Kardemir A.Ş.’de geçtiğimiz 18 Ocak tarihinde başlayan 2023-2024 yılını kapsayan iki yıllık Toplu İş Sözleşme (TİS) görüşmeleri, en son 4 Şubat tarihinde ikinci oturumla devam etmiş ve sadece ücret maddelerinde anlaşma kalmıştı.

13 Şubat tarihinde ücret maddelerinin görüşüleceği TİS’in üçüncü oturumu 6 Şubat’ta yaşanan büyük deprem felaketi nedeniyle ileri bir tarihe ertelenmiş ve bu tarihe kadar kamuya yansıyan herhangi bir oturum hala yapılmadı.

2019 Kasım ayında Kardemir A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlık görevine getirilen Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, üç buçuk yıl aradan sonra ilk defa AK Parti Karabük İl Başkanlığını geçen hafta ziyaret etmişti.

Bayraktar’ın ziyareti sırasında İl, ilçe başkanlarının yanı sıra, aynı zamanda AK Parti Safranbolu ilçe yönetiminde bulunan Özçelik İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kılıç ile yine il yönetim kurulunda bulunan Özçelik İş Sendikası’nın Karabük Şube Sekreteri Ali Kaplan’da hazır bulunmuştu.

Bayraktar, “Biz bu sendika ile anlaşamıyoruz.”

Edinilen bilgilere göre Kardemir A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Alparslan Bayraktar, Mustafa Kılıç ile Ali Kaplan’ı gösterip, toplu iş sözleşmeyi kastederek; “Biz bu sendika ile anlaşamıyoruz. İstedikleri ile bizim vereceğimiz arasında çok fark var.” dediği öğrenildi.       

Bayraktar’ın ayrıca “Geçen hafta Çarşamba günü de görüştük, biz bunlarla anlaşamayacağız.” şeklinde ifade kullandığı belirtiliyor. Özçelik İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci ile Bayraktar’ın kendi aralarında toplu sözleşme görüşmeleri yaptıkları da böylece öğrenildi.    

Sendika ne istemişti?

Özçelik İş Sendikası, yılbaşından hemen önce Kardemir yönetimine verdiği sözleşme taslağında, ücret maddelerinde de istedikleri artışları belirlenmişti.

Kardemir’de en alt kademe olan 8. Kademedeki bir işçi 13.850 lira, 16. Kademedeki bir işçi ise 15.250 lira mevcut olarak maaş alıyor.

Sendika ise taslak teklifinde; İlk altı ay için saat ücretlerine 11 lira seyyanen, ayrıca %58 zam olmak üzere, toplamda %86,4 bir artış istemişti.

2, 3 ve 4’üncü altı aylar için ise enflasyon artı %5’lik zam talep edilen taslakta, 3 Nisan ikramiyesi için 20 Bin lira, Kurban Bayramı’na 7 Bin lira ve Ramazan Bayramı ikramiyesi olarak ta 5 Bin lira talep edilmişti.

Sendikanın taslağında ayrıca; Çalışan işçilerin çocuklarında şartları tutmayanlar için son kez bir defaya mahsus işe alınması, şartları tutanlarınsa sürekli babadan oğula becayiş yapılmasının uygun görülmesi ve aynı zamanda vagon boşaltma ile Kok seramikte çalışan müteahhit işçilerinin ise daimiye geçişleri Kardemir yönetimine sunulmuştu.  

Editör: Ergün Başkaya