Türkiye depremlerle sarsılırken, birinci derece deprem bölgesinde olan Karabük’te 10 okuldan 7’sine deprem testi yapılmadığı ortaya çıktı.

Milletvekili Akay’ın soru önergesine cevap veren Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Karabük genelindeki 204 okulun 64’üne, yani yalnızca yüzde 32’sine deprem dayanıklılık testi yapıldığını açıkladı.

bakan

Karabük Valiliği'nden de konuya ilişkin bir açıklama yapıldı. 

Valilikten yapılan açıklamada ise:

"İlimiz Merkez ve İlçelerinde bulunan 204 okul ve kurumumuz, 154 müstakil binada hizmet vermektedir. 154 okul ve kurum binamızdan 2007 yılında yayımlanan 'Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik' öncesinde yapımı tamamlanarak faaliyete geçen 66 binamız için, deprem dayanıklılık testi yaptırılmıştır. Adı geçen Yönetmeliğin yayımlanması sonrasında inşa edilen eğitim tesislerimiz yeni yapım tekniklerine göre inşa edildiğinden ve hali hazırda istenen normlara uygun olduğundan bu binalar için dayanıklılık testi yaptırılmamıştır.

Deprem Analizi yaptırılan 66 okul ve kurum binamızdan, 47’sinin güçlendirilmesine, 19 tanesinin ise yıkımına ve yeniden yapılmasına karar verilmiştir. Yeniden yapımına karar verilen 19 okul ve kurum binamızdan 18’inin yıkımı tamamlanmış olup, bazılarının inşaatı bitirilmiş, bazılarının ise inşaatı devam etmektedir. 1 okulumuz ise boşaltılmış, yıkım ihalesi sürecindedir. Bu okulumuzun binası da en kısa süre de yaptırılacaktır.
Haberde belirtildiği gibi yıkılacak 19 okul ve kurum binamız olmayıp, 1 okulumuz kalmıştır.

Güçlendirilmesine karar verilen 47 okul ve kurum binamızdan 28 okul ve kurum binamızda güçlendirme çalışmaları ilgili yönetmelikler çerçevesinde tamamlanmıştır. Geriye kalan 19 okulumuzda ise ilgili Yönetmelik hükümlerine uygun olarak güçlendirmeye esas analiz ve proje çalışmaları devam etmektedir." ifadelerine yer verildi.

Milletvekili Akay ise yapılan açıklamaların ardından;

"İlimizin deprem bölgesinde olması nedeniyle konu oldukça önemlidir. Soru önergemize Milli Eğitim Bakanı Sayın Yusuf Tekin'in verdiği yanıt oldukça nettir. Milli Eğitim Bakanı'nın verdiği cevapta da valiliğimizin paylaştığı bilgide de okullarla ilgili problemlerin olduğu açıkça ortadadır. Temel gayemiz  biricik evlatlarımızın eğitim yuvalarında güvenli eğitim görmesidir. Tüm yetkililere çağrımızdır: Herkes üzerine düşeni yapmalı, eksiklikleri bir an önce gidermelidir. Karabük Milletvekili olarak üzerime düşen tüm görevi yerine getireceğimden kimsenin kuşkusu olmasın." dedi.