Gabonlu üniversite öğrencisi Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga'nın şüpheli ölümüne karşı görülecek davanın ilk duruşması için Karabük'e gelmeyi planlayan Dina için Feministler oluşumu tüm kadınlara dayanışma çağrısı yaptı.

Karabük’te 26 Mart 2023’te Filyos Çayı’nda cansız bedeni bulunan Gabon uyruklu üniversite öğrencisi Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga’nın (Dina) ölümüne ilişkin açılan davada ilk duruşma 8 Kasım 2023’te yapılacak. 'Dina için Feministler' oluşumu, yaptıkları açıklamayla tüm kadınları dayanışmaya çağırarak, “Dina’nın sesini duyuyoruz, feminist dayanışmayı yükseltiyoruz” dedi.

Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga, Gabon'dan Türkiye'ye üniversite eğitimi almak için gelmişti. Ancak 26 Mart 2023'te Karabük Filyos Çayı'nda cansız bedeni bulundu. Bu trajik olayın ardından, Feministler, ölümünün sorumlularının bulunması ve gerçeklerin gün yüzüne çıkarılması için harekete geçti ve 8 Kasım 2023 Çarşamba günü saat 11.45'te görülecek olan davanın ilk duruşmasına tüm kadınları desteğe çağırdı.

Yargılama süreci devam ederken, iddianame hazırlandı ve kamu davası açıldı. "Kasten öldürme ve çocuğun cinsel istismarına teşebbüs" suçlarından yargılanan tek sanığın bulunduğu bu davanın ilk duruşması Karabük Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

Dava takip grubu olarak oluşan 'Dina için Feministler' ise, iddianamenin yeterli olmadığını, Dina’nın ölümüne sebep olan bütün faillerin açığa çıkarılması ve gerçekliğin aydınlatılması için mücadele edeceklerini duyurdu. Oluşum, 8 Kasım 2023 Çarşamba günü saat 11.45’te Karabük Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan davanın ilk duruşması için yaptıkları açıklamayla tüm kadınları desteğe çağırdı.

Oluşumun yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Göçmen kadınlar patriyarka ve ırkçılık nedeniyle katlediliyor ve bu cinayetler münferit değil. Erkek şiddetinin ve kadın cinayetlerinin ‘şüpheli ölüm’ ve ‘intihar’ perdelerinin ardında yıllardır gizlenmeye çalışıldığı koşullarda ırkçılığa, cinsiyetçiliğe, sömürüye ve katmanlı biçimde erkek şiddetine maruz kalan göçmen kadınların 'şüpheli ölümleri’nin peşini bırakmamak hepimizin boynunun borcu biliyoruz.”

ADALET İÇİN 8 KASIM'DA KARABÜKTE'YİZ

Bu nedenle, Dina için Feministler dava takip grubu olarak; bütün kadınları Dina için Adalet talebiyle bu davayı takip etmeye ve 8 Kasım 2023 çarşamba günü saat 11.45’te gerçekleşecek ilk duruşmaya katılmak üzere Karabük Adliyesi’nde buluşmaya çağırıyoruz

“Dina’nın sesini duyuyoruz, feminist dayanışmayı yükseltiyoruz!”

Editör: Vasfiye Yılmaz