Engin Koçali 'nin 20.10.2023 tarihli ve "KARABÜK HALKI BU HAKARETLERİ HAK ETMİYOR" Başlıklı Köşe Yazısı

Karabük Demir Çelik Fabrikaları, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bağımsızlığını sanayi alanında da perçinleyen ilk ağır sanayi tesisi. "Fabrikalar Kuran Fabrika" özelliğine sahip olan ülkenin tek Demir Çelik Fabrikası, Cumhuriyet döneminin sanayi hamlesine yön veren önemli kuruluşların başında gelir. Ancak, Cumhuriyetin 100. Yılı kutlamaları kapsamında KARDEMİR yetkilileri tarafından düzenlenen fotoğraf sergisi tam bir rezillikle sonuçlandı.

Sergi, Karabük'te bulunan Kares alışveriş merkezinde açıldı ve Demir Çelik Fabrikalarının (KARDEMİR) geçmişten bugüne olan yolculuğunu fotoğraflarla anlatmayı amaçlıyordu. Ancak, sergiyi gezen vatandaşlar büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Sergide demir çelik fabrikalarının ilk kuruluş yıllarına değil, günümüze ait fotoğrafların yer aldığını gördüler. Türkiye Cumhuriyeti'nin emekleme döneminde büyük fedakarlıklarla kurulan ilk sanayi hamlesini yok sayıp o günlerin fotoğraflarını sergilemediler. Sanki bugün kurulmuş gibi günümüzün fotoğraflarıyla göz boyadılar.

Cumhuriyetin 100. yılına özel olarak düzenlenen etkinliklerden biri olarak duyurulan fotoğraf sergisinin açılışında da adına "rezalet" denebilecek büyük bir eksiklik vardı. Kardemir Fabrikaları'nın üst düzey yöneticilerinden hiçbirinin açılışa katılmaması gözlerden kaçmadı. Cumhuriyetin fabrikası olarak bilinen Kardemir'in temsilcisi olması beklenen yönetim kadrosunun sergide yer almaması ziyaretçilerde şaşkınlık yarattı.

Sergi açılışını geçtiğimiz aylarda Kardemir'e kurumsal iletişim müdürü olarak atanan Emrullah Taş gerçekleştirdi. Ancak, Karabük'ü ve Kardemir'i henüz daha yeni yeni tanımaya başlamış olan Taş'ın açılış kurdelesini kesmesi, Kardemir yönetiminden hiçbir yetkilinin sergiye katılmamasıyla birleşince büyük bir skandal ortaya çıktı.

Serginin açılış töreninde Kardemir'in hiçbir yetkilisinin yer almaması herkesi şaşırttı ve hayal kırıklığı yarattı. Cumhuriyetin 100. yılı gibi önemli bir dönemde, Demir Çelik Fabrikaları'nın (KARDEMİR) kuruluşundan bu yana gelenek haline gelmiş olan fotoğraflarla anlatılan serginin yöneticilerin ilgisizliği nedeniyle böyle bir fiyasko yaşaması utanç verici bir durumdur.

Cumhuriyetin fabrikası olarak nitelendirilen Demir Çelik Fabrikaları'nın (KARDEMİR) tarihi önemini vurgulayacak bir sergi düzenlemek, bu önemli kuruluşa ve geçmişine saygı ifadesi olmalıydı. Ancak, açılışa katılmayan yöneticilerin ve bilinçli olarak tertiplendiğine inandığımız bir organizasyon eksikliği, serginin amacını yerine getirememesine ve halk arasında büyük bir hayal kırıklığına neden oldu.

Bu durum, KARDEMİR yönetiminin, Karabük'ün geçmişine olan bağlılığına ve halkla ilişkilerine gereken önemi vermediğini göstermektedir. Cumhuriyetin bir simgesi olan fabrikanın yöneticilerinin, kentin tarihine ve köklü geçmişine sahip çıkmaması üzücü, düşündürücü ve Karabük halkı tarafından tiksindirici bir durumdur.

Karabük kamuoyunda yaratılan tüm bu hayal kırıklığının ve tiksindiriciliğin;
temsil ettiği Kardemir'i olur olmaz toplantılarda, uygulamalarda ve tasarruflarda sıkıntıya soktuğu iddia edilen, Karabük Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kaya'nın "Cumhuriyetin 100. Yılı Kutlama Etkinlikleri Programı" toplantısında, "ERDEMİR Ereğli Belediyesi'nin kutlamalarına sponsor oluyor, KARDEMİR de Karabük Belediyesi'nin düzenleyeceği Cumhuriyetin 100. Yılı kutlamalarına sponsor olacak mı?" sorusuna "ERDEMİR'in sahibi var KARDEMİR'in sahibi yok" diye cevap veren, göreviyle alakasız bölüm mezunu İnsan Kaynakları ve İdari İşlerden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Karakuş'un Karabük'ü ve Karabük halkını yok sayan cevabının ardından yaşanması Karabük kamuoyunu bırakın sarsmayı veya tiksindirmeyi midesini bulandırıp adeta kusturdu.

Yokluk zamanlarında bile fabrikasına sahip çıkan, vatanı için, çocukları için, yıllardır yaşadığı şehrine sorgusuz sualsiz, şartsız şurtsuz, günahıyla sevabıyla, zehriyle şifasıyla sahip çıkan, hava kirliliği nedeniyle kanser olan aile yakınlarını sabahın 5'lerinde Ankara'ya taşıyan ve bu eziyetlerden dolayı bir kere olsun "ah" bile demeyen Karabük halkını yok sayacaksınız, değer vermeyeceksiniz, adeta "hiç" yerine koyacaksınız "Karabük'ün sahibi yok" diyeceksiniz ve Karabük'ü bir anda sileceksiniz...

Nasıl bir sahiplik bekliyorsunuz?

Gaz verip Karabük halkını isyana teşvik ederek Kardemir'i basmasını mı istiyorsunuz?

Elbette böyle bir şey olmaz ama siz, Karabük halkının sessizliğini acizlik sandınız.

Yoksa sahiplik sözüyle yerel yöneticilerin kifayetsiz olduğunu mu belirtmek istediniz? 

Neyi kastettiniz?

Sessizliğiyle "aciz" diye düşündüğünüz Karabük halkı size tahammül ediyorsa bunun nedeni, size değil; ülkeyi yöneten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a olan sevgisi, saygısı ve O'na olan inancıdır.

Karabük halkının fabrikasına, yeri geldiğinde nasıl sahip çıkacağını bilmek için geçmişte yaşananları araştırıp öğrenmenizi tavsiye ederim.

Öğrenin ki Karabük halkının fabrikasına olan düşkünlüğü hakkında belki biraz bilgi sahibi olursunuz.

Yalnız şunu da çok iyi bilin sevgili yönetim kurulu, sizler Karabük halkından böyle kopuk durduğunuz sürece Karabük halkının da temsilcisi olduğunuz partiden kopuk durmasına neden oluyorsunuz.

Karabük halkı ve Cumhuriyet'in değerlerine sahip çıkan herkes, KARDEMİR yönetim kadrosunun bu görevi layıkıyla yerine getirmesini ve tarihi öneme sahip olayların daha fazla ihmalinin yaşanmamasını umut etmektedir. Demir-çelik üretimi ile ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan bu fabrika hem Karabük'ün gururu hem de Türkiye'nin önemli bir sanayi kuruluşudur. Bu nedenle, önümüzdeki dönemlerde gerçekleştirilecek etkinliklerde, Kardemir üst düzey yöneticilerinin katılımı ve daha profesyonel bir organizasyonun sağlanarak, bu tür rezilliklerin yaşanmaması gerekmektedir.

Türkçe yazdığım halde belki anlamamış olabilirsiniz, bürokratik anlamda kibarca yazdığım bu son paragrafı.

Ben yine de anlaşılabilir halini; Türkçe mealini izah edeyim sizlere:

Her türlü fedakârlıkla fabrikasına sahip çıkan Karabük halkı sizden, sadece saygı ve kendi adlarına fabrikalarına sahip çıkılmasını ve yöresinin insanına hizmet edilmesini bekliyor.

HAKARETİ DEĞİL..!