Karabük’ün en eski ve prestijli oto galerisi olan Topçu Oto Galerinin sahibi İrfan Topçu, Otomotiv sektörü üzerine yazdığı yazıda, ikinci el oto piyasanın önümüzdeki 6 ayını değerlendirdi.

İşte İrfan Topçu’nun kaleme aldığı Otomotiv sektörü üzerine yazısı;

“Zaman içeresinde listemde olan arkadaşlar bilir; Sektör üzerine hem bilgi hem uyarı amaçlı çok yazı yazdım ve yazdıklarımın hepsinin de zaman içeresinde doğru çıktığını hepinizde görmüşsünüzdür. Piyasada bu sektör üzerine hem sosyal medyada hem TV haberlerinde kendini uzmanım sanan trollerin yanlış yönlendirmelerini gördükçe tekrar yazma gereği duyuyorum.

Bilindiği üzere 2023 yılı mayıs ayına kadar piyasada TL aşırı değersiz idi, herkes Türk parasından kaçıp dolara, altına eve en çokta 2020’nin son çeyreğinden itibaren sürekli yükselen otomobile yatırım yaptı. Piyasada yüzlerce ben bu işi hobi olarak yapıyorum, yan iş ek iş olarak yapıyorum diyen çakma galericiler türedi.

Ekonomiden sorumlu devlet bakanı Mehmet Şimşek’in sıkılaştırma politikasıyla faizler sert şekilde yükseldi, kredi oranları artı ve kredi çekmek aşırı güçleşti. Yani hükümet kısacası enflasyonu düşürmek için ev ve otomobil sektöründe talebi bitirerek enflasyonu aşağı çekip değersiz olan Türk parasına yüksek faiz vererek piyasadaki alışverişi önleyip bu sayede enflasyonu düşürme politikası izliyor şu an suni olarak başarılı olunmuş gibi ama bu böyle gitmez bir yerde patlar, bunu hükümeti yönetenler düşünmüştür. Biz işimize bakalım.

Aynı hükümetin yeni Ticaret Bakanı Ömer Bolat Bey, otomotiv sektöründe piyasayı durdurma adına bir dizi önlemleri devreye soktu. Daha önce yürürlükte olan sıfır araçlarda 6 ay, 6 bin km olayı vardı, bu işlemedi, bir şekilde delindi.

Ve otomobil sektöründe işi durduran hamleler 15 Temmuz itibariyle yürürlüğe girdi. İlk olarak kişinin ne iş yaptığına haklımı, haksız mı bakılmadan Türkiye genelinde noterde 3 araçtan fazla alım satanın kim olduğuna bakmadan binlerce kişiden savunma istendi. Karabük’te de sadece 6 kişiden biride benim. İstesem kekelemeden 1 dakikada Karabük’te bu işin vergisini vermeden, bu ticareti yapan 100 kişiyi sayardım.

6 ay, 6 bin km olayını noterde de 6 ayı dolmadan satış yapılamaz hale getirdi ve otomatikman 3 yıldır yazdığım bayiler denetlensin. Stok varsa bayilerden sorun diye bağırdığım olay (o zamanlar hiçbir sıfır araç bayisi olmayan göstermelik Karabük merkezli operasyon bile yapılmıştı) kendiliğinden çözüme ulaştı ve aslında bayide var olan liste fiyatının 100 Bin Lira gibi avanta alarak el altından satılan araçlar bir anda piyasaya çıkarılmaya başlandı. Sırf bayilerinden bu stok olayına çok fazla girmeyen ülkemize yeni giren Çin aracı Chery piyasaya devamlı ucuz ve kaliteli sıfır araç pompalamaya başladı.

Pazarda pay sahibi olan ve stoktan çalışan diğer bayiler tüm markalar araçları patır patır piyasaya sunup hatta kampanyalara başladılar. Zaten var olup yok satılan araçlar piyasaya çıktı zaten var olan diyorum, sarı sayfaya girip sadece 2021-2022-2023 model otomobil işaretleyip satılık olan bu yıllara ait araçların 14 er bin lira civarında olduğunu, yani aynı üretimin var olduğunu görürsünüz.

Ve sıfırda araçlar kampanyalı ucuzlamış şekilde, Ağustos ayından itibaren çıkmaya başlayınca otomatikman 2. eldede fiyatlar yavaş yavaş sıfıra orantılı olarak geri gelmeye başladı. Eylülde 2. el piyasası iyice daraldı ekim ayı ve kasımın bu günlerine kadar 2. elde iş tamamen durdu, fiyatlarda Temmuz 15’ten bugüne kadar araç marka ve modeline göre yüzde 20 ila 25 arasında geri geldi. Çünkü yukarıda da yazdığım gibi yükselen piyasada ortaya çıkan çakma galericiler karına zararına bakmadan satıp piyasadan kaçmaya çalışıyor. Aynı zamanda bu işin ticaretini yapan büyük firmalardan vadeli çalışanların ödeme günleri geldikçe ya maliyete ya zararına satmak zorundalar. Bunlarında etkisiyle şuan otomobil piyasası hem iş anlamında hem fiyatlar anlamında dip noktada.

Bazı trollerin dedi gibi neymiş efendim; İkinci, üçüncü ayda çok daha ucuza arabanızı evinize getirecekler. Neymiş, icradan 700 bin araç girecekmiş de fiyatlar şu an ki piyasanın yarısına gelecekmiş. Geçin bunları kardeşim, piyasa şu an dip noktada. Aralık ayının 20 sine kadar bu piyasa böyle gider. O 700 bin girecek araç piyasaya vızıltı gelir. Aralık 20’den itibaren 2. el ve sıfır piyasası yüzde 2’lik 3’lük artışla ivmeli olarak hafif şekilde yükselir. 3. Ay içerisinde de otomotiv sektöründe tamamen bu işin ticaretini yapan gerçek galericiler ile yatırım amaçlı değil, gerçekten arabaya ihtiyacı olan müşterilerle baş başa kalır, piyasa bu şekilde yolunu bulur.

Bundan sonrası için önümüzdeki 6 ay için konuşuyorum asla fiyatlar çok daha geri gelmez ama yükselişi de sert olmaz. Yani araba artık bir borsa kağıdı, altın, döviz gibi bir yatırım aracı değil, sadece ihtiyaç için bir kullanım eşyasıdır. 6 ay sonra ülkenin durumuna göre tekrar oturup bakarız. Saygılarımla.”

Editör: Ergün Başkaya