Karabük’ün Kapullu Mahallesi’nde bulunan mezarlıkta iki mezarın tahtalara kadar kazıldığı öne sürüldü. Çevrede ayak izleri görüldüğünü belirten mahalle sakinleri, mezarların yiyecek arayan ayılar tarafından açılmaya çalışıldığını iddia ederek yetkililerden önlem istedi.
Karabük’ün Kapullu Mahallesi’nde yerleşim alanlarına kadar indiği belirtilen yabani hayvanlar, mahalle sakinlerini tedirgin ediyor. Kapullu Mezarlığı’nda iki mezarın tahtalara kadar kazıldığını gören vatandaşlar, mezarların çevresinde ayı izlerine rastlandığını ileri sürdü.
Edinilen bilgilere göre olay geçtiğimiz günlerde yaşandı. Yakın zamanda hayatını kaybeden bir yakınını ziyaret etmek için mezarlığa giden mahalle sakini Yakup Ünal, iki mezarın kazıldığını fark etti. Mezarların çevresinde ayak izleri gördüğünü söyleyen Ünal, kazılan bölümleri yetkililer tarafından kapatıldığını belirtti.
MEZARLARIN ÜZERİNİ DALLARLA KAPATTILAR
Ayıların yeniden mezarlığa girmesinden endişe eden vatandaşlar, kendi imkânlarıyla önlem almaya çalışarak mezarların üzeri ağaç dallarıyla örtüldü.
Mahalle sakinleri, son günlerde Kapullu’ya yakın ormanlık alanda bir anne ayı ile yavrusunun görüldüğünü ve mezarları bu ayıların kazmış olabileceğini iddia etti.
Karabük Net Haber muhabiri Özenay Kahriman’a konuşan Yakup Ünal, karşılaştığı manzarayı şu sözlerle anlattı:
“Bundan yaklaşık üç-dört gün önce ablamın mezarını ziyaret etmek için mezarlığa geldim. İki mezarın tahtalara kadar kazıldığını gördüm. Ablamın mezarının da birkaç noktasında ayak izleri vardı. Ayının kazmaya çalıştığını ancak mezarı açamadığını düşünüyoruz. Buna karşı mutlaka bir tedbir alınması gerekiyor.”
“YILLARDIR BÖYLE BİR OLAY YAŞANMIYORDU”
Kapullu’da uzun yıllardır yaşadığını belirten Ünal, geçmişte benzer bir durumla karşılaşmadıklarını ifade etti:
“Ben 52 yaşındayım ve buranın yerlisiyim. Yıllardır böyle sorunlar yaşanmıyordu. Kapullu eskiden köydü, şu anda mahalle oldu. Son dönemlerde çakallar, domuzlar ve çeşitli yabani hayvanlar yerleşim alanlarında görülmeye başladı. Yabani hayvanlar Kapullu’nun merkezine kadar iniyor.”
“HAYVANLAR ORMANDA YİYECEK BULAMIYOR”
Yabani hayvanların ormandaki besin kaynaklarının azalması nedeniyle yerleşim alanlarına yöneldiğini savunan Ünal, sorunun yalnızca mezarlıkla sınırlı olmadığını söyledi.
Hayvanların aç kaldıkları için mahalleye indiğini düşündüklerini belirten Ünal, “Hayvana bir şey diyemezsiniz. Ormanda yiyecek bulamayınca kendisini ve yavrusunu doyurmak için yerleşim alanlarına geliyor. Bu durum gelecekte vatandaşlar açısından daha büyük tehlikelere yol açabilir. Gerekli önlemler şimdiden alınmalı.” dedi.
MEZARLIK ÇEVRESİNE DUVAR VEYA TEL ÖNERİSİ
Mezarlık görevlilerinin sorumluluklarını yerine getirdiğini ve yaşanan olayda herhangi bir ihmallerinin bulunmadığını vurgulayan Ünal, mezarlığın ormana bakan bölümünün koruma altına alınmasını istedi.
Ünal, çözüm önerisini şöyle dile getirdi:
“Mezarlık görevlileri temizlik ve çevre düzenlemesi gibi görevlerini yapıyor. Onların yabani hayvanlara karşı yapabileceği bir şey yok. Mezarlığın ormana bakan bölümüne taş duvar yapılabilir veya dayanıklı bir tel örgü çekilebilir. Karabük Belediyesi ile Orman İşletme Müdürlüğü birlikte hareket ederek burada gerekli güvenlik önlemlerini alabilir.”
“ÇAKAL SESİNDEN UYUYAMIYORUZ”
Mahalle sakinleri, yalnızca ayılar nedeniyle değil, bölgede görülen çakal ve yaban domuzları nedeniyle de endişeli olduklarını dile getirdi. Geceleri çakal sesleri nedeniyle uyuyamadıklarını ifade eden vatandaşlar, yaban domuzu korkusuyla bahçelerine inmekte zorlandıklarını belirtti.
Ünal, ormanlarda geçmişte yabani elma, armut ve kızılcık gibi çok sayıda meyve ağacının bulunduğunu ancak son yıllarda bu ağaçların azaldığını savundu. Yeniden ağaçlandırma çalışmalarında yabani hayvanların beslenebileceği meyve türlerine de yer verilmesi gerektiğini söyledi.
Kapullu Mezarlığı’nda yaşandığı ileri sürülen olayın cenaze yakınlarını da olumsuz etkilediğini belirten Ünal, kurumlara iş birliği çağrısında bulundu:
“İnsanlar yakınlarını kaybettikleri için zaten üzgün. Bir de mezarların bu şekilde kazıldığını görünce büyük tedirginlik yaşıyorlar. Amacımız kimseyi suçlamak değil; mezarlığımıza ve ölülerimize sahip çıkmak. Belediye ile ilgili kurumlar bir araya gelerek basit önlemlerle bu sorunu çözebilir. Yetkililerden mezarlık çevresinde gerekli tedbirleri almalarını rica ediyoruz.”
Mahalle sakinleri, Kapullu Mezarlığı’nda inceleme yapılmasını, mezarlığın ormanlık alana bakan sınırının güvenli hâle getirilmesini ve yabani hayvanların yerleşim alanlarına inmesini önleyecek çalışmaların başlatılmasını bekliyor.




