Karabük’te faaliyet gösteren bazı özel kuruluşların hizmet yaptığı binalar ile ilgili istenilen Deprem Dayanıklılık Raporu ile ilgili skandal iddialar gündeme gelmeye başladı.

İl Milliği Eğitim ve İl Sağlık Müdürlüğü gibi bazı kamu kurumlarına bağlı olan özel okullar, özel sürücü kursları, etüt merkezleri ile özel sağlık kuruluşları gibi işletmelerden hizmet verdiği binaların depreme dayanıklı olduğu yönünde istenilen raporların, Karabük'te bazı İnşaat Mühendislerinin sadece gözlemsel raporlar verildiği ve bu raporların da söz konusu kamu kurumların kabul ettiği konuşuluyor.

Bir binanın Deprem Dayanıklılık Raporu alabilmesi için; O binadan karot kesitler alınması, binada başta kolonları olmak üzere çeşitli yerlerinde bir dizi testler yapılması ve alınan numunelerin laboratuvar ortamında incelendikten sonra depreme dayanıklı olup olmadığı yönünde rapor verilmesi gerekiyor.

Bazı kamu kurumları kendilerine bağlı olan özel işletmelerden ilgili yasa ve yönetmelik gereği Deprem Dayanıklılık Raporu istemeye başlayınca, bu özel işletmelerde gerçek deprem dayanıklılık raporu alması gerekirken, bazı inşaat mühendislerinin sadece gözlemsel ve tahmini raporlara imza atarak verdiği iddia ediliyor.

İnşaat Mühendisinin imzaladığı raporda, hiçbir test ve laboratuvar incelemesi yapılmadan “Bu bina gözlemsel olarak depreme dayanıklıdır.” Şeklinde olduğu ve bu raporu da ilgili kurumların kabul ettiği öne sürülüyor.

Kurumların kendisine bağlı olan özel işletmelerden istediği raporların geçerliliği olup olmadığı yönünde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne göndermediği de öğrenildi.

Sadece basit bir bürokratik prosedür işlemi gibi görülen ve gözlemsel inceleme gibi yorum içeren Deprem Dayanıklılık Raporlarına imza atan İnşaat Mühendislerinin de suç işlediği iddia ediliyor.     

Editör: Ergün Başkaya