Özçelik İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, Türk Hava Yolları’na (THY) bağlı Teknik A.Ş iş yerlerinde örgütlü olan Anadolu ve Avrupa Havacılık Şubelerini fesih etti.

Geçtiğimiz Temmuz ayında yapılan Genel Merkez Kongresinde kendisini değil de rakibi olan Recep Akyel’i destekleyen şubelerden adeta tek tek intikam almaya başlayan Değirmenci, aldığı kararlar ile sendikayı küçülterek iç barışı da ortadan kaldırıyor.

Genel Merkez Kongresinde de Recep Akyel’i destekleyen şubeler arasında yer alan ve 10 Bine yakın üyesi bulunan Teknik A.Ş’deki Avrupa ile Anadolu Havacılık Şubelerindeki tüm üyelerin Genel Merkeze bağlandığı, şube yönetimlerinin ise fesih edildiği yönünde karar alan Özçelik İş Sendikası Genel Merkez Yönetimi, tebligatları ilgili şubelere ve THY Teknik A.Ş Genel Müdürlüğüne gönderdi.

Yasaya göre seçimle gelen sendika şube yöneticilerini görevden alamayan, ancak istifa etmeleri halinde değiştirebilen Özçelik İş Sendikası Genel Merkezi, Avrupa ve Anadolu Havacılık Şube Başkanları ile Yönetim Kurulu Üyeleri istifa etmeyince anti demokratik bir karar alarak, üyelerin tamamını şubelerden alıp genel merkeze bağladı ve şubelerin içini boşalttı.

Avrupa ve Anadolu Havacılık Şubelerine Sendika Genel Merkezi tarafından alınan kararla ilgili gönderdiği tebligatta şu ifadelere yer verildi;

Şubenize bağlı THY TEKNİK A.Ş. Genel Müdürlüğü'ne ait Atatürk ve İstanbul Havaalanı işyerleri Genel Yönetim Kurulumuzun 19.10.2022 tarih 41 sayılı kararı ve ana tüzüğümüzün 18/17. maddesi gereğince Genel Merkeze bağlanmıştır.

Genel Yönetim Kurulunun bu kararına istinaden ilgili iş yerleri yetki ve sorumluluk alanınız dışında kalmıştır. Şubenizin tüzel kişiliğinin devam etmesi için ana tüzüğümüzün ilgili maddeleri gereğince yeni iş yerlerinde örgütlenme çalışmaları yaparak, şubenizin varlığının sürdürülmesi gerekmektedir.

Havacılığın Avrupa ve Anadolu Şubelerindeki tüm üyelerin Genel Merkeze bağlandığı, dolayısıyla mevcut şube yönetimlerinin de sorumluluğunun kalmadığını içeren yazının ardından THY Teknik A.Ş Genel Müdürlüğüne de ayrıca bir tebligat gönderildi ve gönderilen tebligatta artık işverenin mevcut şube yönetimleri ile değil, Genel Merkez Yönetimi ile muhatap olunması istenildi.

Sendika Genel Merkezi tarafından işverene gönderilen yazıda ise şu ifadelere yer verildi;

THY TEKNİK A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE

Sendikamızın yetkili olduğu işverenliğiniz, sendika ana tüzüğümüzün 18/15. maddesi ve Genel Yönetim Kurulumuzun 19.10.2022 tarih 41 sayılı kararı gereğince 20.10.2022 tarihinden itibaren genel Merkeze bağlanmıştır.

Bu kararımıza istinaden 6356 Sayılı kanun gereğince devam etmekte olan sendika-işveren ilişkilerimiz sendikamızın genel merkezi ve işverenliğiniz arasında yürütülecektir.

Sendikamızı işyerinizde bundan Genel Yönetim Kurlu Üyeleri, Genel Yönetim Kurulu üyelerinin görevlendireceği kişi/kişiler, işyeri baş temsilcisi ve temsilcileri tarafından temsil edilecektir.

Şubelerimiz ile Genel Merkezimizin arasında şimdilik devam etmekte olan hiyerarşik işleyişimizin, işyerinizle hiçbir ilişkisi kalmayıp işyerinizde Anadolu ve Avrupa Havacılık Şubelerimizin yetki sorumluluğu kalmamıştır.

Bundan böyle sendikal ilişkilerimizin bu yapı ve anlayış ile yürütülmesi gerekmektedir.

Gereğini bilgilerinize arz ederim.

Anti Demokratik Kararlarla İntikam Peşinde Olan Değirmenci Sendikayı Küçültüyor

Anti demokratik bir şekilde alınan kararla, THY Teknik A.Ş iş yerlerindeki Avrupa ve Anadolu Havacılık Şubelerinin yetkisiz kılındığı yönündeki karaların öte yandan Özçelik İş Sendikasını küçülttüğü de belirtilirken, Genel Başkan Yunus Değirmenci’nin intikam duyguları ile Özçelik İş Sendikasına büyük zararlar verdiği de ifade ediliyor.

Avrupa ve Anadolu Havacılık Şubeleri Hukuksal Süreç Başlatıyor

Özçelik İş Sendikası Genel Merkezinin Avrupa ve Anadolu Havacılık Şubeleri hakkında aldığı kararların, ilgili yasalara aykırı olduğunu savunan şube başkanları ile yöneticileri, kararı mahkemeye taşıyacaklarını ve sözde kararı iptal ettireceklerini belirtiyorlar.

İntikam Alma Sırası Diğer Şubelerde mi?

Geçtiğimiz Temmuz Ayında yapılan Genel Kurulda, Recep Akyel’i destekleyen Avrupa ve Anadolu Havacılık Şubelerinin yanı sıra bir çok şube de açıktan Akyel’i desteklemişti.

Yunus Değirmenci, şimdi bu şubeleri de kapatmaya yönelik kararlar alacak mı?

Özçelik İş Sendikası içindeki barışı ve huzuru kongreden sonra tekrar sağlayacağını, intikam peşinde olmayacağını, asla hesaplaşmayacağını belirten Değirmenci’nin sonradan gerçek niyetini ortaya koyduğu açıkça görülürken, sendika içinde barış ile huzurun artık kalmayacağına da işaret ediliyor.