Son dönemde gündemde tartışılan çevre kirliliği iddiaları beraberinde denetim getirdi. Karabük Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerince Marzinc'e ait cüruf depolanan alandan numune alınarak TÜBİTAK'a gönderildi. Gönderilen numunenin incelenmesinin ardından sahaya dökülen cürufun tehlikeli atık olduğu belirlendi. Bu kapsamda Karabük Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamaya göre Marzinc Geri Kazanım tesisine 2 Milyon 150 Bin TL ceza kesildi.

Ayrıca tehlikeli atıkların bertaraf edilmesi için standartlara uygun şartlar oluşması için işletmeye 6 ay süre tanındı. Bu süre sonunda mevzuata uygun işlem yapılıp yapılmadığı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerince yeniden incelenecek. Ayrıca 6 aylık süre sonunda yerine getirilmeyen şartlar karşısında Marzinc'e faaliyetlerinin durdurulabileceği bildirildi.

Karabük Valiliği'nden yapılan açıklamanın tamamı ise şu şekilde;

Marzinc Geri Kazanım Sanayi ve Ticaret A.Ş. Tesisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Karabük Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü denetim elemanlarınca yapılan denetimde, cürufun depolandığı atık alanından numune alınarak, analiz edilmesi için TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezine gönderilmiştir. Nihai olarak alınan analiz sonuçlarına göre atık sahasında depolanan cürufun tehlikeli atık olduğu tespit edilmiştir.

Bu kapsamda; tesise 2.150.000 TL para cezası uygulanmıştır. Ayrıca atıkların bertarafının sağlanması için tesise 6 ay süre verilmiştir. Süre sonunda uygunsuzluğun giderilmemesi, bir başka deyişle atık alanında depolanan atığın mevzuat hükümleri doğrultusunda uygun olarak kaldırılmaması halinde işletmenin faaliyeti durdurulacaktır.

Bahse konu cürufların tehlikeli atık taşıma lisanslı araçlarla taşınması, uygun yerlere nakliyesi hususları Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından takip edilecek olup, cüruflar taşınana kadar açık alanda bulunan cürufların üstünün branda ile kapalı tutulması sağlanacaktır.

Tesis bacasında kurulu bulunan sürekli emisyon ölçüm sisteminin uygun çalışıp çalışmadığını tespit etmek amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ölçüm yapılarak karşılaştırma yapılmıştır. Ölçüm sonuçlarının Bakanlığın online izleme sistemine şeffaf bir şekilde doğru iletildiği tespit edilmiştir.

Baca gazı ölçümünde karbonmonoksit, azotoksit, toplam organik karbon, partikül madde (toz) ölçümleri yapılmış olup, ölçülen parametrelerin sınır değerlerin altında kaldığı tespit edilmiştir.

Tesisin baca gazları ile ilgili ölçülen parametrelerinin yansıtılacağı dış mekan LED ekran, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü binasının yanına kurdurularak, halkımızın 24 saat baca gazı emisyonunun sonuçlarını izlemesi sağlanacaktır. Kamuoyunun bilgisine sunulur."

Editör: Haber Merkezi