Karabük’teki tüm basın yayın dernekleri tarafından kabul gören ve “Karabük Basının Ortak Açıklaması” adı altında bir açıklama yapıldı.

Tüm Karabük Basının ortak görüşü olarak yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“3 Nisan 1937’de Türkiye’nin ilk Demir Çelik Fabrikaları’nın temeli Karabük’te atılmıştır. Bu aynı zamanda, Türkiye’de sanayinin temelinin atıldığı gün olmakla birlikte, o dönemde 13 hanelik bir köy olan Karabük ilinin de kuruluş günüdür. Karabüklüler olarak, ilçe olduğumuz yıllardan bu yana 3 Nisan’lar her yıl görkemli törenler ile kutlanırken, son yıllarda 3 Nisan sıradan törenlerle ve sadece bir “formalite yerine gelsin” mantığı ile baştan savma kutlanmaktadır.

Bu yıl 3 Nisan törenlerinde, Karabük basını yok sayılmış, 3 Nisan akşamı Karabük protokolüne Kardemir’de verilen iftar yemeğine birçok kişi ve kurum temsilcisi davet edilirken, Karabük basınından tek bir temsilci bile davet edilmemiştir.

Karabük Basını, Karabük cemiyet yaşamının güçlü ve vazgeçilmez bir unsurudur. Karabük’ün her türlü sorununu yıllardır gündeme getiren, çözüm yolları arayan Karabük basınıdır. Karabük ve Kardemir ne zaman zor duruma düşse, Karabük basını tüm gücü ile sorunların çözümü için gerek il geneli, gerekse Ankara’da hükümetler nezdinde kamuoyu oluşturmaktadır. Bunun en güzel örneklerinden biri, 8 Kasım 1994 tarihinde yaşanmış, sesini Türkiye ve Dünyaya duyurmak için “Hayatı Durdurma eylemi” yapan Karabük’ün sesini Karabük basını duyurmuştur.

Son yıllarda, 3 Nisan gibi çok önemi bir tarih unutturulmak istenmiş, Karabük basını “3 Nisan Karabük’ün kuruluşudur” diyerek, 3 Nisanları unutturmamıştır. 3 Nisan’ları unutturmayan Karabük Basını ne acıdır ki, 3 Nisan’a özel düzenlenen iftar yemeğine davet edilmeye unutulmuştur…!

Bütün Dünya’da, ülkemizde ve ilimizde de zaman zaman basın içinde gerek rekabet, gerekse başka nedenlerle sorunlar olabilir. Ancak, Cumhuriyet Kenti Karabük ilimizdeki basınımız, Karabük’ün ve Kardemir başta olmak üzere Karabük’teki ortak sıkıntılarda her zaman birlik ve beraberlik içinde olmayı bilmiştir, bundan sonra da bilecektir.

3 Nisan etkinlikleri kapsamında, aynı akşam Kardemir Merkez yemekhanesinde Karabük Valisi Fuat Gürel başta olmak üzere, Karabük Milletvekilleri Cumhur Ünal, Niyazi Güneş ve H. Avni Aksoy ile bazı siyasi partilerin il Başkanları ve Karabük Valiliği’ndeki protokol mensuplarının davet edildiği iftar yemeğine, Karabük basınından hiç bir basın kuruluşunun ve basın mensubunun davet edilmemiş olmasını, bu organizasyonu düzenleyenlerin topyekün Karabük basınına karşı bir tavırları olduğunu düşünüyoruz. Karabük Basını olarak, bu organizasyonu yapanlardan saygıdeğer kamuoyu önünde bir açıklama bekliyoruz.

3 Nisan iftarından, Karabük basınının dışlanması Karabük halkının dışlanması anlamını taşımaktadır.

Zaten, halktan kopuk kutlamalarla, bir formaliteyi yerine getirenlerin bundan sonraki yıllarda 3 Nisan ruhuna uygun törenler organize etmelerini ve bunun da Karabük basını olarak yakın takipçisi olacağımızı Karabük kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz. “