Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Meclis Başkanı Adnan Çebi, Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz ve beraberindeki heyet, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesi, yatırım fırsatlarının değerlendirilmesi ve yeni iş birliği alanlarının araştırılması amacıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) resmi düzeyde bir ziyaret gerçekleştirdi. 

Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın organizasyonunda 26-29 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen ziyaretlerin ilk durağı KKTC Cumhurbaşkanlığı oldu. 

Karabük TSO heyetini kabul eden KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ettikten sonra sözlerine şöyle devam etti; 

“Demir Çelik sanayisinin merkezi Karabük’ten böylesine değerli bir heyeti ağırlamaktan memnuniyet duydum. Anavatan Türkiye ile Yavru Vatan KKTC arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesini son derece önemli buluyorum. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu bu konuda önemli işler yapıyor.

Bu ziyaretler belki hemen sonuç vermeyebilir ama er ya da geç mutlaka olumlu neticeler verecektir. Belki de bu ziyaretlerden hiç ummadığınız iş birlikleri ya da projeler doğacaktır. Türk Yüzyılını birlikte inşa edebilmemiz için bu tür ziyaretler karşılıklı olarak yoğun bir şekilde devam etmeli. Karabük TSO Başkanı Sayın Fatih Çapraz’ın nezdinde tüm Karabük halkına sevgilerimi, saygılarımı ve selamlarımı iletiyorum.” 

Karabük TSO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz da Sayın Cumhurbaşkanına hüsnü kabullerinden dolayı şükranlarını arz etti ve “Sayın Cumhurbaşkanım, Karabük TSO yönetimi olarak ilk yurt dışı ziyaretimizi KKTC’ye yapmanın bahtiyarlığı içerisindeyiz. Sizlere Karabük’ten kucak dolusu selamlar getirdik. Sayın Cumhurbaşkanım Kıbrıs’ın bizim gönlümüzde farklı bir yeri bulunmaktadır. Kıbrıs Türk halkının haklı davasını canı gönülden destekliyoruz. Bizler iş adamları olarak bu haklı davaya iktisadi ve ticari imkanlarımızla nasıl bir destek sunabiliriz düşüncesiyle bu ziyaretimizi gerçekleştiriyoruz.

TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu da bizleri bu hususlarda hem teşvik ediyor hem de cesaretlendiriyor. Biz de başkanımızdan aldığımız ilhamla Karabük ile Kıbrıs arasındaki iktisadi ve ticari imkanları araştırmak ve geliştirmek istiyoruz. İnanıyoruz ki ziyaretlerimizden önemli kazanımlar elde edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanım bir kez daha hüsnü kabullerinizden dolayı zatıalinize heyetim ve Karabük adına teşekkürlerimizi arz ederken KKTC’nin de 40’ıncı kuruluş yıldönümünü de kutlarız.” dedi.

Karabük TSO heyeti, Cumhurbaşkanlığının ardından KKTC Başbakanı Ünal Üstel tarafından Cumhuriyet Meclisi’nde kabul edildi. 

KKTC Başbakanı Ünal Üstel yaptığı selamlama konuşmasında şu ifadeleri kullandı;

“Karabük Ticaret ve Sanayi Odası heyetini burada ağırlamaktan ziyadesiyle memnuniyet duyuyoruz. Zira sizlerin desteği bizler için oldukça önemli. Rum tarafının karşısına daha güçlü bir ekonomiyle çıkmak zorundayız. Bu da sizler gibi iş adamlarının sayesinde olabilir. Bu tür ziyaretler fırsatları yakalamak adına kıymetlidir. Hükümetimiz Türkiye ile KKTC arasındaki ekonomik ilişkilere çokça kıymet vermektedir. Hükümetimizin temel amacı zaten kendi ayakları üzerinde duran bir ekonomik yapı oluşturmaktır.

Küresel, bölgesel ve ülkesel ekonomik sıkıntılarla boğuştuğumuz bir dönemden geçmemize rağmen, hükümet olarak, elimizde olan tüm imkanları seferber ederek gerek halkımızın gerekse iş dünyamızın ayakta kalması adına gerekli her adımı atıyoruz. Bu nedenle bütçe görüşmelerinin yaşandığı şu zor ve yoğun günlerde sizlerle bir araya gelebilmek için tüm şartları zorladık. Hep birlikte çalışacağız. Hep birlikte başaracağız. Türkiye Yüzyılı’nın ortak bir paydaşı olacağız.”

Başbakanın konuşmasından sonra heyet adına konuşma yapan Karabük TSO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz da şunları kaydetti: “Sayın Başbakanım bugün sizlerle olmak, KKTC’de bulunmak bizim için onur verici bir olaydır. Yoğun programınızda bizlere de yer vermenizden dolayı sizlere müteşekkiriz. Sizlere Modern Türkiye’nin endüstriyel atılımlarına öncülük eden Fabrikalar Kuran Fabrika unvanı taşıyan demir-çeliğin başkenti Karabük’ten selamlar getirdik. Sayın Başbakanım ziyaretimizin başlıca amacı Karabük ile Kıbrıs arasındaki ticari ilişkileri geliştirmektir.

Bu bağlamda adanın yasal ve ticari şartlarını öğrenmek, bunları yerinde değerlendirmek niyetindeyiz. Bu hususta Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile ilişkilerimizi geliştirmeyi önemsiyoruz. Her iki tarafın da kazanacağı iş birliği alanlarının olabileceğini düşünüyoruz. Sizlerin de ifade ettiği üzere her şey bir kıvılcımla başlar.”

Karabük TSO heyeti Başbakanlık sonrasında, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nı ziyaret etti. 

Karabük TSO heyetini, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Deniz, Başkan Vekili Ramazan Gündoğdu ve Yönetim Kurulu Üyeleri Yüksel Akay, Omaç Cin ve Genel Sekreter Aysun Önet karşıladı. 

Yapılan ortak toplantıda iş ve yatırım fırsatları başta olmak üzere Karabük ile Kıbrıs arasında yapılabilecek olası iş birlikleri üzerinde duruldu. Bu bağlamda her iki taraf önceden hazırladıkları iş ve sektör bilgi paketlerini birbirlerine takdim ettiler. Taraflar yeni iş fırsatları keşfetmek, ticaret anlaşmaları yapmak ve ortak projeler geliştirmek amacıyla karşılıklı ziyaretlerin devam etmesi konusunda mutabık kaldılar.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın ardından Kıbrıs Türk Sanayi Odası ziyaret edildi. Yönetim Kurulu Üyeleri Metin Oral ve Mustafa Betmezoğlu ile oda çalışanlarının hazır bulunduğu ziyarette, Karabük heyetine Kuzey Kıbrıs sanayisi, üretimi, ihracatı ve ekonomisi hakkında bilgiler verildi. Yapılan sunumların ardından Karabük ile Kıbrıs arasındaki iş potansiyeli ele alındı. 

Karabük TSO heyeti resmi program kapsamında ziyaretin ikinci gününde KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu’nu ziyaret etti. 

Bakan Amcaoğlu, Karabük heyetine KKTC’nin ekonomisi hakkında detaylı bilgi vererek, Kıbrıs’ta yatırım yapmanın koşullarından bahsetti. 

Amcaoğlu konuşmasının devamında, “Ziyaretinizi çok anlamlı ve yerinde buluyorum. Ticari ziyaretler, işletmelerin hedefledikleri pazarı daha iyi anlamalarına ve yerel koşulları değerlendirmelerine olanak tanır. Yerel kültürü anlamak, iş yapma pratiği ve tüketici alışkanlıkları gibi faktörler, başarılı bir ticaret için kritik bir öneme sahiptir. Hükümetimiz Anavatan Türkiye ile ekonomik ilişkileri geliştirmeye oldukça önem veriyor.

Ben ve bakanlığımız bu konuda sizlere yardımcı olabilmek adına elimizden geleni yapmaya hazırız. Bizlerle doğrudan iletişime geçebilirsiniz yeter ki ortak işler geliştirebilelim.”  

Karabük TSO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz da bakanın misafirperverliğine teşekkür ettikten sonra şunları kaydetti: “Sayın bakanım malumunuz olduğu üzere Oda ve borsalar, ülkeler arası ticari ziyaretlerin düzenlenmesi ve desteklenmesi konusunda önemli bir role sahiptir. Bu bağlamda ziyaretimizin amacı, Karabüklü ile KKTC’li işletmelerin bir araya gelmesini sağlamaktır.

Bizler iş dünyasının temsilcileri olarak yatırım fırsatlarını değerlendirmek, ticaret potansiyelini araştırmak ve iş birliği olanaklarını keşfetmek amacıyla buradayız. TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu bizleri dış pazarlara açılma konusunda sürekli teşvik ediyor. Küresel pazarda daha etkin bir rekabet avantajı için KKTC ile Türkiye arasındaki iş birliği oldukça önemlidir. Sizlerin de bu hususta desteğini görmek bizleri ziyadesiyle mutlu etti.” diye konuştu.

ic2

ic1

ic3

ic4

ic6

ic5

ic7

ic8

ic9