İTÜ ARI Teknokent’in Kuluçka Merkezi İTÜ Çekirdek tarafından gerçekleştirilen Big Bang Start-up Challenge kapsamında Karabük Teknokent firmalarından Tree ARGE sahibi KBÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Hayrettin Yüzer’in danışmanlığını yaptığı “Elektromanyetik Dalga ile Çalışan Arıza Metraj Rölesi” projesiyle “Buradayım” ekibi destek almaya hak kazandı.

“Hayal et, Cesaret et, Yap” mottosuyla 12’nci yılında girişimcileri, yatırımcıları, kurumsal firmaları ve tüm teknoloji severleri buluşturan Big Bang’de 8 farklı sektörel dikey sahnesinde yılın en iyi 50 girişimi sunumlarını yaptı. Karabük Teknokent firmalarından Tree ARGE firmasının sahibi, KBÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Hayrettin Yüzer’ in danışmanlığını yaptığı, Yüksek Elektrik ve Elektronik Mühendisi Yavuz Güneş, Elektrik ve Elektronik Mühendisi Ertuğrul Koyuncu, Elektrik ve Elektronik Mühendisi Hüsnü Alay ve Elektrik ve Elektronik Mühendisi Rıdvan Sanuç’un yer aldığı “Buradayım” ekibi “Elektromanyetik Dalga ile Çalışan Arıza Metraj Rölesi” projesiyle Big Bang Startup Challenge 2023’te sahne alan en iyi 50 girişim arasında yer aldı.

Yapılan sunumların ardından Big Bang Start-up Challenge kapsamında “Elektromanyetik Dalga ile Çalışan Arıza Metraj Rölesi” projesiyle “Buradayım” ekibi destek almaya hak kazandı.

Elektromanyetik Dalga İle Çalışan Arıza Metraj Rölesiyle Arızalar Işık Hızında Tespit Edilecek

Proje kapsamında saha çalışanları ile yapılan görüşmelerde kesintilerin uzun sürmesinin nedenleri araştırılırken ekipman eksikliği yüzde 5, tamir süresi yüzde 14 etkili olurken arıza noktasının tespit süresi yüzde 81 olduğu belirlendi. Proje ile ortaya konan çözüm neticesinde uygulama alanında 100 farklı sahada arıza testi sonucunda tespit oranı yüzde 93 olarak belirlendi.

 Mevcut durumda 5 saat süren bir arıza tespiti “Elektromanyetik Dalga ile Çalışan Arıza Metraj Rölesi” projesiyle ile 45 dakikaya düşürülerek arıza tespit süresinin 7 kat azalması hedefleniyor. Bu sayede müşteri memnuniyetinde artış, SAIDI/SAIFI değeri ve iş kazalarında ise azalma bekleniyor. Proje, yapılan rakip analizleri neticesinde dağıtım şebekesinde çalışan tek röle olma özelliğini taşıyor.

Karabük Teknokent firmalarından Tree ARGE sahibi, KBÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Hayrettin Yüzer’ in danışmanlığını yaptığı, “Buradayım” ekibi 2024 yılında Enerji Nakil Hatları (ENH) Modeli Röle, 2025 yılında Radyal Hat Modeli Röle, 2026 yılında Aşırı Akım Koruma Modeli Röle çalışmalarıyla 2027 yılında Global Pazar’ı hedefliyor.