Karabük’te 2019 yılında bina yapmak için kazılan, ancak atıl bırakılan temel kazısı yağışlarla birlikte kaymaya başladı. Bölgede heyelan riski oluşurken, civardaki binalar ve yollar da tehlike altına girmeye başladı.

Karabük’ün 100. Yıl Mahallesi’nde özel bir inşaat şirketinin bina yapmak için kazdığı, ancak 4 yıldır atıl bıraktığı temel kazısı, bölge sakinlerinin artık korkulu rüyası haline gelmeye başladı.

Yağışlarla birlikte kaymaya başlayan temel kazısı, küçük çaplı toprak kaymalarına neden oluyor. Bölgede yaşayanlar, yetkililerden acil önlem alınmasını istiyor.

2019 yılında 100. Yıl Mahallesinde 1018. Cadde ile 1070. Sokak’ın birleştiği köşede yer alan arazi üzerinde bina yapmak amacıyla özel bir inşaat şirketi tarafından temel kazısı yapılmıştı. Ancak o günden bu yana bu temel üzerine herhangi bir bina yapılmadığı gibi temeli bile atılmadı.

Kazılan temelde bir de kuyu açıldı. Yağan yağmurlarla bu derin kuyu su ile dolarak, insanlar ve sokak hayvanları için tehlike oluşturmaya başladı. Fakat inşaat ve yer sahibi bu kuyu ile ilgili hiçbir tedbir almadı.

5 yıldır atıl vaziyette duran bu temel kazısı, zamanla oluşan olumsuz hava koşulları nedeniyle her geçen gün kaymasıyla küçük çaplı heyelanlar meydana gelmeye başladı. Kayan alanlar sürekli genişlerken, civardaki binalar ve yollar da tehlike altında kaldı.

Hiçbir tedbirin alınmadığı bu alan, büyük bir tehlike oluşturuyor. Civardaki binaların da kaymasına neden olabilecek bu durum, can ve mal kaybına yol açabilir. Bölgede yaşayan vatandaşlar, yetkililerden acil önlem alınmasını talep ediyor. “Herhangi bir güvenlik önleminin alınması için diğer binaların kayması, ölümlerin olması mı gerekiyor?” diyen mahalle sakinleri, mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyor.

1-132