Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, belediyenin iş ve hizmet aldığı firmalara olan borçlarının ödenmesi için Karabük Belediye Meclisinden 200 Milyon lira borçlanma yetkisi almak için bugün belediye meclisini olağanüstü topladı.

Başkan Çetinkaya, “Belediyemizin yapımı devam eden projeler ile projesi tamamlanmış ancak nakit yetersizliği nedeni ile ödemesi yapılamayan firmalara borç ödemesi yapılabilmesi için 200 Milyon TL'ye kadar borçlanma yapılması, bunun için İller Bankası veya diğer bankalardan kredi kullanılması, teminat mektubu alınması, iş ve işlemlerini yapmak üzere meclisimizden yetki istiyorum” açıklamasını yaptı.

Yeniden Refah Partisi Belediye Meclis Üyesi Erdal Üngören’in, belediyenin gelir ve giderleri ile ilgili, ne kadar toplam borcu olduğu hakkında bilgi istemesi üzerine Başkan Çetinkaya Karabük Belediyesinin borcu; 182 milyon İller Bankasına kredi borcumuz var. Özel bankalara 130 milyon, Kamu kurum ve kuruluşlarına 23 milyon, hak ediş aşamasında yapılan iş ve hizmetlere 106 milyon borcumuz var. 1 Ocak - 31 Mart arası 181 milyon borçlanmamız var. Totalde 623 milyon 734 bin 627 Türk Lirası belediyemizin borcu bulunmaktadır.” şeklinde açıklama yaptı.

Başkan Çetinkaya, açıklamasına şu cümleler ile devam etti;

"Şuanda mali hizmetlerden aldığımız rakamlar 623 milyon 734 bin 627 tl dir Karabük Belediyesinin borcu. Bu arada tedirgin olduğumuz kısım şudur; 106 milyon hak edişi olmayan bir meblağ var, birde 181 milyon son 3 ay içinde yapılan var. Diğerlerinin bir yapılandırması var. Aciliyetle önceliğimiz bu son 3 aydaki borcu bir türlü yapılandırıp, finansal bir yapı oluşturmak elzemdir. Diğer taraftan da belediyemizin ve şehrimizin hizmetsiz kalmamasıdır.

Bu günkü aslında baktığımızda bir borçlanma arzusu değil, yetki belgesi talebidir. Bu hususta da bizler ucuz, maliyeti düşük devletimizden bu parayı bulduğumuzda, bu borçlanmayı talep edeceğiz. Hizmetimizi de sürekli hale getireceğiz.

“Son 3 ayı değerlendirdiğimizde; Belediyemizin aylık geliri 94 milyon, aylık gideri 115 milyon lira. Böyle bir rakam var. Bunların hepsini çıkarttık, hepsini sizlerle paylaşacağım. Bunların detayı yılsonu denetleme raporundan sonra verilmesi daha etik olur. Müdürlüğümüzün bize verdiği raporlar neticesinde size şimdilik bunu sunabiliyoruz.” Diyen Başkan Özkan Çetinkaya’ya, Milliyetçi Hareket Partisi Meclis Üyesi ve Grup Başkanı Ahmet Arslan ise şu şekilde cevap verdi;

“Şimdi 600 küsur milyon lira dediniz, genel kurul üyesi olarak 368 milyon liralık denetleme kuruluna yazdık 2023 sonu itibari ile ve vadesi geçmiş olarak ifade edildi. Bu vadeler içerisinde 2026 olan var,  2040'a kadar vadeli olanlar var. Vadesi geçmiş borcumuz olduğunu düşünmüyorum. Yıl sonu itibari ile yoktu. 600 küsur milyon dediniz, 181 milyon da yılbaşından sonra yapılan işler var dediniz. Bize hesap işleri müdürlüğünün verdiği borçlar 368 milyon lira, 181 milyon lira eklediğimiz zaman 600 küsür milyon yapmıyor.”

Başkan Özkan Çetinkaya ise MHP’li Arslan’a “106 milyon lira daha hak edişi yapılmamış işler var, devam eden işler. Bunların parası da zamanı geldiğinde ödenecek” diye cevap verdi.

Daha sonra 200 Milyon lira ile ilgili meclis oylaması yapıldı. AK Parti ve MHP'li Belediye Meclis Üyelerinin tamamı ile CHP’li Meclis Üyesi Abdullah Mor borçlanmaya evet oyu verirken, CHP'li diğer meclis üyesi Uygar Varlık ile Yeniden Refah Partili 6 meclis üyesi ise ret oyu verdi.

Böylece oy çokluğu ile 200 Milyon lira borçlanma yetkisi Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya’ya verildi.

Oylama sonrası meclis üyelerine teşekkür eden Başkan Çetinkaya “Bununla ilgili Ankara olsun, diğer bakanlıklar olsun, ne katabiliriz, ucuz parayı nerden bulabiliriz arayışı içinde olacağız. Şu çağda en önemli şey ucuz maliyetli kredi. Bunu biz şuanda kovalıyoruz, bunu da kovalamamızın amacı hizmette sürekliliği de kalıcı hale getirebilmektir. İlla bu yetkiyi aldık diye bankalardan kredi çekecekte değiliz. Bizim arzumuz en ucuz parayı Karabük Belediyesine getirmektir.” Dedi ve meclis toplantısını kapattı.

Editör: Haber Merkezi