Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen "Bebek Giyiminin Ekolojik Ürünle Buluştuğu Nokta"Tarihi Dokuma Eflani Cember Bezi" projesi açılışı Namık Kemal Mahallesi Sosyal Yaşam Merkezi'nde yapılan törenle gerçekleşti.

Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin ve değerlerin canlandırılmasına yönelik gerçekleştirilen proje Karabük Valiliği İl Yazı İşleri Müdürlüğü - AB ve Dış İlişkiler Bürosu Koordinatörlüğünde, Karabük İl Özel İdaresi, Karabük Belediyesi, Karabük Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası ve BAKKA Projesiyle kurulan S.S.Karabük Üreten Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ortakları arasında yer almaktadır.

Projede kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden olan Eflani Cember Bezi dokuması 15.04.2008 tarihinde Eflani Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Tarafından C2008/023 başvuru numarası ile Coğrafi işaret başvurusu yapılan ve Tescil Tarihi 03.11.2015 tarihinde 191 tescil numarası ile tescillenen bir değerdir

Eflani Cember Bezi yörede başörtüsü olarak kullanılan pamuklu ince bir dokuma olup ince krem zemin dokuma üzerinde belirginleşen değişik motifler ve yine krem renkte ancak daha kalın pamuk ipliği ile dokuma sırasında oluşturulmaktadır.

Eflani Cember bezinin yüzey kompozisyonlarında belirginleşen ortak özellik çemberlerin karşılıklı kısa kenarlarında yer alan beyaz konturlu ince bir bordo çizgi ve Top Fitil motifi ile oluşturulan ve eşit aralıklarla tekrarlanan üç sıra beyaz şerittir.

Mekikli çemberlerde Tek Fitil, Çift Fitil, Top Fitil, Analı Kızlı, Şatır Eteği motifleri bulunmaktadır. Motifleri elle oluşturulan işlemeli çemberlerde Yılan Eğrisi, Baklava Kesimi, Tülü Perde, Göveç İçi, Kovalama, Şeker Kestirmesi, Kabak Çiçeği ve Yapraklı motifleri uygulanmaktadır.

Proje kapsamında Atölyede dokuması yapılacak olan Eflani cember bezinden 0-36 aylık ve 36-72 aylık bebekler için Organik ve Ekolojik Tekstil Sertifikasyonlu kiyafetlerin tasarımını ve dikimi yapılarak yöre ürünlerine yeni bir boyut kazandırılırken genç kızlara da yeni bir iş alanı oluşturulmuş, aile ekonomilerine gelir kaynağı sağlanmış olacaktır.

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Projesi ile kurulan Karabük Üreten Eller Kooperatifi tarafından dokuması yapılacak cember bezleri ile dikimi yapılacak olan bebek kıyafetlerinin alımı ve satışı gerçekleştirilecek, ilerleyen süreçlerde pazar ağının geliştirilmesi sağlanacaktır. Böylelikle bir proje ilk defa alım garantisi ile başlanmış olacaktır. Bu gelişim ise projenin özellikle sürdürülebilir olması açısından  büyük  önem arz etmektedir.

Açılış töreni konuşmaların ardından atölyelerin gezilmesi ve üretim süreçlerinin yerinde anlatılmasıyla son bulmuştur.

cember-bezi-2cember-bezi-1