AK Parti Karabük Milletvekili Ali Keskinkılıç, Türkiye'nin Avrupa Birliğinden tescilli ilk baharatı olarak kayıtlara geçen Safranbolu safranı ile ilgili TBMM Genel Kurulunda konuşma alarak gündeme getirdi. 

Keskinkılıç, boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda sektörü gibi pek çok alanda kullanıldığı için "mucize bitki" olarak adlandırılan safranın, 2022'de Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından Avrupa Birliği'ne coğrafi işaret başvurusu yapıldığını ve değerlendirmelerin ardından Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayınlanarak 17 Ocak'ta coğrafi işaret tescili aldığını hatırlattı. 

Safranın Türkiye'nin AB'den coğrafi işaret tescili alan 19'uncu ürünü olduğunu belirten Keskinkılıç, konuşmasında şunları kaydetti:

"Bitkilerin altını olarak bilinen Safranbolu safranı Avrupa Birliği tarafından tescil edilmiştir. Bu sayede baharat kategorisinde Avrupa Birliği tarafından ilk tescilli ürün olan Safranbolu safranı ülkemiz açısından son derece gurur verici bir olay olmuştur. Bu şekilde Avrupa Birliği tescilli ürün sayımız 19'a çıkmıştır.

Bu sürece katkı veren, başlatan Safranbolu Esnaf Sanatkârlar Odasına ve sürece katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Bütün arkadaşlarımızı Safranbolu'ya ve Safranbolu safranını tatmaya bekliyorum."