Karabük Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) tarafından verilen TÜBİTAK2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı” ve “2209-B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği Programı”na dair projeleri tanıtım etkinliği Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Yılmaz Olcay’ın verdiği eğitimle gerçekleştirildi. 

15 Temmuz Şehitler Konferans Salonunda düzenlenen tanıtım etkinliğine Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Elif Çepni ve Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, dekanlar, yüksekokul müdürleri, akademik ve idari personel, öğrenciler ve davetliler katıldı. 

TÜBİTAK “2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı” ve “2209-B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği Programı” etkinliğinde programa başvuru süreci ve sonraki aşamalar ile ilgili bilgiler verildi. 

Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, TÜBİTAK 2209 A/B Programlarının lisans ve ön lisans öğrencileri için projeler bakımından bir başlangıç aşaması olduğunu belirterek, ” ‘Öğrenciler için çok kıymetli, hocalarımız için de sonraki büyük çalışmaların nüvesini teşkil etmesi açısından önemli. Sayıyı arttırmak istiyoruz. 2209 başvurularında ve kabullerinde ülkemizde ön sıralarda yer almak istiyoruz. O yüzden de bu toplantıları organize ediyoruz. Teknoloji Transfer Ofisimiz bu tür eğitimleri sıklıkla yapıyor. Özellikle hocalarım bu değişiklikleri fark ediyordur, proje anlamında bir yeni dönem peşindeyiz” dedi. 

Karabük Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Yılmaz Olcay, “Öğrencilerimize proje deneyimi kazandırmak amacıyla 2209-A ve 2209-B konusunda bir bilgilendirme yapacağız. Bu kapsamda öğrenciler proje nasıl başvuru yapabilirler, uygulama sürecinde nelerle karşı karşıya kalabilirler, uygulama sürecinde ayrıca hangi dokümanlar gerekli, başvuru sürecinde de neler yapmaları gerektiği konusunda bilgilendirme yapacağım. Projenin genel kapsamı, genel tasarımı üzerinde bilgiler vermeye çalışacağım. Proje hazırlarken genelde öğrenciler kafalarındaki düşünceleri proje mi değil mi, o konuda biraz sıkıntı çekiyorlar. O yüzden öncelikle bir analiz çalışmaları konusunda bilgiler vereceğim, analiz çalışmasından sonra eğer öğrenci proje olarak inanıyorsa yani proje olduğuna karar veriyorsa başvuru formunu doldurmaya başlıyor. Bu kapsamda bilgiler vermeye çalışacağım. 2209-A genelde sosyal olarak projelerle başvuru yapılıyor. 2209-B de ise sanayi ağırlıklı projeler başvuru yapılıyor. Sanayi ağırlıklı projelerde hibe olarak ortalama 7 bin 500 TL para veriyorlar ama diğerinde 6 bin TL civarında para veriyorlar. Ayrıca bir de üniversite danışmanı yanında sanayi danışmanı da gerekiyor. Ben öğrencilerin uluslararası projelerde yer almalarını istiyorum. Bu konuda önümüzdeki dönemlerde zaten bilgilendirmeler yapacağım. Uluslararası özellikle Erasmus+ projelerinde öğrencilerimizin nasıl proje yapacaklarına dair bilgiler vermek istiyorum” dedi. 

Editör: Özenay Kahriman