Karabük’ün Safranbolu ilçesinde “dünyanın en pahalı baharatı” olarak bilinen safranın yeni sezon ekimi gerçekleştirildi.
Gayza köyündeki 50 dönümlük arazide bulunan Safranova’da bu yıl 7 dekarlık alana 500 kilo safran soğanı dikilirken, geçen yıl kilogramı yaklaşık 600 bin liradan alıcı bulan Safranbolu safranının bu yıl 1 milyon lira seviyesine ulaşması bekleniyor.
Safranbolu’nun Gayza köyünde bulunan Safranova – Lavanta Kokulu Safran Bahçesi, yeni sezon safran ekimine ev sahipliği yaptı. Yaklaşık 50 dönümlük tesisin geçen yıldan 8 dekarlık safran soğanı bulunurken bu yıl 7 dekarlık bölümünde de safran soğanları toprakla buluşturuldu ve böylelikle 15 dekarlık alanda safran sağanı ekilmiş oldu.
Safranbolu ile özdeşleşen, ekonomik değeri ve üretim zorluğu nedeniyle dünyanın en değerli baharatları arasında gösterilen safranın ekim programına Karabük protokolü de katıldı.
SAFRANOVA’DA PROTOKOL BULUŞTU
Safranova’da gerçekleştirilen programa; Karabük Valisi Oktay Çağatay, Safranbolu Kaymakamı Hayrettin Baskın, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, İl Jandarma Komutanı İsmail Gökcek, İl Emniyet Müdürü Ahmet Canver, Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erol Altuntepe, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Genel Sekreteri Mehmet Çetinkaya ve Karabük Tarım ve Orman İl Müdürü Yasin Önder ile il ve ilçe protokolü, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, şube müdürleri ve teknik personel katıldı.
VALİ ÇAĞATAY SAFRANOVA’DAKİ TESİSLERİ İNCELEDİ
Program öncesinde Safranova’yı gezen Karabük Valisi Oktay Çağatay, proje kapsamında oluşturulan alanlarda incelemelerde bulundu.
Çağatay; Distilasyon Tesisi, Gastronomi, Doğa Gözlem ve Fotoğrafçılık, Tasarım ve Küçük Eller Atölyelerini ziyaret ederek Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erol Altuntepe’den yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Vali Çağatay ve Safranbolu belediye Başkanı Elif Köse Safranova’da gerçekleştirilen lavanta hasadına da katılarak çalışanlara kolaylıklar diledi. Çağatay ve beraberindeki protokol üyeleri daha sonra safran ekim alanına geçerek safran soğanlarını toprakla buluşturdu.
500 KİLO SAFRAN SOĞANI TOPRAKLA BULUŞTU
Safranova’daki toplam 50 dönümlük alanın bu yıl yaklaşık 7 dekarlık bölümünde 500 kilo yeni safran ekimi gerçekleştirildi. Geçen yıldan kalan safran alanlarıyla birlikte tesisteki toplam safran üretim alanının yaklaşık 15 dekara ulaştığı belirtildi.
Ağustos ayında ekilen safran soğanlarının ekim ayının sonu ile kasım ayının başında çiçek açması ve hasada hazır hale gelmesi bekleniyor.
VALİ ÇAĞATAY: “SAFRAN EN KIYMETLİ ÜRÜNLERİMİZDEN BİR TANESİ”
Safran dikiminin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Karabük Valisi Oktay Çağatay, Safranbolu’nun adıyla özdeşleşen safranın kentin en önemli tarımsal değerlerinden biri olduğunu söyledi.
Çağatay, şöyle konuştu:
“Dünya markası şehrimiz Safranbolu’da, safran soğanlarının dikimini Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız, Belediye Başkanımız, Kaymakamımız, Kalkınma Ajansı Genel Sekreterimiz ve İl Tarım Müdürümüzle birlikte gerçekleştirdik. Safranbolu’nun ismiyle müsemma olan safran, en kıymetli ürünlerimizden bir tanesi. İnşallah ekim sonu, kasım başı gibi hasadını gerçekleştireceğiz.”
“SAFRANOVA BÜYÜK VE KIYMETLİ BİR PROJE”
Safranova’nın yalnızca safran ve lavanta üretiminin gerçekleştirildiği bir tarım alanı olmadığını vurgulayan Çağatay, projenin turizm ve ziyaretçi deneyimi açısından da önemli bir merkez haline geldiğini ifade etti.
Vali Çağatay, şunları söyledi:
“Safranova, lavanta ve safran üretim bahçeleriyle büyük ve kıymetli bir proje. Bahçemizde lavantanın işlenmesinden gastronomi alanlarına, çocuk oyun alanlarından doğa gözlem ve fotoğrafçılık alanlarına kadar birçok unsur düşünülmüş. İlçemizi ziyaret eden misafirlerimizin gönül rahatlığıyla gezip görebilecekleri, fotoğraf çekebilecekleri, lavantayı ve safranı yakından tanıyabilecekleri güzel bir alan haline gelmiş.”
KİLOSU 1 MİLYON LİRAYA ULAŞABİLİR
Safranbolu safranının kilogramı geçtiğimiz sezon yaklaşık 600 bin liradan alıcı bulmuştu. Yeni sezonda üretim miktarı, talep ve piyasa şartlarına bağlı olarak safranın kilogram fiyatının 1 milyon lira civarına ulaşabileceği değerlendiriliyor.
Bu fiyat beklentisi, Safranbolu safranını yalnızca bölgenin değil, Türkiye’nin kilogram bazında en yüksek ekonomik değere sahip tarım ürünlerinden biri haline getiriyor.
ALTUNTEPE: “SAFRAN REKOLTESİNİ ARTIRMAK İSTİYORUZ”
Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erol Altuntepe de Safranova projesinin 2020 yılında başlatıldığını ve bugün önemli bir aşamaya ulaştığını söyledi. Safranova’nın yaklaşık 50 dönümlük bir tesis olduğunu belirten Altuntepe, “Lavanta Kokulu Safran Bahçesi” projesinin hem tarım hem de turizm açısından Safranbolu’ya değer kattığını ifade etti.
Altuntepe, Safranbolu TSO olarak safranın markalaşmasına yönelik fuar, tanıtım ve üretici destek çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, temel hedeflerinin safran üretimini ve rekolteyi artırmak olduğunu söyledi.
Tesisteki mevcut üretim hakkında bilgi veren Altuntepe, yaklaşık 15 dekarlık alanda safran bulunduğunu, bunun 7-8 dekarlık bölümünün geçtiğimiz yıl dikilen soğanlardan oluştuğunu, bu yıl ise yaklaşık 7 dekar yeni safran ekimi yapıldığını kaydetti.
Altuntepe, ağustos ayında dikilen safran soğanlarının ekim sonu ve kasım başında hasat edileceğini belirterek, safranın yaklaşık üç ay gibi kısa bir sürede hasada ulaşabilen değerli bir ürün olduğunu söyledi.
LAVANTA SEZONU BİTİYOR, SAFRAN SEZONU BAŞLIYOR
Safranova projesinin dikkat çeken yönlerinden biri de lavanta ve safran üretimini aynı alanda turizmle buluşturması oldu.
Nisan aylarında başlayan lavanta sezonunun yaz ayları boyunca devam ettiği alanda, ağustos ayında safran ekimi başlıyor. Ekim sonu ve kasım başında ise safran hasadı gerçekleştiriliyor.
Bu yönüyle Safranova, farklı dönemlerde ziyaretçi ağırlayabilen ve Safranbolu’nun turizm sezonunun genişlemesine katkı sunan önemli merkezlerden biri haline geliyor.




