Onun için benim dediğim olur" mu demek istiyordu?

Olabilir mi..?

Gerçi ardından bir açıklama yaparak afişlerden kendisinin haberi olmadığını, partide görevli bazı arkadaşların kendisine jest yapmak için astıkları gibi söylemlerde bulundu ama, Rafet Vergili'nin sözlerini akıllara getiren bu manzara vatandaşlarca pek hoş karşılanmadı.

Üstelik başkan yardımcılıkları konusundaki tartışmaların yaşandığı bir süreçte olması Vergili'nin eleştirilerine daha da bir anlam kazandırdı. 

Sonuçta yeni başkan Çetinkaya'nın belediyedeki başarıları veya başarısızlıkların hesabını kimse İl Başkanı Ferhat Salt'a sormayacaktır; Özkan Çetinkaya'ya soracaktır.

Peki Başkan Çetinkaya, yardımcılarının belirlenmesini ileri zamanlara ötelemekle doğru mu yaptı?

Bence, EVET

En doğrusunu yaptı. 

Henüz daha tam anlamıyla hâkim olamadığı belediye işlerine yardımcılar atayıp bazı sorumlulukları ve yetkileri onlara devretmesi güçlü ve başarılı bir başkan olabilmesine olumsuz bir ivme kazandırmış olacaktı. Kim bilir beklide bazı bölümlerde başkan yardımcılarının gölgesinde kalan bir başkan olacaktı. Verdiği bu doğru kararla güçlü bir başkan olacağının ilk sinyallerini vermiş oldu ve vatandaştan olumlu puan aldı.

Aslında Başkan Çetinkaya, yerel yönetimde bir lider olarak kendi izlerini bırakmayı amaçlıyor gibi duruyor. Kararları ertelemek, onun daha stratejik ve hesaplı hareket ettiğinin bir göstergesi. Bu durum, henüz belediye işlerine tam olarak hâkim olmadığını göstermekten çok, doğru zamanı bekleyerek bilinçli ve etkili kararlar almayı tercih ettiğinin bir işareti olarak görülebilir. 

Peki başkan yardımcılarını Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya mı belirlemeli?

Kesinlikle kendisi belirlemeli.

Çünkü başkan yardımcılarını belirleme yetkisini kullanarak, potansiyel çekişmeleri minimuma indirgemeyi ve kendi vizyonu doğrultusunda bir ekip oluşturmayı hedefliyor. Bu, onun belediye içerisinde güçlü ve bağımsız bir lider olarak algılanmasına yardımcı olacak bir adım.

Başkan yardımcılarının kim olacağına dair kararın Başkan Çetinkaya tarafından verilmesi gerektiği konusu, Karabük milletvekilleri tarafından da destekleniyor. Bu, yerel yönetimde liderlik yapısının nasıl işlemesi gerektiğine dair genel bir beklentiyi yansıtıyor. Bir belediye başkanının, kendi ekibini kendisinin seçmesi, yönetimdeki tutarlılık ve etkinliği artırarak, belediyenin karşılaşabileceği sorunlara karşı daha iyi bir duruş sergilemesini sağlar.

Başkanlığı sürecince aldığı ve alacağı kararlar, Çetinkaya'nın kariyeri boyunca kendisine eşlik edecek. Gölgesi gibi takipçisi olacak. Çünkü bir belediye başkanının başarısı veya başarısızlığı, doğrudan onun aldığı kararlarla ölçülür. İl Başkanı Ferhat Salt'ın, başkan yardımcılarının veya başka herhangi bir partili üyenin değil, tüm sorumluluk ve sonuçlar Çetinkaya'ya ait olacak.

Artısıyla, eksisiyle...

Günahıyla, sevabıyla...