Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ile Karabük Üniversitesi arasında ortaklaşa yürütülen Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından desteklenen “Siber Vatan” projesi kapsamındaki 2023-2024 Eğitim Programı Karabük Üniversitesinde başladı. 

Yapılan sınav sonucunda başarılı olan 40 bilgisayar mühendisliği ve elektrik-elektronik mühendisliği öğrencisinin ilk faz eğitimleri Mühendislik Fakültesi laboratuvarlarında 6 Kasım’da başladı. 7 gün sürecek eğitimin ardından ikinci ve üçüncü fazların dört ay içerisinde tamamlanması planlanıyor. 

2019 yılından itibaren her yıl 40’ar öğrencinin alındığı programla Türkiye’nin siber güvenlik uzmanı ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamak hedefleniyor. 

Çok sayıda başvuru yapılan Siber Vatan projesi ile Türkiye’nin nitelikli siber güvenlik uzmanlarını yetiştirmek amaçlanıyor. 

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ve Karabük Üniversitesi TEKNOKENT iş birliği ile yürütülen eğitimi tamamlayan öğrencilerden kendi iş fikri olanlara ön kuluçka merkezinde destek sağlanıyor. 

İki yıl süren program sonunda mezun olan öğrenciler siber güvenlik uzmanlığı sertifikalarına sahip oluyor. 

Karabük Üniversitesi TEKNOKENT Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammet Tahir Güneşer, “Dört yıldır devam eden bir projenin 2023-2024 öğretim yılı programı başladı. Yedi gün sürecek olan bir eğitim programı var. Bilgisayar Mühendisliği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin bir ön elemeden geçtikten sonra seçildiği 40 kişilik bir ekip, bu yılki programın ilk fazıyla ilgili eğitimini şu anda yürütüyor. Bundan sonra önümüzdeki ay beş günlük bir eğitim, bir ay sonra beş günlük daha, bir ay sonra beş günlük daha olmak üzere dört aşamalı bir eğitim olacak. Bahar yarı yılında da benzer şekilde bir eğitim tasarımı söz konusu ve yazın da düzenlenen bu kamp gibi siber uygulamalarla ilgili yoğun çalışmalarla, okul dışı aktivitelerle bu çalışmalar devam edecek” dedi. 

BAKKA ile Karabük Üniversitesi arasında ortak yürütülen, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından desteklenen projenin, başarılı sürecinin ardından eğitimin Türkiye geneline yayıldığına dikkati çeken Güneşer, “Bu konuyla ilgili tabii dört yıldır bizim BAKKA ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisiyle ve Savunma Sanayi Başkanlığıyla bir ortaklığımız söz konusu. Bu çalışma daha sonra genişleyerek Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ve Bartın Üniversitesini kapsamıştı. Bir süre sonra başarılı olan bu süreç Türkiye’nin geneline modellendi. Şu anda bu çalışma Türkiye genelinde 17 üniversiteye yayılmış durumda. Bu konuda da Karabük Üniversitesinin öncülüğü, daha önce bu konuyla ilgili yaptığı çalışmalar ve öncülük etmiş olan öğretim üyelerimizin de katkıları büyük, hepsine teşekkür ediyoruz” diye konuştu. 

Güneşer, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: 

“İki yıl süren çalışmaların ardından buradan mezun olarak eğitimlerini tamamlayan öğrencilerimiz, yetkin siber güvenlik uzmanları olarak hem devlet kurumlarında çok çabuk işe giriyor hem de aynı zamanda kendi teşebbüslerini kendi girişimlerini gerçekleştirebiliyor. Kendi girişimlerini de biz Karabük Üniversitesi TEKNOKENT’te ayrıca mentorlük uygulamalarımızla destekliyoruz ve bu konuda iki firmamız halihazırda piyasaya iş yapabilir hale geldi. Karabük Üniversitesi TEKNOKENT’in de bu konuda etkinliği ve bu konuyla ilgili koordinasyonun içerisinde bulunması da bizim için ayrıca memnuniyet verici.”