2009-2014 Yılları arasında 15 Yıl Karabük Belediye Başkanlığı yapan Rafet Vergili, bugün bir basın toplantısı düzenledi.

Vergili, açıklanan borç bilançosunun geçeği yansıtmadığını, ileride yapacakları yolsuzlukların altyapısını ve kadrolaşmasını hazırladıklarını iddia etti.

Kendine çok emin konuşan Vergili, “İleride yaşanacak şaibeleri, yolsuzlukları ve karanlık işlerin hepsini göreceksiniz.” Diyerek, ağır konuştu.

Şimdiki Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya’nın Belediyenin 623 Milyon lira borcu olduğu yönündeki açıklamasından sonra, kendisinin de yanıltılan kamuoyuna bir açıklama yapma ihtiyacı duyduğundan bu basın toplantısını düzenlediğini belirten Rafet Vergili, şu ifadeleri ile açıklamasına başladı;

“Borç diye açıkladığı bilançonun altında ilerideki yapacakları yolsuzlukların temeli var”

“Belediyenin borcu ile ilgili bir açıklama yapılıyor. Hiç detay yok, bir şey yok. Bunlar sanırım ileride yapacakları yolsuzluğun altyapısını şimdiden hazırlamaya çalışıyorlar. Belediyede bu zamana kadar bir kuruşluk kamu borcu yapmadım. Bundan sonra kendilerinin yapacakları açıklama olursa da bizim için hiçbir şey ifade etmiyor olacak. Çünkü beyanları yalanla dolu olacaktır. Karabük Belediyesinin 2024 bütçesi 1 Milyar 400 Milyon liradır ve gerçekleşecek olan bütçede 1 Milyar 200 Milyon lira civarındadır. Belediyenin 275 Milyon lira yapılandırılmış ve taksitlere bölünmüş borcu vardır. Bu borcun aylık toplam taksiti de 7 Milyon 250 bin liradır. On birinci aydan, üçüncü aya kadar da asfalt, tretuvar duvarları, çevre düzenlemeleri, parklar ve aydınlatma direkleri gibi yapılan işler karşılığında 118 Milyon lira borçlanılmıştır. Onların dediği gibi değildir. Bu beyanların hepsi ileride yapılacak olan yolsuzluklara zemin hazırlamaktır.”

“Seçimde Verdikleri Sözleri Yerine Getirsinler, Bu Açıklamaların Arkasına Saklanmasınlar”

Geçmişe bazı mali yükler yükleyip, yapacakları yolsuzluklara zemin hazırladıklarını öne süren Vergili, “Biz seçimleri kaybettik. Kaybedilen seçimin bir kritiği de olmaz ve yapmadıkta. Bu saten sonra Karabük Belediyesinde yapılan hizmetler ve seçimlerde verilen sözlerin yerine getirilmesini de Karabük halkı takip edecektir. Ama bunlar daha şimdiden geçmişe bazı yükler yükleyip, yapacakları yolsuzluklara zemin hazırlıyorlar. Bu çok yanlış bir şeydir. Arkadaşımız zaten hesap bilmiyor. Bu arkadaşlar bir daha kendi yanlış politikalarına bizi alet etmesinler. Biz onları biliyoruz, siyaset yapılırken ölçülü sözler verilir. Yapabileceğin kadar sözler verilir, şimdi bu arkadaşlar yapamayacakları sözleri verdiler ve bu borca bağlıyorlar akılları sıra. Karabük Belediyesinin ödenemeyen bir borcu olması mümkün değil. Biz hiçbir zaman Karabük Belediyesinin ödeme kabiliyetini kaybettirmedik ve şu anda da Karabük Belediyesi borçlarını çok rahat ödeyebilecek konumdadır. Kaldı ki borçları da onların ifade ettiği gibi değildir. Belki de Türkiye’deki tek vilayettir kamu borcu olmadığında İller Bankasından kesintisi olmayan. Bunların arkasına sığınmasınlar vermiş oldukları sözleri yerine getirsinler.” Diye konuştu.   

“Yapacakları Yolsuzluğun Kadrolaşmasını Yapıyorlar”

“Kadrolaşmalarından belli zaten, görünen köy kılavuz istemez. Karabük Belediyesi'nde yetişmiş çok değerli elemanlar varken, dışarıdan bir tane başkan yardımcısı geliyor. Karabük Belediyesi'ndeki hiç kimse kadar yetenekli olmayan birisi ama ismi bazı işlere karışmış, bazı işleri daha iyi biliyor demek ki bizimkilerden. İsmi şaibeli olan başka bir başkan yardımcısına burada görev veriliyor. Şu anda o kadar sözler verildi ve o kadar beklentisi olan insanlar var ki, onlara da bazı imkanlar sağlanması gerekiyor. Onları yasallaştırıyor. Yolsuzluğun yasallaşmış, yasallaşmamış hiç önemli değil. Burada milletin hakkını yemek, vatandaşın hakkını yemek bambaşka bir konudur. Yasallaşsa da, yasallaşmasa da hiç önemi yoktur.” Diyen Rafet Vergili, son gelişen olaylarla ilgili bazı açıklamalar yapan eski belediye başkanlarından Hüseyin Erer ile ilgili de ağır konuştu.

“Belediyeden Kendine Üç Çift Ayakkabı Alan Adam, Ne Konuşuyor”

Vergili, “2008-2009 özel kalem giderleri 1 milyon 160 bin liraydı o günkü parayla, bizim özel kalem giderlerimiz 340 bin lira oldu bir sene sonra. Şimdi ayağındaki ayakkabıya kadar özel kaleminden alan bir beyefendi kalkıp ta bu şekil açıklamalar yapması ayıp bir şey. Özel kalem giderlerindeki 3 çift ayakkabının faturasını gördükten sonra hiç bir şey araştırmadım. Sonra müteahhitlere bütün fiyatları indirdikten sonra hiçbir yere gideriniz olmayacak dedik. Müteahhitlerden bir tanesi geldi dedi ki ‘bizden halen zarf isteniyor.’ Demiray Yüce'de zarf isteyen kişiye ‘senin Allah belanı versin’ dedi. Bu arkadaş ne konuşuyor, yolsuzluk var, rüşvet var. Sonra Ekşioğlu geldi ‘ben belediyeye para verdim, parayı geri verin’ dedi. Kendisi Ankara'da müfettişlerin arkasında gezdi, kendini temizlemek için." ifadelerini kullandı.

“Seçim Öncesi Vaatlerin Sorumlusu Yalnız Kendisi Değildir”

Özkan Çetinkaya’nın seçim öncesi verdiği vaatlerin sorumlusunun sadece kendisinin olmadığını ifade eden Rafet Vergili, “Seçim öncesi vaatlerin sorumlusu Belediye Başkanı, sorumlusu Milletvekili Ali Keskinkılıç, sorumlusu Milletvekili Cem Şahin, sorumlusu milletvekilliği yapmış, bakanlık yapmış Mehmet Ceylan’dır. Siyaseti çok iyi bilen arkadaş ya bunlar. Karabük'ün bu vaatlerle kaderini çizen arkadaşlardır, hepsinin sorumluluğu vardır, bir tek belediye başkanının değil.” Dedi.

“İlerdeki Şaibeleri, Yolsuzlukları ve Karanlık İşleri Göreceksiniz”

Tüm bunların altında ileride yapacakları yolsuzlukların zeminini hazırladıklarını ısrarla dile getiren Vergili, “Ben son 3 ayda 158 milyon para harcamışım asfalt yapmayacak mıydık? Yeni nesil aydınlatma direklerinin 4 taksit 40 milyon parası çıktığı zaman 118 milyon kalır. Bunda zaten problem yok ki, gerçekleşecek bütçe 1 milyar 200 milyon liranın yanında bu para falan sayılmaz. Onlar kendileri de biliyor. Bu yapacakları yolsuzlukların alt yapısıdır. En güzel yolsuzluk mali hizmetlerde yapılır. Bunları duyacaksınız, ben şimdi açıklamayım. İlerideki şaibeleri, ilerideki karanlık ilişkileri göreceksiniz. Nasıl geldiydi bana Ekşioğlu, ‘belediyenin şu kadar borcu var, ben şu kadar verdim’ diye. Onun gibi bunların hepsi müteahhit, Ekşioğlu gibi.” Diye konuştu.

Editör: Ergün Başkaya