Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, dün akşam mahalle muhtarları ile bir araya geldi.

Bayır Mahalle Muhtarı ve Karabük Mahalle Muhtarları Dernek Başkanı Mehmet Özen’in, Vergili’ye bu toplantı için tüm mahalle muhtarları adına teşekkür etti.

Başkan Vergili ise mahalle muhtarlarına yaptığı konuşmada bazı önemli konulara değindi. 60 Adet Belediye Halk Otobüslerinin hizmete girmesiyle, dolmuşçu ve özel halk otobüsçülerinin mağdur edildiği yönünde eleştirilere değinen Vergili, 14 Yıldır dolmuşçu ve otobüsçü esnafını idare ettiklerini ama onların halkı mağdur etmeye başladığını, defalarca iş birliği çağrılarının cevapsız kaldığını vurguladı ve “Benim için 3-5 kişinin mağduriyeti değil, 120 bin Karabük Halkının memnuniyeti önemlidir.” Dedi.

Başkan Vergili “Karabük'te gözle görülür elle tutulur çok büyük değişiklikler yaptık.  Bu değişikliklerin yollarımız, sosyal yaşam merkezlerimiz, köprülerimiz, asansörlerimiz, yeni otobüslerimiz ve meyve sebze halimizde muazzam bir değişiklik oldu. Karabük'te 14 seneden bu yana. Pandemi döneminde bile kimsenin iş yapamadığı dönemde biz yağmur suyu drenaj hattını bitirdik. Bu yağmurlarda hiçbir problem çekmedik. Geçen dönemden söz verdiğimiz hiçbir şeyi eksik bırakmadık. Biz bu belediyede göreve başladığımız zaman personel sayısı aşağı yukarı 920 idi şu anda gene aynıyız ama 960'a kadar çıkarabiliriz.” Dedi.

Benim için üç-beş dolmuşçu ve otobüsçüden önce 120 bin Karabük halkı önemli

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, dolmuşçu ve özel halk otobüsçülerini mağdur ettiği yönündeki eleştirilere de şu önemli açıklamayı yaptı;

“14 yıldan bu tarafa İçişleri Bakanlığından, dolmuşların hatlarını iptal etmemiz, 10 yıllık ihale yapmamız için bize sürekli olarak ihtar geliyordu. Ben defalarca Şoförler Cemiyetiyle beraber, dolmuşların dernekleriyle beraber toplantı yaptım ama hiçbir mesafe alamadık. Bu ihtarlarla ilgili buradaki arkadaşlarımız mağdur olmasın diye hiçbir işlem yapmadım. 14 yıldan bu yana bir tane plaka satmadık ki arkadaşların ekmeğini bölen bir kişi gelmesin diye. Dolmuş plakası satmadık, otobüs plakası satmadık, taksi plakası satmadık. Sırf malları para etsin diye. Ama son dönemde halk otobüsündeki arkadaşlarımız bize muazzam bir baskı uygulamaya başladı. Ne isterlerse veriyoruz, kapımıza gelip de fiyat zammıyla ilgili veya başka bir şeyle ilgili reddettiğimiz, kapıdan geri çevirdiğimiz bir tane konu yoktur. Her seferinde bir bahane buluyorlar, ‘biz kontak anahtarlarını bırakıyoruz’ diye. Gelin bunu bize söyleyin de biz bir çözüm bulalım. Bizimle konuşuyorlar, hemen sonra koşa koşa gazetelere gidiyorlar halk otobüsleri anahtar bırakıyor haberleri yaptırıyorlar. Bıraktınız işte, bırakmazsanız birisi size anahtarları bıraktırır. Biz kim için çalışıyoruz, biz öncelikle Karabük'te 120 Bin kişi için çalışıyoruz. 30-40 kişi için değil.

Belediye Rafet Vergili'nin malı değil. Ben Karabüklülere hizmet etmeye geldim, 3 tane 5 tane adama boyun eğmeye gelmedim. Şu anda 200 Milyon Liralık mal varlığına sahip olduk. Otobüslerimizin bugünkü değeri 200 Milyon Lira. Bunların hepsini satın aldık ve biz hiç kimseyi mağdur etmedik. Bize gelip de konuşamadığı bir gün varsa derneklerin, bizden talepte bulunup da reddettiysek, istediği gibi konuşabilirler, bir tanesini reddetmedik. 65 Yaşı belirli bir sayıda taşı, biz parasını verelim ‘hayır taşımayız’ engelliye düzgün davran adamın kanuni hakkı ‘hayır’ her encümen toplantısında 14-15 tane otobüslerle ilgili şikayet. Bir kısmını yazmamaya çalışıyoruz, bir kısmını mecburen yazıyoruz cezaların. Bu kadar ceza yazılmayı göze alıyorsun da neden doğru dürüst hizmet etmeyi düşünmüyorsun, ona göre bizlere taleple gelmiyorsun. İstediğini verelim altınızda eski püskü bir araba, engelliyi bindirmezsin, 65 yaş üstünü bindirmezsin, bir sürü tavırlar, ondan sonrada ‘halk otobüsçülerini Rafet Vergili mağdur etti.’ Tamam halk otobüsçüleri mağdur oldu, 120 Bin kişide memnun oldu. Memnun mu şu anda vatandaş, memnun. Bizde bunu istiyorduk zaten vatandaşın memnuniyetini. Arkadaşlar bilmiyorlar, falan adamın mağduriyeti, filan adamın mağduriyeti, bunların hiç birisinin önemi yok. Önemli olan vatandaşın memnuniyeti.”

Karabük halkına en ucuz ekmeği Halk Ekmek sayesinde yediriyoruz

Başkan Vergili, fırıncılarla ilgili de tepki gösterdi ve Karabük halkına çok pahalı ekmek yedirdiklerini belirterek, Belediye Halk Ekmeğinin 2.5 lira, diğer fırınlardaki ekmeğin ise 5 ve 7 lira olduğunu belirtti.

Vergili, Karabük halkına ucuz ekmek yedirmeye devam edeceklerini vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Aynı problem fırıncılarda da devam ediyor. Bizimle oynuyorlar 250 gr. ekmek 2 Lira olsun. Neden 250 gr. ekmek 2 Lira olsun, 200 gr. ekmek 175 kuruş olsun millet alışmış 200 gr. ekmek yiyor. Karabük’te niyetleri şu; 200 ekmeği 250 gr. 2 Lira yapacaklar, 15 gün sonra kurtarmıyor deyip 200 gr. ekmeği 2 Lira yapacaklardı, orda koptuk zaten. Şimdi kendilerine göre zam kararı alıyorlar, bir şeyler yapıyorlar, valiye yolluyorlar, bize zaten kimse bir şey yollamıyorlar ama Halk Ekmeğimiz var tanesi şu an 2 Buçuk Lira. 15 Bin ekmek üretimi 35 Bine çıktı. Halk memnun, benim için bitti. Gerçekten buna ihtiyacı olan insanlar var "Geçen gün postanenin ordayım, vatandaşın biri ‘Başkanım para falan istemiyorum’ dedi. ‘Bana ekmek al’ dedi, ‘kaç tane alacaksan, al’ dedim. ‘8-10 tane’ dedi. ‘Kızım siz evde günde kaç ekmek yiyorsun’ dedim, ‘evde 18 ekmek yiyoruz’ dedi. Vatandaşın temel gıda maddesi bu. Bir çorba, 18 ekmek, 7-8 kişi.

Ne olacak şimdi, fırıncıların keyfiyetine göre mi hareket edeceğiz? Gidiyorlar marketlere 5 Liralık ekmeğe, 2 Lira ondalık veriyorlar. Süpermarketlerden, Karabük halkı çok daha mı zengin? Yani onlara 2 liralık ondalık verirken, süpermarketleri zengin ederken, Karabük'te de 5 Liraya, 7 Buçuk Liraya ekmek yedirtiyorlar. Defalarca söyledim, ‘vermeyin kardeşim bunlar ekmek’ diye. Bunlara ekmek vermeyin, gelin ben çözeyim. Gelsinler benim yanıma, hepsi birlik olsun, her marketin önüne bir tane kulübe koyarım, ekmek falan sattırmam onlara. Biz burada Karabük'ün menfaatini korumaya geldik. Görevim bitene kadar da Karabük'ün menfaatini koruyacağım.”

Demir Çelik Kavşağının Karabük Belediyesi ile bir alakası yok

Vergili, yeni yapılan Demir Çelik kavşağını sanki belediye yapmış gibi halkta bir algı olduğunu söyleyerek, bu kavşak projesinin kendileri ile hiçbir alakası olmadığını belirtti ve projeye daha baştan kendisinin de karşı çıkmasına rağmen Karayollarının yaptığını söyledi.

Vergili konuyla ilgili konuşmasında; “Demir Çelik kavşağıyla ilgili Karabük Belediyesinin hiçbir yaptırımı yoktur. Proje konulduğu zaman da vatandaşın isteği bu değil, vatandaş bunu istemiyor. Vatandaş, karayolları logosuyla ortaya koyulan projeyi istiyor, bunu söyledim toplantıda. Bu sistemin çok zor bir sistem olduğunu, vatandaşında kolay adapte olamayacağını söylediğim zaman da Karayolları Bölge Müdürü adapte olabileceğini söyledi.

Bizim yapmış olduğumuz iş, Üniversite Mahallesindeki alt geçit. Karabük Belediyesinin yapmış olduğu iş bu. Üstünde ışık yok, durma noktası yok, her türlü geçiş kolaylığı olan alt geçidi de biz yaptık. Bunları da Karabüklülerin bilmesinde fayda var.” Dedi.

Yağmur suyu drenaj projesi sayesinde hiçbir sel, su baskını yaşamadık.

Başkan Vergili “Eksiklerimiz oldu, olmadı değil. Şu anda her şeyin maliyeti yükseldi. Şu anda yağmur suyu drenaj hattını 300 Milyon Liraya yapamayız. Biz ilk seçildiğimiz zaman ne kadar hızlı hareket etsek o kadar iyiydi. O zaman bu alt geçidin maliyeti 13 Buçuk Milyon Liraydı, biz bu alt geçidi 120 Milyon Liraya bitirdik. İki tanesini 26 Milyon liraya yapacaktık. Araya pandemi girdi, pandemide çok iyi çalışamadık, bürokrasi iyi çalışmadı, biz çalışsak bile gerekli izinleri alamadık, gerekli finansları sağlayamadık, satışları yapamadık, paraları toplayamadık ve yavaş yavaş bu günlere geldik.”

Muhtarlarımız mahallelerdeki tüm eksiklikleri söylesin biz yapalım.

Muhtarlara da seslenen Vergili “Mahallelerimizde muhakkak eksiklerimiz var ama mahallelerimizde ki eksiklikler bizi korkutan eksiklik değil. Yapılamayacak, bitirilemeyecek, seçim zamanında sizi mahcup edecek hiçbir eksiklik bırakmayız. Bu 2-3 ay içerisinde sizin de bu eksikliklerinizi tamamlarız. Sizi de vatandaşın karşısına alnınız ak bir şekilde çıkartırız, bunda da rahat olun. Çalışmaya devam edeceğiz, siz bize eksiklikleri bildirin, mahallelere gelelim yerinde görelim.

Çok yakında çamlıktaki yaşam alanını açacağız, spor alanını açacağız, bilim merkezini açacağız, düğün salonu ile ilgili hazırlıklar yapılıyor, çok yakında açılacak. Normaldeki piyasa şartlarının çok altında düğünleri yapması için mahalledeki mağdur olan kişilerin elimizden gelen bütün gayreti sarf edeceğiz.

Karabük'te hiç kimse parti ayrımı yapmaksızın bize destek verdi. Bizde siyasi partimizi bir level üste çıkardık, hem Karabük'ü daha da geliştirdik, bu partinin bir kararı olacaktır. Ne yönde olur bir şey diyemiyorum.” Diye konuştu.

3-51

1-74

2-70

Editör: Ergün Başkaya