Kastamonu'nun Bozkurt ve İnebolu ilçesinde gece boyu süren kuvvetli yağış nedeniyle dere suları yükseldi, iş yeri ve evleri su bastı. 

2 sene önce Bozkurt'ta Ezine Deresi'nin yükselmesiyle yaşanan felakette çok sayıda kişi ölmüştü. Aynı acıları yaşamak istemeyen vatandaşlar tedirgin.

2021 yılında sel afetinin yaşandığı Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde 65 kişi yaşamını yitirmiş, 8 kişi kaybolmuştu. Dün gece boyu etkili olan yağışlar nedeniyle su seviyesinin yükseldiği Ezine Deresi’nde taşmalar meydana geldi. Bazı apartmanların bodrum ve giriş katlarını su bastı. Su seviyesi asansör seviyesine kadar yükselirken vatandaşlar ekiplerden yardım istedi.

İNEBOLU İLÇESİ BOŞALTILIYOR, OKULLAR TATİL EDİLDİ

Kastamonu’nun İnebolu ilçe merkezinden geçen Söke Çayı’nda su seviyesinin yükselmesiyle çayın etrafında bulunan bodrum ve giriş katta oturanlar ile araçların tahliyesine başlandı. Okullar ise 1 gün tatil edildi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından "kırmızı" kod uyarısı yapılan Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde gece saatlerinde etkili olan kuvvetli sağanak hayatı durma noktasına getirdi. 

İnebolu ilçesi merkezinden geçen Söke Çayı taşma noktasına geldi, ilçede tedbirler artırıldı. İnebolu ilçesinde giriş kat ile birinci katta oturan ailelerin üst katlara çıkması ya da evlerini tamamen boşaltmaları istenerek, Söke Çayı çevresinde bulunan araçların da kaldırılması için çalışma başlatıldı. Ekipler ise iş makineleri ile ilçede önlem aldı. 

Sabah saatlerine kadar devam eden yağış sebebiyle bazı ev ve iş yerlerini su bastı. İlçede bulunan okullar ise alınan önlemler çerçevesinde tatil edildi. 

İlçede bulunan ekipler, iş köprülerin altını tıkayan tomruklar ve benzeri malzemeler iş makineleri ile kaldırarak sel yaşanmasını önlemeye çalışıyor. İlçede yağış ise etkisini devam ettiriyor.

İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar, dün akşamdan bu yana şiddetli yağışla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

“TEHLİKE GEÇENE KADAR DİKKATLİ OLUN”

Devam eden yağışlar nedeniyle İnebolu Çayı’ndaki su seviyesinin oldukça yükseldiğini bildiren Baycar, “Önlem olarak dere kenarlarına taşlarla set oluşturduk. Terminal Köprüsü’nün üzerinden suyun geçişini engellemek için orada biriken malzemeleri, molozları iş makineleriyle temizlemekteyiz.” dedi.

Vatandaşlardan duyarlı olmalarını isteyen Baycar, “Tedbir olarak da vatandaşlarımızın muhakkak duyarlı olması, alt katlarda oturan vatandaşlarımızın üst katlara çıkması, işi olmayan vatandaşlarımızın dere kenarında bulunmamasını rica ediyoruz. Okullarımızı pazartesi itibariyle tatil ettik. Özellikle dere kenarındaki iş yerlerimizin de tehlike geçene kadar açılmamasını özellikle istirham ediyorum. İnşallah tedbirlerimizle beraber bu afeti herhangi bir sıkıntı olmadan atlatacağız.” diye konuştu. 

AZDAVAY İLÇESİNDE EV VE İŞ YERLERİNİ SU BASTI

Kastamonu'nun Azdavay ilçesinde sağanak nedeniyle bazı ev ve dükkanları su bastı.

İlçede öğleden sonra başlayan kuvvetli yağış nedeniyle bazı dükkan ve evlerin alt katlarına su doldu. İlçe merkezindeki yollar su altında kalırken, sürücüler araçlarıyla ilerlemekte güçlük çekti.

İlçenin ortasından geçen Devrekani Çayı'nın da debisi yükseldi.

Azdavay Belediyesi ekiplerince bölgedeki söz konusu ev ve iş yerlerinden su tahliyesi yapılıyor.

ÇATALZEYTİN İLÇESİNDE KÖY YOLLARI ULAŞIMA KAPANDI

Kastamonu'nun Çatalzeytin ilçesinde etkili olan kuvvetli sağanak sebebiyle bazı köy yolları ulaşıma kapandı, evlerde de su baskınları yaşandı.

Meteoroloji'nin uyardığı Kastamonu'da kuvvetli sağanak Çatalzeytin ilçesinde etkili oldu. Sağanak sebebiyle bazı köylerdeki evlerde su baskınları meydana geldi. Yağış sebebiyle etkili olan selin ardından bazı köylere ulaşım kapandı. 

Bölgede teyakkuza geçen ekipler, su baskınlarının yaşandığı köylerde su tahliyesi çalışması başlattı.

PINARBAŞI - AZDAVAY YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Kastamonu'nun Pınarbaşı ilçesinde de durum farklı değil; sağanak nedeniyle bazı evleri su bastı.

İlçede öğleden sonra başlayan kuvvetli yağış nedeniyle bazı dükkan ve evlerin alt katlarına su doldu.

İlçe merkezindeki yollar su altında kalırken, sürücüler araçlarıyla ilerlemekte güçlük çekti. Zarı Çayı'nın taşması nedeniyle Pınarbaşı-Azdavay kara yolu da trafiğe kapatıldı.

Pınarbaşı Belediyesi ekiplerince bölgele su tahliye çalışması yürütülüyor.

Editör: Haber Merkezi