KARDEMİR A.Ş’de ‘Beyaz yakalı’ olarak tabir edilen ‘Kapsam dışı’ personelin maaşlarına %35 zam yapıldı.

KARDEMİR Yönetim Kurulu tarafından sendika üyesi olmayan, yaklaşık Bin kişilik kapsam dışı çalışanın maaşlarına yapılan brüt %35 zam, beyaz yakalı personeli memnun etmedi.

Şirket yönetiminin Özçelik İş Sendikası ile Ocak ayında başlayan ve 3 Bin 500 işçiyi kapsayan Toplu iş Sözleşme (TİS) sonuçlanmadan kapsam dışı personele yapılan %35’lik zam, sendikayı ve işçiyi de düşündürmeye başladı.

%85 ZAM İSTEYEN İŞÇİ ZAMMI DA %35 Mİ OLACAK?

18 Ocak’ta başlayan ve hala sonuçlanmayan 2023-2024 Toplu İş Sözleşme görüşmeleri sonuçlanmadan kapsam dışı personele yapılan %35’lik zam, sendikalı işçiye de bu oranın üzerinde zam verilmeyeceğinin mesajı olarak algılanmaya başlandı.

Kardemir’de bu zamana kadar sendikalı işçilerin toplu sözleşmeleri sonuçlanmadan beyaz yakalıya da zam yapılmazdı. İşçinin TİS’den aldığı zam oranı, kapsam dışı personele de yansıtılır ve sendikalı işçi ile sendikasız personelin zam oranları eşit tutulmaya çalışılırdı.

Şimdi ise Kardemir Yönetiminin sendika ile toplu sözleşmeyi bitirmeden, kapsam dışı personelin zam oranını açıklaması, ortlalama %85 zam isteyen başta işçi olmak üzere sendika yöneticilerinin de kafalarında soru işareti oluşmasına neden oldu.

Editör: Ergün Başkaya