Karabük Valisi Mustafa Yavuz, bugün bir basın toplantısı gerçekleştirerek 2023 yılını değerlendirdi.

Vali Yavuz, Karabük'ün huzur, güven ve refahı için yapılan çalışmaların konu olduğu değerlendirme toplantısında , "Önceki yıllarda olduğu gibi 2024 yılında da ilimizin huzuru, güvenliği, refahı, gelişip kalkınması için tüm kurumlarımızla ve var gücümüzle çalışacağız." diyerek başladığı sözlerini şu şekilde sürdürdü;

"Bu şehir için sözü olan tüm hemşehrilerimize gönlümüzü ve kapımızı her daim açık tutacağız. 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' anlayışı, Karabük’te yönetim anlayışımızın ana referans kaynağı olacaktır. 

Tüm çalışmalarımızda Karabüklü hemşehrilerimizin huzuru, güvenliği, mutluluğu, memnuniyeti ve refahının korunup geliştirilmesi temel çıkış noktamız olacaktır. Bu bağlamda bir şehirde kamu düzeni güvenliği ve huzurunun ne demek olduğunu çok iyi biliyoruz. 
Bu şehirde yaşayan 252.000 Karabüklü hemşehrimizin can ve mal güvenliğinin bizlere emanet olduğunu farkındayız ve bunun bilinci içerisindeyiz. 

Hukuk kuralları içerisinde suç ve suçlularla mücadelemiz kesintisiz ve aralıksız devam edecektir. Terör örgütlerinden organize suç örgütlerine, uyuşturucudan her türlü kaçakçılığa, trafik güvenliğinden kadına ve çocuğa şiddetin önlenmesine kadar mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir. Bu kapsamda ilimizde 2023 yılında toplam 9049 şahsa adli işlem yapılmıştır. 

2023 yılında ilimizde kolluk birimlerimiz tarafından yapılan operasyon ve çalışmalar sonucunda adli makamlara sevk edilen 252 şahıs tutuklanırken 189 şahıs ise adli kontrole tabi tutulmuştur. 

2023 yılında ilimizde meydana gelen toplam asayiş olayları ülke ortalamasıyla benzerlik göstermekle birlikte bir önceki yıla kıyasla yüzde 2.6 oranında atış gösterdiğini görmekteyiz. Vatandaşlarımızın güvenliği huzuru için ve suç işlenmesinin önlenmesi için tüm birimlerimizle 24 saat sahada olacağız ve mücadeleye devam edeceğiz. Kişilere ve mal varlığına karşı işlenen suçlarda aydınlatma oranı Karabük ilinde yüzde 95.9 olup Türkiye ortalaması olan yüzde 92.5 in üzerinde bir orana sahiptir. 

2023 yılında mala karşı işlenen suçlarda aydınlatma oranı yüzde 86.45 kişilere karşı işlenen suçlarda ise aydınlatma oranı yüzde 98.17 olarak gerçekleşmiştir. Hedefimiz aydınlatılmayan bir olayın dahi kalmamasıdır. Tüm suçluların yakalanarak adalete teslim edilmesi bundan sonrada temel hedefimiz olacaktır.

GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI İLE MÜCADELEMİZ SÜRÜYOR

Kolluk birimlerimizin göçmen kaçakçılığı ve düzensiz göçle mücadele çalışmaları kapsamında 2023 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 246 artışla 104 kişi yakalanmış olup yakalanan bu sayı ile birlikte diğer illerden gelen ve işlemleri ilimizden yapılan toplam 773 kişi sınır dışı edilmek üzere işleme tabi tutulmuştur. 

Göçmen kaçakçılığı ve düzensiz göçle mücadele konusunda İçişleri Bakanlığımızın hükümetimizin ilgili bakanlıklarımızın önderliğinde bu doğrultuda çalışmaya İlimizde de kararlılıkla devam edeceğiz. 

2023 yılında 33 terör operasyonu sonucunda 53 şahıs yakalanarak adli mercilere teslim edilmiştir. Ülkemizin birliği, beraberliği ve bağımsızlığı adına tüm terör örgütleri ile mücadelemiz aralıksız ve kesintisiz devam edecektir. 

2023 yılında planlı ve münferit olarak kaçakçılık, organize suçlar ve mali suçlarla mücadele kapsamında bir önceki yıla kıyasla planlıda yüzde 200 münferit operasyonlarda ise yüzde 4.58 artarak toplamda 120 ye yükselmiş olup bu operasyonlarda 114 şahıs yakalanarak adalete teslim edilmiştir. Bu operasyonlarda tutuklanan kişi sayısı geçmiş yıla kıyasla yüzde yüz artış göstermiştir. Bu şehirde vatandaşlarımızın huzur ve güvenliği adına tüm suç örgütleri ile mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir. 

UYUŞTURUCUYA GEÇİT VERMEYECEĞİZ

İlimizde yürütülen uyuşturucu ile mücadele çalışmaları kapsamında bir önceki yıla kıyasla 2023 yılında operasyon sayısı yüzde 18.43 artarak 302 ye yükselmiş olup bu operasyonlarda 151 şahıs yakalanarak adli mercilere teslim edilmiştir. 

2023 yılında yakalanan uyuşturucu miktarlarına baktığımızda ise 451.27 gram bonzai, 1 kilo 917 gram metanfetamin, 7300 adet sentetik ecza, 1811 adet uyuşturucu hap, 469 kök kenevir, 22 kilo 590 gram kubar esrar, 1 kilo 795 gram toz esrar, 4 kilo 510 gram reçine esrar, 78 kilo 464 gram kenevir tohumu, 37.41 gram eroin, 93.0 gram skank, 21.49 macun esrar, 125.12 gram marihuana uyuşturucu madde ile çok sayıda uyuşturucu kullanımında kullanılan malzeme ve aparat kolluk kuvvetlerimiz tarafından ele geçirilmiştir. 

Şunun bilinmesini isteriz ki hiçbir gencimizin ve vatandaşımızın zehirlenmesine bu şehirde asla müsaade etmeyeceğiz. Uyuşturucu ile mücadele kapsamında vatandaşlarımız 112 acil çağrı merkezimizi arayarak kolluk kuvvetlerimize her zaman 7/24 destek verebilirler. Ayrıca “UYUMA” aplikasyonu ve uygulaması üzerinden de bildirimde bulunma haklarına da sahiplerdir. 

SİBER SUÇLARLA MÜCADELEMİZDE KARARLIYIZ

2023 yılında siber suçlarla mücadele çalışmaları kapsamında işlem yapılan hesap sayısı önceki yıla kıyasla yüzde 1271 artarak bu sayı 96 olmuştur. Teknolojik gelişmelere paralel olarak sanal ortamda işlenen suçların önlenmesi ve sanal ortamda suçlularla mücadelede de kararlılık ile devam edeceğiz. Sanal devriyeler ile sürekli görev başında olduğumuzu vatandaşlarımızın özellikle bilmesini isteriz. 

Diğer taraftan arama kararı bulunan şahısların yakalanarak adli mercilere teslim edilmesi  konusunda İçişleri Bakanlığımızın Jandarma Genel Komutanlığımızın ve Emniyet Genel Müdürlüğümüzün koordineli şekilde ve destekleriyle büyük bir mücadeleyi yürütmekteyiz kolluk birimlerimiz ile birlikte. 

İlimizde yakalama kararı bulunan kişilerden, bu yakalama kararı çeşitli hapisler ve çeşitli suçla aranan kişilerden bahsediyoruz 2023 yılında 1153 şahıs yakalanarak adalete teslim edilmiş olup yakalanan kişi sayısında bir önceki yıla kıyasla yüzde 13.59 artış olmuştur. 

Adalete teslim edilen bu şahısların 552 si tutuklanmış olup önceki yıla göre tutuklanma oranında yüzde 37.31 artış olmuştur. Hakkında çeşitli suçlardan yakalama kararı bulunan şahısların aramızda gezmesine bu şehrin sokaklarında caddelerinde gezmesine asla müsaade etmeyeceğiz.

İlimizde 6284 sayılı Ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanun kapsamında 2023 yılında tedbir kararı alınan kişi sayısı bir önceki yıla kıyasla yüzde 2.78 artarak 739 a ulaşmıştır. 

Kadına karşı şiddetin önlenmesi bütüncül bir mücadeleyi gerektirmekte olup tüm kurumlarımızla etkin bir şekilde mücadeleye devam edeceğiz. Her şiddet olayının vatandaşlarımız tarafından KADES uygulaması üzerinden kolluk birimlerimize bildirebileceklerini belirtmek isterim. 2023 yılında KADES uygulaması üzerinden vatandaşlarımızın 1170 başvurusu alınarak bu kapsamda çalışmalar yapılmıştır. 

Kamu güvenliğinin sağlanmasının yanı sıra kamu düzeninin korunmasında büyük önem arz eden konuların başında gelmektedir. Bu kapsamda gerek kabahatler kanunu gerekse diğer ilgili kanunlar kapsamında 2023 yılında 665 adet idari yaptırım kararı uygulanmıştır. Kamu düzeninin sağlanmasında önemli bir yeri olan idari yaptırım kararları ile ilgili uygulama ve denetimlere 2024 yılında da aralıksız şekilde devam edilecektir. 

TRAFİK GÜVENLİĞİMİZ İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Trafik olaylarına baktığımızda ise 2023 yılında 5 ölümlü 756 yaralanmalı 686 maddi hasarlı olmak üzere ilimiz sınırlarında toplam 1370 trafik kazası meydana gelmiştir. Bununla birlikte 2023 yılında trafik birimlerimiz tarafından toplam 260.003 araç denetime tabi tutulmuştur. Trafik kazalarının önlenmesi ve azaltılması ile ilgili altyapı iyileştirilmesi, trafik işaretlerinin sayısının artırılması, sürücü eğitimleri ve denetimleri ağırlık verilecektir. 

Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması adına 2024 yılında denetimlere aralıksız devam edileceğinin tüm vatandaşlarımız tarafından bilinmesini isteriz. 

Bu konuda sürücülerimizden ricam can ve mal güvenliği için emniyet kemeri takılması, kırmızı ışık ihlali yapılmaması, aşırı hız yapılmaması, hatalı sollama yapılmaması ve telefonla konuşulmaması gibi temel trafik kurallarına hasreten uyulmasını rica ediyoruz. 

Ayrıca Karabük’te 2023 te motosikletlerin karıştığı trafik kazası sayısı bir önceki yıla kıyasla yüzde 35.26 artarak 257 ye yükselmiştir. Motosikletlerin karıştığı kazaların analizlerinin yapılarak bu konuda özel tedbir geliştirilmesi ile ilgili kolluk birimlerimiz tarafından çalışmalarımız devam etmektedir.

İlimizde en yoğun kazaların başında ise iş kazaları gelmekte olup meydana gelen iş kazası sayısı 2023 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 13.2 azalarak 1211 e düşmüştür. Bu konuda tüm iş yerlerimizin iş sağlığı ve güvenliği kurallarına ve tedbirlerine uymalarını beklemekle birlikte iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kurallara uyulup uyulmadığı da ilgili birimlerimiz tarafından 2024 yılında aralıksız devam edilecektir denetimlere. 

Kamu güvenliğinin sağlanmasında kolluk birimlerimizin en önemli paydaşlarından birisi de özel güvenlik görevlileridir. Bu kapsamda ilimizde 2024 yılı ocak ayı itibari ile görev yapan özel güvenlik görevlisi sayısı 1070’dir. İlimizde gerek kamuda gerek özel sektörde görev yapan özel güvenlik görevlilerinin kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmasındaki katkılarının daha fazla artırılması, etkinliklerinin daha fazla sahada görünür olarak artırılması için eğitim faaliyetlerine ve bilinçlendirme faaliyetlerine 2024 yılında ağırlık vereceğiz. 
Haydi projesi kapsamında 2023 yılında yapılan işlem sayısı bir önceki yıla göre yüzde 44 artarak 36’ya yükselmiş olup bu kapsamda çalışmalara devam edilecektir. 

CAN DOSTLARIMIZI UNUTMUYORUZ

Can dostlarımızın güvenli ortamlarda barınmaları ve daha sağlıklı ortamlarda yaşamlarını devam ettirebilmeleri adına yapılan çalışmaların takipçisi olacağımızı belirtmek isterim. Ayriyeten kolluk birimlerimiz tarafından güvenlik, kamu düzeni ve huzurun sağlanması açısından 2023 yılında sahada 5 proje geliştirilerek yürütülmüştür.

Kamu düzenliği, güvenliği ve huzurun sağlanması adına yeni projelerin hazırlanarak uygulamaya konulması konusundaki çalışmalarımızı devam ettireceğiz. 

Diğer taraftan 2023 yılında kolluk birimlerimiz tarafından 129 ruhsatsız silah ele geçirilerek 139 şüpheli hakkında işlem yapılmıştır. Ruhsatsız silah ve silah kaçakçılığı ile ilgili konularda kolluk birimlerimiz tarafından 2024 yılında da çalışmalara ağırlık verilerek sokaklarımızın ve caddelerimizin güvenliğinin sağlanması konusunda kararlılıkla devam edilecek.

İlimizde önümüzdeki hafta yaklaşık 37.000 öğrencimiz ders başı yapacaktır. Okullarda güvenli eğitim ortamının sağlanması, okulların giriş ve çıkışlarında öğrencilerimizin güvenliğinin sağlanması adına güvenli okul faaliyetleri kapsamında 151 okulda 141 güvenlik görevlisi görevlendirilmiş olup bu kapsamda 2023 yılında okul çevrelerinde 404 denetim okul servis araçlarında ise 1983 denetim yapılmıştır. Yavrularımızın güvenli bir ortamda eğitim ve öğretim görmeleri adına denetimleri 2024 yılında da aralıksız devam ettireceğiz.

Bir diğer dikkat çekmek istediğim konu ise 2023 yılında 112 acil çağrı merkezimizde 277.309 adet çağrı karşılanmıştır. Vatandaşlarımızı özellikle uyuşturucu ve asayiş olayları başta olmak üzere 112 acil çağrı merkezini aramaya davet ediyorum. Ancak bu konuda bizleri en çok üzen asılsız çağrılardır. 2023 yılında toplam çağrıların 192.373 adeti yani toplam çağrıların yüzde 69.37 sini maalesef asılsız çağrılar oluşturmaktadır. Bu konuda herkesi, tüm vatandaşlarımızı, tüm Karabüklü hemşehrilerimizi vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için duyarlı olmaya davet ediyorum. 

Ayrıca 2023 yılında kolluk birimlerimizin 4 adet devam eden yatırımı bulunmaktadır. Bu yatırımlar hepinizin bildiği gibi merkezdeki 3 Nisan Polis Merkezi Amirliğimiz, Eflani ve Ovacık İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Amirliği binamız ve Safranbolu İlçe Emniyet Müdürlüğünün güçlendirme projeleridir. Kolluk birimlerimizin daha iyi fiziki şartlarda güvenlik hizmetleri sunmaları adına imkanlar ölçüsünde fiziki iyileştirilmelere devam edeceğiz. 

Hepinizin bildiği gibi 31 Mart 2024 tarihinde Mahalli idareler seçimleri yapılacaktır. Bu kapsamda Valiliğimizin koordinasyonunda ve başkanlığında ilgili tarafların katılımı ile seçim güvenliği toplantısını yapılarak alınması gereken gerekli tedbirler görüşülerek planlamalar yapılmıştır. Seçimlerin güvenli, huzurlu ve demokratik bir ortamda yapılması adına yasal anlamda alınması gereken tüm tedbirleri ve güvenlikle ilgili çalışmaların alınacağını tüm vatandaşlarımızın bilmesini isterim. 

Diğer taraftan az önce konuşmamın başında da belirttiğim gibi vatanı uğruna ülkesi uğruna bayrağı uğruna şehadet şerbeti içen şehit ailelerimiz ve gazilerimiz ile ilgili konuları yakından takip etmekteyiz. 

İl ve İlçelerimizde 74 şehit ailemiz ve 170 gazimiz ikamet etmektedir.Tüm şehitlerimizin ve gazilerimizin bizlere ve devlete emanet olduğunun bilinci içerisinde sürekli iletişim halinde bulunmaya özen gösteriyoruz. Sonuç olarak 2024 yılında daha huzurlu daha güvenli bir Karabük için Valiliğimiz koordinasyonunda kolluk birimlerimiz, kamu kurum ve kuruluşlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız, Karabüklü hemşehrilerimiz ve siz değerli basın mensuplarımızla birlikte el ele verip 24 saat çalışacağız. 

İlimizde kamu düzeni, kamu güvenliği ve huzurun sağlanması adına kamu görevi yapan siz değerli basın mensupları ve basın kuruluşlarımızın desteklerinizin bizler için çok kıymetli olduğunu belirtmek isterim."

Editör: Vasfiye Yılmaz