AK Parti Karabük Milletvekili Cem Şahin, Safranbolu’nun UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil oluşunun 29. Yıl dönümü nedeni ile bir mesaj yayımladı. 

Şahin, mesajında, Osmanlı döneminden kalan han, hamam, arasta, cami, çeşme ve köprülerin yanında, 18. ve 19. yüzyıl ile 20. yüzyıl başlarında genellikle üç katlı, 6-8 odalı, ihtiyaçlara uygun tasarlanmış, estetik biçimde şekillendirilmiş geleneksel konakların bulunduğu Safranbolu’nun 12 Haziran 1975'te kent ölçeğinde korunmaya başlandığını belirtti.

Safranbolu’nun, Türkiye'deki yaklaşık 50 bin kültür ve tabiat varlığının 1125'ini bünyesinde bulundurduğunu hatırlatan Şahin, “Safranbolu’muz, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 8 Ekim 1976'da ‘Tarihsel ve Doğal Sit Alanı’ ilan edildi. 17 Aralık 1994'te ise UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne ‘Safranbolu şehri’ adıyla kent ölçeğinde girmeyi başardı. Adının başına ‘Dünya Mirası’ unvanını alarak adeta kimlik değiştiren Safranbolu, ‘dünyada en iyi korunan ilk 20 kent’ arasına girerek önemini arttırdı ve bir marka haline geldi.” İfadelerine yer verdi.

Şahin, şunları kaydetti:

“Türkiye'nin kent ölçeğindeki tek ‘dünya mirası’ olma özelliğini taşıyan Safranbolu’muz, tarihi yapıları korumadaki başarısı nedeniyle ‘Korumanın başkenti’ unvanıyla anılıyor. Safranbolu, atalarımızdan bizlere miras kaldı. Bu mirası gelecek kuşaklara aktarmak bizim en önemli görevimiz. Bu sorumlulukla hareket ediyoruz. Devletimizin destekleri ile ilçemizdeki onlarca tarihi yapımızda restorasyon yapıldı, yapılıyor.  2024 yılının başında Safranbolu Müzesi hizmete alınacak. Daha çok tanıtım yapabilmek, daha çok turist ağırlayabilmek, daha çok onarım yapabilmek ve en önemlisi tarihi yapılarda aslına uygun işlevin devamını sağlayabilmek adına bir turizm master planı hazırlıyoruz. 

Amacımız, Safranbolu'nun sadece Türkiye'nin değil, dünyanın çok önemli turizm merkezlerinden birisi olmasını sağlamak.  
Ben ‘Dünya Mirası’ olmamızın 29. yıl dönümünü kutluyor,  ilçemizin korunmasında ve bu günlere gelmesinde emeği olan bütün yerel yöneticiler ile Safranbolulu hemşerilerimize teşekkür ediyorum.”

Editör: Vasfiye Yılmaz