Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Karabük'ün Eskipazar ilçesinde bulunan Hadrianopolis Antik Kenti'ne ziyaret gerçekleştirerek, kazılarda ortaya çıkarılan 1600 yıllık tohumları inceledi.

Başkan Köse, antik kentte devam eden kazı çalışmalarını yerinde inceledi ve Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş ve ekibinden bilgi aldı.

Başkan Köse, kazılarda günümüze kadar korunan 1600 yıllık tohumların bulunduğunu ve bunların bir mucize olduğunu söyledi.

"Geçmişten Gelen Bir Miras"

Başkan Köse, "1700 yıllık tarihi kent Hadrianopolis'te günümüze kadar ulaşan bir mucizeye tanık olduk. Yapılan kazı çalışmalarında günümüze kadar korunan 1600 yıllık tohumlar bulundu. Bu tohumlar, bize geçmişten gelen bir miras ve bir hazine. Bu tohumları korumak ve gelecek nesillere aktarmak hepimizin görevi. Kazı çalışmalarını yürüten Karabük Üniversitesi ekibine bölgemize yaptıkları katkılardan dolayı teşekkür ediyor, başarıların devamını diliyorum" dedi.

"Bölgenin Tarımsal Potansiyeli Açısından Önemli Bir Bulgu"

Hadrianopolis Antik Kenti'nde bulunan tohumların, bölgedeki tarım faaliyetlerinin geçmişini ve günümüzdeki yerel tarım ürünlerinin kökenlerini anlamamıza yardımcı olabileceğini belirten Başkan Köse, "Bu tohumların laboratuvar ortamında incelenmesi, tohumların hangi tür bitkilere ait olduğunu ve hangi iklim koşullarında yetiştirildiğini ortaya çıkarabilir. Bu bilgiler, bölgenin tarım potansiyelini değerlendirmek ve yerel tarım ürünlerinin geliştirilmesi için kullanılabilir" ifadelerini kullandı.

"Safranbolu'da Organik Ata Tohumlarının Yetiştirilmesi İçin Çalışmalar Yürüteceğiz"

Başkan Köse, Safranbolu'da organik ata tohumlarının yetiştirilmesi için çalışmalar yürüttüklerini de belirterek, "Safranbolu'nun zengin kültürel ve doğal mirası, organik ata tohumlarının yetiştirilmesi için uygun bir ortam sunmaktadır. Bu potansiyelin değerlendirilmesi, Safranbolu'nun tarımsal turizm potansiyelini artırmakta ve bölge ekonomisine katkı sağlamaktadır" dedi.