23. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali'nin açılışıyla çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapan Dünya Miras Kenti Safranbolu'da, program yoğunluğu tüm coşkusuyla devam ediyor. 

2. Gün etkinlikleri, saat 13.00'te Cinci Han'da başladı. Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği'nin (SAFTİD) organize ettiği seminerde, Safranbolu Yerel Mutfağına İstanbul'dan Profesyonel Bakış konusu işlendi. Ardından, restorasyonu tamamlanan Asmaaltı Sokak'taki 23 tescilli yapının açılışı yapıldı. 

Burada konuşan Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, "Bir kent; geçmişinin ve kültürünün aynasıdır. Şehirlerin karakterlerini, yaşadıkları belirler. Safranbolu, geleneksel Türk toplum yaşantısının tüm özelliklerini yansıtan ve uzun tarihi geçmişinde yarattığı kültürel mirası çevresel dokusu içinde koruyan örnek bir kenttir. Sahip olduğu zengin kültürel mirası kent ölçeğinde korumadaki başarısı Safranbolu’yu 'Dünya Kenti' ününe kavuşturmuş ve UNESCO tarafından 17 Aralık 1994 de 'Dünya Miras Listesine' dahil edilerek artık tüm insanlığın ortak mirası haline gelmiştir. 

Bireysel korumacılığın nadir örneklerinden olan kentimiz, dünyaya mal olduğu için artık korunması gerekli bir kent haline gelmiştir. Bu kültürel mirasın kendine yakışır şekilde tanıtımının ve korunmasındaki sürekliliğin sağlanması için ciddi ve kapsamlı çalışmalar yapılması gerekmektedir. 

Bu doğrultuda geçtiğimiz yıllarda önce Akçasu Kanyon projesi ve çarşı içerisindeki 62 dükkânın cephe restorasyonu yapılarak turizme kazandırılmıştır. 2021 yılında da tarihi çarşının en özel yerlerinden biri, adeta kalbi de diyebileceğimiz Asmaaltı'ndaki 23 Tescilli Yapının restorasyon çalışmaları başlamış ve geçtiğimiz günlerde tamamlanmıştır. Açılışını da bugün gerçekleştirmekteyiz. 

İhale bedeli 904 bin tl olan cephe restorasyon projesi; Karabük Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunun olurları; Karabük Valiliğin destekleriyle, Belediyemiz Fen işleri Müdürlüğü, İmar Çevre ve Şehircilik Müdürlüğümüzün ve müteahhit firmanın çalışmaları ile tamamlanarak Safranbolu'muza ve Safranbolu turizmine kazandırıldı. Emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyorum." ifadelerine yer verdi. 

Daha sonra Cıngıllıoğlu Sanat Galerisine geçilerek, Safranbolu Fotoğraf Gönüllüleri Karma Sergisi açıldı. 

Festivalin 2. günü, çeşitli etkinliklerle devam edecek.

Editör: Haber Merkezi