KARDEMİR A.Ş’de yapılan Toplu İş Sözleşmesi ve iyileştirme zamlarından sonra çalışanlar arasındaki maaşlarda oluşan farklılıklar, fabrikada ciddi rahatsızlıklar oluşturmaya başladı.

Birkaç gün önce sonuçlanan 2023-2024 Toplu İş Sözleşmesi ile Kardemir işçisinin maaşlarına %50 artış yapıldı.

Toplu Sözleşme görüşmelerinin sonuçlanmasından bir hafta önce ise sendika dışı olan ve ‘beyaz yakalı’ olarak nitelendirilen kapsam dışı personelin maaşlarına ise 2023 yılı için %35 zam yapılmıştı.

Şirket çalışanlarına yapılan son zamlardan sonra işçi ve formen maaşlarının çok altında kalan mühendisler, tepkilerini göstermeye başladılar.

En düşük işçi maaşı 20 Bin lira, en düşük formen maaşı ise 27 Bin lira civarındayken düz mühendis maaşları ise 18 Bin liralarda kaldı. Mühendisler ile birlikte büro çalışanlarının maaşlarının azlığı da dikkatleri çekiyor.

Öte yandan ünite müdürlerinin maaşlarının ortalama 60 Bin liraya fikslendiği ifade edilirken, koordinatör, danışman ve bunun gibi yeni yeni oluşturulan kadrolarda bulunanların ise 40 ila 80 Bin lira arası maaş aldığı belirtiliyor.

Fabrika içinde çalışanlar arasındaki orantısız maaş politikasının iş barışı ve huzurunu olumsuz etkilememesi için şirket yönetiminin köklü bir düzenlemeye gitmesi isteniliyor.

Editör: Ergün Başkaya