Özçelik İş Sendikası’nda Temmuz ayında yapılması planlanan genel merkez kongresi öncesinde sendika kulisleri hareketlenmeye başladı.
Şube kongrelerinin tamamlanmasının ardından gözler şimdi genel merkez yarışına çevrilirken, adaylık senaryoları, yönetim dengeleri ve kulis iddiaları yavaş yavaş gündemin merkezine oturuyor.
Şube Kongreleri Tamamlandı, Gözler Temmuz’daki Büyük Kongrede
Özçelik İş Sendikası’nda geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirilen Gebze Şube Kongresi ile birlikte 12 şubedeki seçim süreci tamamlandı. Böylece sendika içinde genel merkez kongresi öncesi kritik bir eşik aşılmış oldu.
Şube kongrelerinin tamamlanmasının ardından sendika içindeki siyasi ve yönetimsel hareketliliğin daha da hız kazanacağı değerlendiriliyor.
Özellikle delegelerin şekillenmesiyle birlikte genel merkez hesaplarının önümüzdeki günlerde netleşmeye başlayacağı ifade ediliyor.
Yunus Değirmenci Yeniden Aday
2016 yılından bu yana Özçelik İş Sendikası Genel Başkanlığı görevini sürdüren Yunus Değirmenci’nin Temmuz ayında yapılacak kongrede yeniden aday olmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Ancak sendika kulislerinde farklı senaryolar da konuşuluyor. Değirmenci’nin yardımcısı Bayram Altun’un ismi zaman zaman alternatif aday olarak gündeme gelirken, yönetim içindeki dengelerin kongre sürecinde değişebilir mi sorusu da kulisleri ayrıca hareketlendiriyor.
Kaset İddiaları Yeniden Gündeme Gelir mi?
Özçelik İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci hakkında geçtiğimiz aylarda sosyal medya üzerinden yayılan görüntüler uzun süre kamuoyunda tartışılmıştı.
Bir kadınla yakın görüntülerinin yer aldığı videolar sendika camiasında büyük yankı uyandırırken, o dönemde yeni görüntülerin de daha yayınlanabileceği yönündeki iddialar da dikkat çekmişti.
Şimdi ise genel merkez kongresi öncesi benzer operasyonların yeniden başlayıp başlamayacağı sorusu sendika kulislerinde yüksek sesle konuşuluyor. Kongre sürecinin sertleşmesiyle birlikte yeni hamlelerin gelebileceği yorumları da yapılıyor.
Şube Seçimlerinde Tartışmalı Süreç İddiaları
Sendika içindeki bazı şube kongrelerinin genel merkezin beklentileri doğrultusunda sonuçlanmadığı yönündeki değerlendirmeler dikkat çekiyor.
Özellikle İstanbul Havacılık Avrupa ve Anadolu şubelerinde oluşan yeni yönetimlerin farklı bir tablo ortaya koyduğu ifade ediliyor.
Öte yandan Kayseri Şube Kongresi’nde delege seçimleriyle ilgili usulsüzlük iddialarının yargıya taşındığı öne sürülüyor. Sürecin mahkeme tarafından değerlendirilmesi halinde kongrenin iptal edilmesi ve kayyum atanması ihtimali de konuşulan senaryolar arasında yer alıyor.
Böyle bir gelişmenin yaşanması durumunda Kayseri Şubesi delegelerinin genel merkez kongresinde oy kullanamayabileceği iddiaları da sendika çevrelerinde gündeme geliyor.
Karabük’ün Sendika Yönetimindeki Gücü Yeniden Artacak mı?
Karabük’te portakal kasaları üzerinde kurulan ve yıllarca genel başkanlarını Karabük’ten çıkaran Özçelik İş Sendikası’nda, Karabük’ün son yıllarda genel merkez yönetiminde eski ağırlığını kaybettiği yönündeki yorumlar dikkat çekiyor.
2022 yılında yapılan son genel kurulda Mustafa Kılıç, Yunus Değirmenci’nin tercihi ile genel merkez yönetimine girmiş ve Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirilmişti.
Şimdi ise gözler yeni kongrede Karabük’ün nasıl temsil edileceğine çevrilmiş durumda.
Mevcut Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kılıç’ın görevini koruyup koruyamayacağı merak edilirken, Karabük Şube Başkanı Kenan Yılmaz’ın genel merkez yönetimine girebileceği yönündeki kulisler giderek güç kazanıyor.
Sendika içinde etkili isimlerden biri olarak gösterilen Kenan Yılmaz’ın özellikle saha gücü ve teşkilat üzerindeki etkisi nedeniyle güçlü adaylardan biri olduğu ifade ediliyor.
45 Bin Üyeli Sendikada Kritik Süreç Başladı
Yaklaşık 45 bin üyesi bulunan Özçelik İş Sendikası’nda artık tüm gözler Temmuz ayında yapılacak genel merkez kongresine çevrilmiş durumda.
Kongre tarihi yaklaştıkça yönetim hesaplarının netleşmesi, kulis savaşlarının sertleşmesi ve sendika içindeki dengelerin yeniden şekillenmesi bekleniyor.





