Türkiye İzcilik Federasyonunun düzenlediği “Asrın Dayanışması Yaz İzcilik Kampı”na katılan yaklaşık bin 500 depremzede çocuğun Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneğinin koordinasyonuyla “Tohumdan Fidana: 81 İle 81 Bin Tohum Topu” projesi kapsamında hazırladığı tohum topları, Karabük Üniversitesinde toprakla buluştu. 

Türkiye İzcilik Federasyonu, deprem bölgesinde yaşayan 10-15 yaş aralığındaki öğrencilere yönelik İstanbul Beykoz İzcilik Kamp ve Eğitim Merkezi’nde “Asrın Dayanışması Yaz İzci Kampı” düzenledi. Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği’nin (ÇEKUD) izcilik kampına özel geliştirdiği ve koordinasyonunu yürüttüğü “Tohumdan Fidana: 81 İle 81 Bin Tohum Topu” projesi kapsamında kamp alanında tohum topu üretim istasyonu ve atölyesi kuruldu. Kampa katılan 10-15 yaş aralığındaki depremzede öğrenciler, temel izcilik eğitiminin yanı sıra kurulan atölyede, deprem sonrası gösterilen yardımseverlikten dolayı tüm Türkiye’ye teşekkür etmek için elleriyle tohum topları üretti. İzcilik kampında kurutulan olan tohum topları, her bir ilimize bin adet olacak şeklinde ülkemizin tüm şehirlerine gönderildi. 

“Tohumdan Fidana: 81 İle 81 Bin Tohum Topu” projesi kapsamında hazırlanan ve Karabük’e gönderilen bin adet fidan, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz ve Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, akademisyenler, ÇEKUD üyeleri ve Karabük Üniversitesi Demir Çocuk Anaokulu öğretmen ve öğrencilerinin katılımıyla düzenlenen etkinlikle Karabük Üniversitesinde toprakla buluştu. 

“Tohumdan Fidana: 81 İle 81 Bin Tohum Topu” dikim etkinliğinde Konuşan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, “Ülkemizin daha yeşil, daha güzel, daha yaşanabilir olması için hepimiz çaba sarf ediyoruz, gayret sarf ediyoruz. O anlamda coğrafyamızın daha yeşil olması bizim için son derece önemli. İnsanın doğaya uyumunun sağlanmasında ağaç gerçekten çok önemli bir rol oynuyor. Şehrimizin yüzde 70’i ormanlık alan olsa da gerçekten yeşillendirmeye kentsel mekanlarda da çok büyük ihtiyaç duyuyoruz. Bu proje Türkiye çapında yapılan gerçekten çok önemli bir proje. Bu ve benzeri projelerin yaygınlaşarak devamını arzu ediyoruz. Kentlerimizin daha yaşanabilir olması için yatay mimari yapılması, müstakil bahçeli evlerin yaygınlaştırılması aynı zamanda son derece önemli bir proje. Bu mekanların bahçelerine ağaçlandırma yapılarak kentsel mekanda yeşillenmenin daha da arttırılması, aynı zamanda bu bahçelerde tarımsal faaliyetlerin artırılması önemli bir hedefimiz, arzumuz, hayalimiz. Bunu da hep birlikte başaracağız. ÇEKUD’un yapmış olduğu çok güzel projeler var, takip ediyoruz. Bir makama gelişlerde bir hediye veya hastaya çiçek takdimi yerine onun adına ağaç dikilmesi gibi çok güzel bir proje var. Takdir ediyorum, tebrik ediyorum, çok güzel bir proje. Böylelikle hem israf ortadan kaldırılmış oluyor hem de çevremizin, doğamızın, kentlerimizin daha yeşil olması için çok güzel bir zemin oluşturulmuş oluyor. Bu tür sosyal model tasarımlarına çok ihtiyacımız var. O yüzden düşünelim, geliştirelim, yeni modeller, yeni sosyal projeler ortaya koyalım ve ülkemizi daha yaşanabilir, daha gelişmiş, daha modern ve dünyanın en güzel kentleri konumuna getirelim, en güzel ülkesi konumuna getirelim istiyorum. Böyle güzel bir projeyi hem de güzel bir anaokulumuz vasıtasıyla hepsi birbirinden güzel kıymetli çocuklarımızla ilgilenen hocalarımız ve yönetimimiz vasıtasıyla gerçekleştirmiş olmaktan da büyük bir memnuniyet duyuyorum. Onların hepsi bir tohum. Ülkemizin gelecek nesilleri. Türkiye 100. yılını Türkiye’yi dünyanın en iyi ülkesi haline getirecek tohumlarımız. Tohumlarımızı toprakla hep birlikte buluşturacağız. Ülkemize, vatanımıza, milletimize, devletimize, Karabük Üniversitemize ve Karabük’e hayırlı olmasını diliyorum. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. 

Karabük Üniversitesi Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ve ÇEKUD Karabük İl Temsilcisi Arş. Gör. İbrahim Yılmaz, “Tohum topu aslında uzun yıllardan beri bilinen bir tohum saklama ve tohum ekim tekniği. Biz buna farklı bir mantık kazandırdık. ÇEKUD ve Türkiye İzci Federasyonuyla birlikte depremzede izcilerle beraber tohum topları yapıldı. Bunun yapma mantığı da yakın zamanda büyük bir deprem yaşadık. Bu depremde ülkemiz, vatandaşlarımız, devletimiz tarafından deprem bölgesinde birçok fedakarlık yapıldı. Bu depremzede arkadaşlar da bir nevi teşekkür olarak bu tohum toplarının yapıp 81 ile 81 bin tane yani her ile bin tane olacak şekilde tohum toplarını gönderdiler. Biz de Karabük Üniversitesi Demir Çocuk Anaokulu ile beraber bu saf niyetle oluşturulmuş tohum toplarının yine bu küçük çocuklarımızla beraber toprağa ekilmesini sağladık. Hem Üniversitemizin yeşiline katkı sağlayacak hem de bu depremzede arkadaşlarımızın minnet duygusunu bir şekilde tamamlamış olduk” diye konuştu. 

Tohum Topları ekim etkinliğinde yapılan konuşmaların ardından depremzede çocuklar tarafından oluşturulan tohum toplarını, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık ve beraberindekiler anaokulu öğrencileri ile birlikte toprakla buluşturdu. Etkinlik hatıra fotoğrafının çekilmesi ile son buldu. 

Editör: Özenay Kahriman