Karabük Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TEKNOKENT) bünyesinde faaliyet gösteren firmaların hazırladığı 2 proje, 1507 KOBİ AR-GE Başlangıç Destek Programı kapsamında TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı.

Karabük Üniversitesi Teknoloji ve Geliştirme Bölgesi (TEKNOKENT) bünyesinde faaliyet gösteren ELYA Mekatronik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, “Eklemeli İmalat Teknolojisiyle Görüntü İşleme Temelli Zeki Baskılı Devre Kartı (PCB) Üretim Makinesi Tasarım ve İmalatı” başlıklı proje ile Özkanlar Metal Demir Çelik Endüstrisi Anonim Şirketi ise “Mikro Ticari Araç” segmentinde tasarladığı SHUBAR marka L7e-CU sınıfı elektrikli araç projesi ile 1507 KOBİ AR-GE Başlangıç Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Karabük Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Evlen, ELYA Mekatronik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından yürütülen “Eklemeli İmalat Teknolojisiyle Görüntü İşleme Temelli Zeki Baskılı Devre Kartı (PCB) Üretim Makinesi Tasarım ve İmalatı” başlıklı projenin Türkiye’de ilk olduğunu ifade ederek, “Şirketimiz adına 2023 birinci dönem TÜBİTAK projelerine başvuru yaptık. Eklemeli imalat teknolojisiyle ‘Zeki Baskılı Devre Kartı’ imalatı yapacak olan 3 boyutlu bir makineyle projemiz desteklenmeye hak kazandı. Böylelikle Türkiye’de ilk, dünyada kendi alanında ilk olacak olan bir ‘PCB kart’ elektronik devre kartı üretimi yapan 3 boyutlu yazıcı makinesi üretimini gerçekleştireceğiz” dedi.

Dünyada Da Zeki ve Görüntü İşleme Tekniğiyle Haraket Edebilecek Bir Makine Olması Kapsamında İlk Makine Özelliği Taşımakta

Doç. Dr. Evlen, makine tasarımının daha önce patentinin aldığını bildirerek, “Makinemizin tasarımını geliştirdik. Şirketimiz üzerinden bazı eklemeler ve düzenlemeler gerçekleştirdik. Türkiye’nin özellikle elektronik kartlar üzerinde büyük bir eksikliği var. Bu eksikliği kapatmak adına hem üniversitelerde hem de endüstriyel alanda biz böyle bir proje ile TÜBİTAK’a başvuru yaptık. Bu makine normal bildiğimiz 3 boyutlu yazıcı teknolojisiyle aynı mantıkta çalışan bir makine fakat 3 boyutlu yazıcıda burada gördüğünüz gibi plastik ya da metalik parçalar üretilmesinin yerine elektronik devre kartı üretimi yapacak olan bir makine. Aynı zamanda orada devre kartının baskılanmasını sağlayacak olan mürekkep de yine bizim şirketimizin özel tasarımı olan bir kombinasyondan oluşmakta. Bunun dışında makinemizin şu anda Türkiye’de herhangi bir muadili olmamakla birlikte dünyada da zeki ve görüntü işleme tekniğiyle hareket edebilecek bir makine olması kapsamında ilk makine özelliğini taşımakta. Bununla ülkemiz ekonomisine büyük bir kazanç sağlayabileceğimizi umut ediyoruz” diye konuştu.

Yeşil Bir Taşımacılık Vizyonunu Hayata Geçirmeyi Hedefliyoruz

TÜBİTAK 1507 KOBİ AR-GE Başlangıç Destek Programı kapsamında 2022-2. döneminde ve 2023-1. dönemindeki iki projesi ile destek almaya hak kazanan Özkanlar Metal Demir Çelik Endüstrisi Anonim Şirketinin Genel Müdürü Hasan Özkan, “Bu iki önemli destek ile aracımızın yerli üretim oranını artırma kararlılığımızı bir kez daha gösteriyoruz. Teknoloji ve inovasyon odaklı çalışmalarımızla SHUBAR’ı sektörde öncü bir marka yapmayı ve sürdürülebilir, yeşil bir taşımacılık vizyonunu hayata geçirmeyi hedefliyoruz” dedi.

TÜBİTAK 1507 Programı 2022-2 döneminde kabul edilen “Elektrikli Araçlar İçin Yapay Zeka Temelli Sürüş Değerlendirme ve Kondisyon İzleme Sistemi” projesi ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiklerini belirten Özkan, “Bu sistem, elektrikli araç kullanıcılarının sürüş verimlilik değerlendirmelerini yaparken aynı zamanda aracın kondisyonunu da takip edecek. Ayrıca ikinci el elektrikli araç alım ve satımlarında kullanıcılara büyük kolaylık sağlayacak. Alıcılar, bir aracın kullanım geçmişi, batarya durumu ve daha birçok bilgisine şasi numarası üzerinden erişebilecekler. Sigorta şirketleri için de büyük avantajlar sunan bu sistem için patent başvurusu gerçekleştirildi. Ayrıca yeni oluşturulan Özkan Teknoloji markasıyla elektrikli araç teknolojileri üreten firma, bu teknolojileri hem SHUBAR marka araçlarında kullanmayı hem de diğer elektrikli araçlara ve kullanıcılara sunmayı hedefliyor.

teknokent-1-1

teknokent-2