KARDEMİR, enerji maliyetlerini azaltmak ve düşük karbonlu üretimi desteklemek amacıyla güneş enerjisi yatırımlarını sürdürüyor. Şirket ve iştirakleri için toplam 120,5 MWp kurulu güce sahip olması planlanan santrallerin, yaklaşık 3 milyar 956 milyon TL yatırımla 2028 yılında devreye alınması hedefleniyor.
Yıllık 3 milyon ton çelik üretim hedefine yönelik çalışmalarını sürdüren KARDEMİR, üretim kapasitesinin yanı sıra enerji altyapısını geliştirmeye odaklanıyor. Şirketten yapılan açıklamada, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kullanımının yatırım planlarının önemli bir bölümünü oluşturduğu belirtildi.
KARDEMİR ve iştiraklerinin enerji ihtiyacının önemli bir bölümünün yenilenebilir kaynaklardan karşılanması amacıyla planlanan Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımlarında, arazi mülkiyet edinim süreçleri tamamlandı.
KARDEMİR, Kardökmak ve Karçel İçin GES Kurulacak
Yatırım kapsamında KARDEMİR için 85 MWe AC / 110,5 MWp DC, Kardökmak A.Ş. için 5 MWe AC / 6,5 MWp DC, Karçel A.Ş. için ise 2,5 MWe AC / 3,5 MWp DC kurulu güce sahip güneş enerjisi santralleri kurulması planlanıyor.
Projelerin tamamlanmasıyla şirket ve iştiraklerinin üretim altyapısına toplam 92,5 MWe AC / 120,5 MWp DC kurulu gücünde yenilenebilir enerji kapasitesi kazandırılması hedefleniyor.
Arazi Süreçleri Tamamlandı, Teknik Çalışmalar Başladı
Santrallerin kurulacağı arazilere ilişkin mülkiyet edinim süreçlerinin tamamlandığını açıklayan KARDEMİR, projelendirme, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), imar ve diğer teknik çalışmaları başlattı.
Yaklaşık 3 milyar 956 milyon TL yatırım öngörülen projelerin 2028 yılında devreye alınması planlanıyor.
Enerji Maliyetlerinin ve Karbon Ayak İzinin Azaltılması Hedefleniyor
KARDEMİR, GES yatırımlarıyla toplam enerji tüketiminde yenilenebilir kaynakların payını artırmayı, enerji maliyetlerini daha etkin yönetmeyi ve karbon ayak izini azaltmayı amaçlıyor.
Şirket, yatırımların Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Emisyon hedefi doğrultusunda sanayide yeşil dönüşüme katkı sağlamasını hedefliyor. Açıklamada, daha verimli, rekabetçi ve düşük karbonlu bir üretim yapısı için enerji altyapısının dönüştürülmesine yönelik çalışmaların sürdürüleceği belirtildi.



