TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçe görüşmeleri sırasında konuşan CHP Karabük Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay, tarım sektörünün ve çiftçilerin sorunlarını anlattı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya Karabük’ün tarımsal sorunlarını anlatarak sorunların çözümü için destek talebinde bulunan Milletvekili Akay, sorunların çözümü çiftçilerin yarasına merhem olmak için kaynak talebini aktardı.

Çiftçilerin 5 Bin Liralık İkramiyeden Yararlanamaması Büyük Bir Haksızlık, Çiftçilerimiz Çözüm Bekliyor 

Çiftçilerin sorunlarına hakkında konuşan ve çözüm talebinde bulunan  Milletvekili Akay, “Tarım sektörü ektiği ürünlerin karşılığını kuraklık nedeniyle alamaz hâle geldi. Girdi maliyetleri çok yüksek, çoğu çiftçimiz arazilerini işleyemez duruma geldi. Sulu tarıma geçilmesi, damlama sulama için destek verilmesi bütün çiftçilerimizin talebi. Tarım İl Müdürlüğünden tohumluk buğday ve arpa talep eden çiftçilerimiz ödenek yetersizliğinden dolayı talepleri karşılanamamaktadır. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçilerimiz emeklilere verilen 5 bin TL'lik ikramiyeden yararlanamıyorlar. Bu mağduriyetlerinin giderilmesini istiyorlar.” dedi.

Taşeron Sistemi, Kooperatiflerin ve Orman Köylülerimizin Gelirlerine Balta Vuruyor

Orman köylülerinin yaşadığı sorunları anlatarak destek talebinde bulunan Milletvekili Akay, “Bölgemizde orman köylüsü çok fazla, orman köylüsünün sorunları da çok fazla. Dikili uygulaması var, performansa göre alınacak primler var; oradaki süreler, bölgemizdeki doğal afetler nedeniyle çok kısıtlı oluyor ve orman köylülerimiz gerekli prim tahsilatlarını yapamıyorlar. Taşeron sistemiyle kooperatifler devre dışı kalıyor; kooperatifler ve orman köylüleri gerekli gelirlerini elde edemiyorlar. Yollarımız sel felaketi nedeniyle çöktüğü, kapandığı için dikili uygulamasıyla kesilen ağaçlar ilgili yerlere ulaştırılamadı, bu sene bölgemiz çok zarar gördü. Bölgeyle ilgili olarak da özel destekler verilmesini özellikle istiyoruz.” ifadelerini kullandı. 

Meyvelerimiz Sebzelerimiz Çürüyor, Gerekli Tedbirler Alınmıyor

İklim değişikliğinin tarımsal yansımalarına değinen Akay, “Çevre ve İklim Değişikliğiyle ilgili sadece 8,5 milyonluk bir rakam ayrılmış. Bu konular günümüzde hassas noktalar. Ben bölgemde faaliyetlerde bulundum, gezdim; özellikle tarım ürünlerinde, rekoltelerde düşüşler var, çürüyen meyveler var. İklim değişikliğine karşı Çevre ve İklim Değişikliği Programı'na daha çok kaynak aktarılması gerekiyor.” dedi.

Milletvekili Akay Karabük’ün Tarımsal Talepleri İçin Kaynak Talebinde Bulundu

Karabük’ün tarımsal sorunlarını Bakan Yumaklı’ya aktaran ve talep ile sorunların çözümü için kaynak talebinde bulunan CHP’li Akay, “Safranbolu'daki Değirmencik Barajı ile Eskipazar'daki Ova ve Haslı Barajlarının artık bitirilerek sulu tarıma açılması istiyoruz; Eflâni ilçemizde bulunan, hasar almış 4 adet sulama kanalının tamir ve bakımlarının yapılarak tekrar faaliyete açılmasını istiyoruz; Ovacık ilçemizde yarı açık büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yetiştirileceğine teşvik edilmesini talep ediyoruz; Karabük genelinde silajlık mısır ekimi talebi var; Kardemir'de de üretilen amonyum sülfat gübresinin çiftçilerimize uygun fiyatla verilmesi talebimiz var.” şeklinde konuştu.