Ülkeleri kara para aklama ve terörizmin finansmanı konularında değerlendirerek gruplandıran uluslararası kuruluş olan Mali Eylem Görev Gücü (FATF), dünya genelinde 200’den fazla ülkenin üye olduğu teşkilata Türkiye’de 1991 yılında üye oldu. 21 Kasım 2021 tarihinde ise kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadele önlemlerinin yetersiz olduğu gerekçesiyle FATF tarafından gri listeye alındı.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP Karabük Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in konu hakkındaki açıklamalarını eleştirerek, “Eylemler ile söylemler uyuşmadığı taktirde gri listeden çıkmak anca hayalde kalır.” dedi.

Gri Listede Olmamızın Sebebi Doğrudan AKP İktidarıdır

Türkiye’nin gri listede olmasından dolayı yaşanan sıkıntılara değinen Milletvekili Akay, “Türkiye’nin gri listede bulunması ülkenin yabancı bankalar ve yatırımcılarla olan ilişkilerini zorlamakta ayrıca yabancı yatırımcıların ilgisini düşürmektedir. Bugün ülkemizde yaşanan başta yabancı sermaye girişi sıkıntısı olmak üzere bazı sıkıntı ve zorlukların sebeplerinden biri temel olarak budur. Ayrıca ihracat ve ithalat yapan şirketler zorlaştırıcı önlemlerle karşılaşmaktadır. Bugün yabancı sermaye girişinde büyük sıkıntılar yaşıyorsak bunun en önemli sebebi gri listede yer almamız. Bunun ise doğrudan sorumlusu AKP iktidarıdır.” dedi.

AKP İktidarı Türkiye’yi Kartellerin Sığınağı Haline Getirdi

Türkiye’nin kartel cennetine döndüğünün altını çizerek Türkiye’nin AKP iktidarı tarafından bataklığa sürüklendiğinin altını çizen Milletvekili Akay, “AVM’ler, caddeler ve sokaklar mafyaların çatışma alanına dönmüş durumda. Her gün ülkemizin farklı bir noktasında patlayan silah sesleri, cinayetler ülkemizin getirildiği noktayı ortaya koymaktadır. AKP iktidarı açtığı ‘cari açık’ deliğini “Nereden geldiği belli olmayan para” kalemiyle dikmeye çalışmakta bu durumda ülkemiz açısından olumsuz durumlara neden olmaktadır. Bu ve bunun gibi sebeplerden dolayı şu an FATF’ın gri listesindeyiz.” ifadelerini kullandı.

AKP İktidarı Döneminde “Kaynağı Belli Olmayan Para” Girişinde Büyük Artış Yaşandı

Kaynağı belli olmayan para girişine dikkat çeken Milletvekili Akay, “Merkez Bankası’ndan alınan verilere göre 2021 yılının Ocak-Temmuz döneminde 10 milyar 208 milyon dolar olan kaynağı belirsiz para girişi, 2022 yılının aynı döneminde 14 milyar 139 milyon dolar artarak 24 milyar 347 milyon dolar olmuştur. AKP öncesi dönemde kaynağı belirsiz ya da nereden geldiği belli olmayan para girişi 1984- 2001 yılları arası 1 milyar 778 milyon dolar açık verirken, AKP döneminde ülkemize 76 milyar 719 milyon dolar kaynağı belirsiz ya da nereden geldiği belli olmayan para girmiştir. Özetle AKP’nin iktidar olduğu yılların yaklaşık %67’sinde ülkemize nereden geldiği belli olmayan para girmiştir.” dedi.

AKP’nin Söylem ile Eylemleri Arasında Dağlar Kadar Fark Var

Eylemler ile söylemlerin uyuşmadığına aksine büyük çelişkiler barındırdığına dikkat çeken Milletvekili Akay, “Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçtiğimiz günlerde, ‘Ülkemizi gri listeden çıkarmaya kararlıyız.’ açıklamasında bulundu. Gri liste uyuşturucu, terör ve kara paraya batmış ülkelerin grubudur. Biz yaklaşık iki yıldır bu gruptayız ve ülkemizde ceyran eden olaylara baktığımızda bu gruptan çıkmak için söylemlerin eyleme dönüşmediğini görmekteyiz.” ifadelerini kullandı.

Kartellerin Türkiye’yi Mesken Tutmasının Faturası Milletimize Kesildi

2016 yılından bu yana terör, uyuşturucu kaçakçılığı ve kara para aklama suçundan uluslararası boyutta arama kararı çıkarılan veya Türkiye’de olaya karışmış kişilerin listesini çıkaran Milletvekili Akay;

·         Organize Suç Örgütü Lideri Rövşen Canıyev İstanbul’da Sokak Ortasında Öldürüldü- 18 Ağustos 2016

Beşiktaş Cihannüma Mahallesi Saray Caddesi üzerinde bulunan oteldeki toplantıdan sonra Azerbaycan plakalı aracıyla otelden ayrılan organize suç örgütü lideri Rövşen Canıyev yaklaşık 30 metre sonra cadde üzerinde pusu kuran 3 saldırgan tarafından silahlı saldırı sonucu öldürüldü.

·         Kırmızı Bültenle Aranan DAEŞ’liler Yakalandı- 24 Ocak 2018

IŞİD'in sözde "sağlık emiri" Kefah Basheer Hussain ve kırmızı bültenle aranan iki kişinin de aralarında bulunduğu 14 şüpheli, Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü İstihbarat ve Terörle Mücadele Şubelerine bağlı ekipler tarafından düzenlenen operasyonlarla gözaltına alındı. 

·         Kırmızı Bültenle Aranan Mafya Lideri Türkiye’de Yakalandı- 30 Ağustos 2018

İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranan ve Türkiye’de cezaevine nakledilirken firar eden Azerbaycan uyruklu suç örgütü lideri E.S., İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından düzenlenen baskınla otelde yakalandı.

·         Bulgaristan’ın Mafya Lideri Türkiye’de Yakalandı- 4 Ağustos 2018

Bulgaristan'ın En Büyük Mafya Grubunun Başı Olarak Kırmızı Bültenle Aranan Dimitır Jelyazkov İstanbul’da Yakalandı

·         Interpol'ün Kırmızı Bültenle Aradığı Suç Örgütü Lideri Türkiye'de Yakalandı- 26 Ekim 2018

Interpol tarafından kırmızı bültenle aradığı, Gürcistan'da organize suç örgütü lideri olduğu belirtilen 36 yaşındaki Mindia L. Trabzon’da yakalandı. Ülkesinde suç dosyasının hayli kabarık olduğu belirtilen Mindia L.'nin tedavi için gittiği hastanede, gözaltına alındı.

·         Gürcistan Mafya Lideri Türkiye’de Öldürüldü- 10 Nisan 2018

Gürcistan uyruklu mafya lideri Gayoz Zviadadze Longinozovich Antalya'nın Kemer ilçesinde öldürüldü.

·         Kırmızı Bültenle Rus Terörist Yakalandı- 09.02.2019

Rusya'da silahlı terör örgütü üyeliği, yasa dışı silah ve mühimmat depolama ve terör örgütü faaliyetlerinde yer aldığı iddiasıyla Interpol-Europol Dairesi Başkanlığınca kırmızı bültenle aranan R.S. Kayseri Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren bir iş yerinde yakalandı.

·         İranlı Uyuşturucu Kaçakçısı Türkiye’de Öldürüldü- 7 Nisan 2019

İranlı uyuşturucu kaçakçısı Zindaşti'nin kızı ve şoförünün öldüğü suikastın azmettiricisi olarak kırmızı bülten ile aranan ve gıyabında yargılandığı davada iki kez müebbet hapsi istenen İlhan Ünğan silahlı saldırı sonucu İstanbul’da öldürüldü

·         DAEŞ Lideri Bağdadi'nin 'Özel Hizmetlisi' Türkiye'de Yakalandı- 01 Kasım 2019 

Çankırı’da emniyet güçlerince gerçekleştirilen operasyonda geçtiğimiz hafta Suriye'nin kuzeyindeki İdlib ili kırsalında ABD operasyonuyla öldürülen IŞİD lideri Bağdadi'nin 'hizmetlisi'nin yakalandığı açıklandı.

·         Mafya Lideri Antalya’da Öldürüldü- 22 Ağustos 2020

Azeri suç örgütü elebaşı Lotu Quli (Guli) lakaplı Nadir Salifov, Antalya'da bir otelde yemek yerken, arkadaşı tarafından başından tek kurşunla vurularak öldürüldü. 

·         Gürcistan Uyruklu Suç Örgütü Lideri Türkiyede Yakalandı- 26 Ekim 2020

Gürcistan uyruklu suç örgütü elebaşı Guram Chıkladze İstanbul’da yakalandı.-

·         Öldürülen Suç Örgütü Liderinin Mezarı Başında Cinayet Mafya Hesaplaşması - 19.01.2021

Antalya'da 19 Ağustos 2020’de uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen, cenazesi İstanbul'da toprağa verilen Azeri suç örgütü lideri "Lotu quli" lakaplı Nadir Salifov'un mezarı başında işlenen cinayetin şüphelisi yakalandı. Geçtiğimiz pazar günü saat 21.30 sıralarında Salifov'un mezarını ziyaretine geldiklerini söyleyen Azerbaycan uyruklu Kanan I. ile arkadaşı Ali Hasmiov arasındaki tartışma cinayetle sonuçlandı

·         Afganlı Uyuşturucu Baronu Türkiye'de Yakalandı- 09 Ekim 2021 

Alman polisleri ölümle tehdit eden ve rahat bırakılmaması durumunda Frankfurt'ta yaşayan Afganları cinayete teşvik edeceğini açıklayan suç örgütü lideri Ahmadi'nin Alman basını tarafından Türkiye'de olduğu açıklanmıştı. Almanya'dan sınır dışı edilen ve Türkiye'de olduğu açıklanan Afgan suç örgütü lideri Sanger Ahmadi İstanbul'da yakalandı. 

·         İsrailli Suç Örgütü Lideri Türkiye’de Yakalandı- 16 Mart 2022

Cinayet, kundaklama, uyuşturucu ticareti suçlarından İsrail’in kırmızı bültenle aradığı suç örgütü lideri Omre Oda Türkiye'de yakalandı. İsrail güvenlik güçleri ve İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranan Omre Oda'nın İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ve İstihbarat Şube Müdürlüğü'nün ortak çalışması sonucu İstanbul'da saklandığı tespit edildi.

·         IŞİD 'Halifesi' Türkiye'de Yakalandı! - 09 Eylül 2022 

Emniyet Genel Müdürlüğü ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığının düzenlediği operasyonla Türkiye'de yakalanan DEAŞ'ın en önemli sözde üst düzey yöneticilerinden "Abu Zeyd/Üstad Zeyd" kod adlı terörist İstanbul’da yakalandı.

·         Sırp Çete Liderine İstanbul'da İnfaz Edildi- 10 Eylül 2022

Sırbistan’ın en etkin uyuşturucu ve suç çetelerinden biri olan Skaljari’nin elebaşı Jovan Vukotiç, İstanbul’da eşi ve çocuklarının gözleri önünde kurşun yağmuruna tutularak öldürüldü. Mafya lideri Vukotiç, Interpol tarafından kırmızı bültenle aranıyordu

·         Avusturya Suç Örgütü Lideri İstanbul’da Öldü- 18 Eylül 2022

Avustralya'da suç şebekesinin üst düzey isimlerinden Murat Galasi 18 Eylül’de İstanbul’da öldü.

·         Sırp Çete Lideri Yakalandı- 7 Kasım 2022

Avrupa'nın 'en çok aranan 45 suçlu' listesinde yer alan ve kırmızı bültenle aranan Sırp çete lideri Zeljko Bojaniç, İstanbul'da düzenlenen operasyonla yakalandı. 

·         İtalyan Uyuşturucu Kaçakçısının Antalya’da Yakalandı- 11 Kasım 2022

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), ‘uluslararası uyuşturucu ticareti’ suçundan kırmızı bültenle aranırken Antalya’da yakalanan uyuşturucu kaçakçısı Luciano Camporesi’yle ilgili İtalya İnterpolü’yle irtibata geçildiğini duyurdu.

·         Azeri Suç Örgütü Lideri Türkiye’de Öldürüldü- 29 Ekim 2022

Azeri suç örgütü üyesi Elnur Gasimov İstanbul'da öldürüldü.

·         Gürcü Çete Lideri Trabzon'da Öldürüldü- 15 Ocak 2023 

15 Ocak Pazar günü Trabzon'un Yomra ilçesinde Gürcistan uyruklu Revaz Lordkipanidze, Bulgaristan plakalı otomobilden inen kişinin silahlı saldırısına uğradı. Trabzon’da silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybeden kişinin suç örgütü lideri Gürcü asıllı "Rezo Tiflis" lakaplı Revaz Lordkipanidze olduğu anlaşıldı.

·         Avustralyalı Uyuşturucu Kartelinin Yöneticisi Sarıyer’de Yakalandı- 17 Ocak 2023

Uyuşturucu kartelinin yöneticisi olduğu iddiasıyla hakkında yakalama kararı bulunan Yeni Zelandalı, Avustralya vatandaşı “Dax” [dağ] lakaplı Duax Hohepa Ngakuru, İstanbul'da gözaltına alındı. Yeni Zelanda’da hakkında uyuşturucu karteli yönetme ve kara para aklama suçlamaları bulunuyor.

·         Avustralyalı Suç Örgütü Lideri Türkiye'de Yakalandı! - 01 Şubat 2023

Cinayete teşebbüs, suç örgütü üyeliği, uyuşturucu kaçakçılığı suçlarından aranan suç örgütü lideri Masood Zakaria, Bodrum’da yakalandı. Zakaria’nın ismi Avustralya polisi tarafından en çok arananlar listesinde yer alıyor.

·         Belçika'nın Uyuşturucu Baronu Yakalandı- 19 Şubat 2023 

Belçika'nın uyuşturucu baronu, uyuşturucu ağının liderlerinden biri olduğu belirtilen Abdelilah El M.’nin, Türkiye’de yakalandığı bildirildi. Suç örgütleri arasında “Kara” (Black) ve “Narkos” lakaplarıyla tanınan Faslı uyuşturucu baronunun, bir süredir yaşadığı Türkiye’de kayak tatilinden dönerken, seyahat belgesindeki eksiklik gerekçesiyle gözaltına alındığı kaydedildi. Belçika makamları, Türkiye’den El M.’nin iadesini istedi.

·      Hollandalı Suç Örgütü Lideri Türkiye'de Yakalandı- 26 Haziran 2023

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca icra edilen operasyon kapsamında, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" suçlarından

Hollanda, Fransa ve Belçika tarafından Interpol kırmızı bültenle aranan Hollanda uyruklu "Bello Jos" lakaplı Joseph Johannes Leıjdekkers'in içerisinde bulunduğu suç örgütüne yönelik operasyonda 25 şüpheli yakalandı.

·         Kokain Baronları Türkiye'de Yakalandı- 27 Haziran 2023 

Avrupa'nın kokain baronu olarak bilinen ve kırmızı bültenle aranan 'Balina' kod adlı İsaac Bignan Isparta'da, Jurean Anthony Finix ise İstanbul'da yakalandı. 10 milyar dolarlık uyuşturucu trafiğini yürüten örgütle bağlantılı 34 kişi de 13 farklı adreste gözaltına alındı. Şüplelilerin 36 adet taşınmazı ile 1,1 milyar lirayı bulan mal varlığına el konuldu. Örgüt, Güney Amerika'dan aldığı tonlarca kokaini Avrupa'ya sevk ediyordu.

Türkiye, AKP İktidarının Politikaları Yüzünden Çetelerin Çatışma Alanına Döndü

AKP’nin uyguladığı politikalar yüzünden Türkiye’nin ağır bedeller ödediğine vurgu yapan CHP’li Akay, “Sıcak paranın ülkeye girişi için uygulanan politikalar yabancı suç örgütlerinin Türkiye’ye girişini kolaylaştırdığını söylemek mümkün. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun ifade ettiği gibi, AKP iktidarı başta İstanbul olmak üzere Türkiye’yi dünya suç örgütlerinin uluslararası mafyanın uyuşturucu baronlarının çatışma alanına döndürdü. Bundan dolayı Türkiye gri listeye alındı ve bunu tersine çevirecek politikalar maalesef uygulanmaktadır. En son yayımlanan FATF raporuna göre Türkiye'nin gelişim karnesi olumlu ancak 26 Tavsiye için hala alınacak yolumuz oldu da oldukça açıktır.” şeklinde konuştu.