31 Mart Yerel Seçimlerinde 15 yıl aradan sonra Karabük Belediye Başkanlığını alan AK Parti zafer sevincini yaşarken, kucağında da iki başkan yardımcısı atama krizini buldu.

31 kişilik Karabük Belediye  Meclisinde 16 sandalye alan AK Parti, şimdi bu 16 kişi arasından iki kişi Karabük Belediye Başkan Yardımcısı olarak belirlenecek.     

Belirlenecek, belirlemesine ama seçilen meclis üyeleri arasında çok sayıda isim Belediye Başkan Yardımcılığı koltuğunu isteyince, atama tam bir kriz haline dönüştü.

Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya’nın atayacağı iki siyasi başkan yardımcılığına çok sayıda kişi talip olunca işin içinden çıkılamadı.

Kontenjan listesinden Belediye Meclisine giren İrfan Topçu, Nevzat Türkkan ve Murat Karagül ile normal listeden meclise giren Mehmet Uzun, Begüm Cefakar, Fatih Ustaoğlu ve Samet Yalçın Sarıtaş isimleri, Karabük Belediye Başkan Yardımcılıklarında geçiyor.

Başkan yardımcılığı isteyen her isim de bu taleplerinde ısrarcı olunca, iki siyasi başkan yardımcılığı ataması adeta işin içinden çıkılamaz krize dönüştü.

Kimler Neden Başkan Yardımcılığı İstiyor?

İki ayrı Karabük Belediye Başkan Yardımcılıklarında isimleri geçenler ile ilgili yapılan yorumlar ve kulislerde çeşitli söylemler var.

İrfan Topçu;

Kuruluşundan bu yana AK Parti de yer alan ve eski il yönetimlerinde de görevlerde bulunan İrfan Topçu’ya belediye meclis üyeliği teklif edildiği ilk günden bu yana, başkan yardımcılığı ile ilgili çevresinin beklenti içine girdiği konuşuluyor. Topçu'nun arkasında bulunan geniş bir kitlenin bu beklentilerinin boşa çıkmasının üzücü sonuçlara neden olacağı vurgulanıyor.

Nevzat Türkkan;

İl Milli Eğitim gibi ülkenin en önemli kurumunda uzun yıllar il müdürlüğü yapan Nevzat Türkkan’ın belediyenin bürokratik ayağını en iyi şekilde yöneteceği belirtiliyor.

Murat Karagül;

Kendisine Belediye meclis üyeliği ilk teklif edildiğinde başkan yardımcılığı konusunun da gündeme geldiği öne sürülürken, Yenice ilçesinin, Karagül’ün Karabük Belediye Başkan Yardımcılığı görevine gelmesi için top yekun arkasında olduğu ifade ediliyor.

Mehmet Uzun;

Karabük İl Özel İdaresinde 23 yıl Genel Sekreterlik görevi yapan Mehmet Uzun’u, Belediye Meclis listesinde birinci sıraya yazanların, başkan yardımcısı yapmaya da güçlerinin yeteceği vurgulanıyor.

Begüm Cefakar;

Seçimler sırasında Özkan Çetinkaya’nın tüm önemli projelerin mimarı olan Begüm Cefakar’ın hem başarılı bir iş kadını olması, hem de seçimler sırasında önemli teknik işlere imza attığı için başkan yardımcılığı görevini hak ettiği belirtiliyor.

Fatih Ustaoğlu;

Karadeniz lobisinin ‘olmazsa olmaz’ diye öne sürdüğü Fatih Ustaoğlu’nun seçimler sırasında kendisi ile ilgili başkan yardımcılığı sürecini başlattığına dikkati çeken çevreler, Erhaller ve Saka gibi şehrin güçlü sanayicilerinin de arkasında olduğunu belirtiyorlar.

Yalçın Samet Sarıtaş;

Ülkücü camiadan AK Parti saflarına seçimlerde katılan Yalçın Samet Sarıtaş’ın başkan yardımcılığında, Başkan Özkan Çetinkaya’nın ısrarcı olduğu konuşuluyor. Öte yandan seçimlerde hatırı sayılır MHP oyları da Sarıtaş’a paye edildiğinden, başkan yardımcısı olması gerektiği vurgulanıyor.

Tüm bunların yanı sıra, AK Parti’ye daha yeni katılan Sarıtaş’ın başkan yardımcılığı görevine getirilmesi halinde AK Parti’de kuruluşundan bu yana bulunanların da tepki gösterebileceği de ortaya konuluyor.  

Başkan Yardımcılığı Atama Krizine Geçici Ara Formül Bulundu

Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya’nın onayı ile atanacak olan iki siyasi başkan yardımcılığı kadrosunda çok sayıda beklenti olunca, süreci kriz haline getirmemek için bir ara formül bulunduğu ifade ediliyor.

İki siyasi başkan yardımcısının da şimdilik atamasının yapılmayacağı, bir süre beklemeye alınarak, olayın uyutmaya geçirileceği ve böylece atamalar sonucu beklentisi olanlarda oluşabilecek tepkilerin bu süre içinde de külleneceği belirtiliyor.

Başkan Çetinkaya’nın en az 3-5 ay başkan yardımcısı atamayacağı ve ortalama 6 ay içinde atamaları yapabileceği konuşuluyor.

Karabük Belediye Meclisi Sandalye Aritmetiğinde Kritik Sayı

31 kişiden oluşan Karabük Belediye Meclisinde 16 sandalyeye sahip olan AK Parti çoğunluğu bir kişi ile sağlarken, MHP 7, Yeniden Refah Partisi 6 ve CHP 2 sandalyeye sahip.

AK Parti’nin 16 meclis üyesine karşın, muhalefet partilerinin 15 meclis üyesi bulunurken, bu kritik aritmetik sayıda muhalefet partilerinden birine bir meclis üyesinin geçmesiyle, AK Parti azınlığa düşme tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor.

Belediye meclisindeki bu kritik sayı karşısında azınlığa düşmek istemeyen AK Partili Başkan Çetinkaya’nın, başkan yardımcılığı atamalarını beklemeye almasına ve 6 ay sonra atama yapmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Başkan Yardımcılarını Kim Belirleyecek?

6 Ay sonra da olsa kesin atanacak olan Karabük Belediye Başkan Yardımcılığına hangi iki ismin belirleneceği şu an bilinmezliğini korurken, belediye meclis üyeleri arasından bu iki ismi İl Başkanı ve parti teşkilatı mı belirleyecek, yoksa kendi çalışacağı isimleri Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya mı belirleyecek?

Bu soru AK Parti içinde çok konuşuluyor ve tartışılıyor. Başkan yardımcılarının bu aralar belirlenmesi söz konusu olsaydı, İl Başkanı Ferhat Salt ve ekibinin bu isimleri belirleyeceğine kesin gözüyle bakanlar, 6 ay içinde bu belirleme sürecinin değişebileceğini ve Başkan Çetinkaya’nın il başkanı ile parti teşkilatının kararlarına uymayabileceğine de işaret ediyorlar.  

Öte yandan Milletvekilleri Cem Şahin ile Ali Keskinkılıç bu aralar şu söylemde bulunuyor; "Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, kendi çalışacağı başkan yardımcılarını ve kadrosunu kendisinin belirlemesi gerektiğini doğru olacağını düşünüyoruz."

Karabük Belediyesinde Kaç Başkan Yardımcılığı Kadrosu Var?

Karabük Belediyesinde 2 Memur, iki de siyasi başkan yardımcılığı kadrosu mevcut. İki memur başkan yardımcılıkları kadrosunda Ahmet Dayı ile İrfan Kartal’ın bulunduğu ve kendi istekleri ile bu kadroları boşaltmadıkları sürece memur başkan yardımcılıkları kadrosuna atama yapılamayacağı biliniyor.

İki adet de siyasi başkan yardımcılıkları kadrosuna sahip olan Karabük Belediyesinde, iki belediye meclis üyesini bu kadrolara belediye başkanı atama yapabiliyor.