Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, şehir içi toplu taşıma sorununu kökten çözecek projeyi başlattıklarını açıkladı.

Karabük Net Haber’e özel açıklamalarda bulunan Başkan Vergili, Karabük Şehir içi toplu taşımayı Belediye bünyesinde kurulacak bir şirket üzerinden yapacaklarını ve toplamda çeşitli ebatlarda 65 otobüs ve minibüs tipi araç alacaklarını söyledi.

Bu ay sonuna kadar 10 tane büyük otobüsünde geleceğini belirten Vergili, Mart ayı sonuna kadar tüm araçların kendilerine teslim edileceğini ifade etti.

Özel bir şirkete uzun bir süre şehir içi toplu taşımayla ilgili inceleme yaptırdıklarını ve bu inceleme sonrasında profesyonel bir proje hazırladıklarını da belirten Başkan Vergili “Bu planlama kendi kafamıza göre uyguladığımız veya kurum içerisindeki çalışanların düşündüğü eski sistemin devamı gibi bir planlama değil. Bu planlamayı özel olarak ihale yaptık. Şehir içi ulaşım planı hazırlattık. Şu anda da bu hazırlık neticesinde yapacağımız işlere karar verdik. Bu sistemin içerisine normal minibüsçü arkadaşlarında girmesini isterdik ama bu arkadaşlardan pek talep yok. ‘Biz kendi sistemimizde devam edelim’ gibi bir düşünceleri var, bizde nasıl isterseniz dedik. Siz sisteminizde devam edersiniz ama ilerde bir sıkıntınız olmasın dedik, çünkü bizde ağırlıklı bir ulaşım yapacağız. Yolcu sayılarına kadar hepsini biliyoruz. Bizim taşımak istediğimiz hedef yolcu sayımız da belli, gördüğümüz kadarıyla ulaşım yapan arkadaşlarında yolcu potansiyelinin biraz düşmesi söz konusu.” Dedi.

66 Otobüs ve minibüs ile belediye bünyesinde şehir içi toplu taşıma yapılacak

Vergili, toplam 65 çeşitli ebatlarda otobüs ve minibüs tipi araçlarla şehir içi toplu taşıma yapacaklarını ve ay sonuna kadar 10 tane büyük otobüsü teslim alacaklarını ifade ederek şunları söyledi;

“Şu anda 10 tane büyük aracımızı aldık 12 metrelik. Diğer önerilende 5 buçuk metrelik dolmuş türü araçlarla da halk otobüsü şeklinde bütün mahallelerden yolcuları taşımak. Merkezi sistem üzerinden de dağıtım olacak. Şu anda halk otobüslerinin mevcut kapasiteleri 25 bin iken bizim hesabımıza göre günlük 35 ila 40 Bin yolcu taşınacak. Yani hedefimiz günlük 40 Bin yolcu taşımak. Arzu ederdik ki bu işi minibüsçü arkadaşlarla birlikte yapalım, iki tarafta birbirine zarar vermesin. Bize zarar görmeyiz ama onlar da zarar etmemesin diye düşünüyorduk. Ama onların böyle bir düşüncesi olmayınca, biz kendimiz yolumuza devam ediyoruz. Yıl sonuna kadar 10 tane aracımız teslim edilecek, ihalesini yaptık. Diğer araçlarında ihalesini yapıyoruz, çünkü onları da yıl sonuna kadar almayı düşünüyorduk fakat Mart ayına kadar teslimatlar uzayacağı için yakında onlarında ihalesi tamamlanır. Toplamda 65 araç gibi düşünüyoruz ama 55 araçla da aynı işlemi yapabiliyoruz.” 

Karabük’ün 40 yıl toplu taşıma sorunu olmayacak

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, toplu taşımayı da daha uygun ücretlere yapacaklarının altını çizdi ve açıklamasına şöyle devam etti;

“Nasıl şu anda halk ekmeği 2 buçuk liradan satıyorsak, burada da bir avantaj sağlanacak. Asıl hedefimiz kar değil. Tamam zarar etmeyelim ama yüksekte bir karımız olmasın. Vatandaşa bir hizmetimiz olsun. Bizim asıl derdimiz vatandaşa hizmettir. Karabük çok modern bir ulaşım hizmetine kavuşacak. Bütün noktalar tespit edildi. Buralarda artık şimdiki hak ihlali de olmaz, artık resmi bir kuruma bağlı olmuş oluyor çalışanlar. Otobüslerde çalışanlar artık belediyenin elemanı olacak. Bunu bir şirket üzerinden alacağız. Pek şirket düşünmüyorduk ama halk otobüsü diğer kafe, restoran işletmeleri bize kiralardan dolayı sıkıntı yaratıyor. Bunun gibi işletmeleri kendi bünyemizde şirket üzerinden yapmayı düşünüyoruz artık. Birazda kaliteyi çoğaltalım. Kalite yüksek olsun. Şirket kuruluş onayımız Cumhurbaşkanlığında, onaylandığı anda şirketimizi de kurup onunla beraber diğer faaliyetlerimize başlayacağız. Toplu taşıma sorununu halledersek, Karabük'te 30 ila 40 yıllık sorun çözülmüş olacak.”

Otobüslerde kadın şoförlerde çalışacak

Başkan Vergili, şehir içi toplu taşıma araçlarında kadın şoförlerin de olmasını istediğini ve hatta en az 15 kadın şoförü düşündüklerini belirtirken, otobüslerde kart sistemi olacağı, kredi kartları gibi bir çok kart üzerinden ödeme yapılabileceğini ve nakit para olmayacağını belirterek; “Kadın şoför neden olmasın işe ciddiyet getirir. Araçlarımız çok kontrollü, iç kameralar, dış kameralar tabi bir yerde kadın olduğu zaman yolcular biraz daha dikkatli, özenli davranır. Burada önemli olan hadise uygulama ve gerekli mülakatlarda başarılı olurlarsa benim için daha sağlıklı disiplinli olur. Araçlarda ödeme tamamen kart sistemi ile olacak tek seferlik kart alabilirler veya bütün kartlarla ödeme yapabilirler. Artık otobüslerde nakit para ile ödeme olmayacak.” dedi.

Karabük-Safranbolu yolu en geç ocak ayı içinde tamamen trafiğe açılacak

Vergili, Balıklar kayası mevkiindeki alt geçit projesinin de sona geldiğini ve en geç ocak ayında karabük-Safranbolu yolunun tamamen ulaşıma açılacağını belirterek, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı;

“Dün Balıklar kayasındaydım, her tarafıyla inceledim yağmur suyu drenaj borusu problemi vardı, kaya çıkmasından dolayı zaman alıyordu. Hiçbir zaman su basmayacak şekilde bir proje yaptık. Belki bugüne kadar hiçbir yerde böyle bir proje üretilememiştir. Şu anda 2'inci tabyanın beton atılıyor, bugün veya yarın bitmiş olabilir. Birde 3'üncü tabya yapılacak. Dün akşam arkadaşlar 10 ila 15 gün içerisinde bitirebileceklerini söyledi, ondan sonrada yağmur suyu drenaj problemleri kalıyor. Bittikten sonra asfalt kalıyor o kadar uzun bir süremiz yok. Asfaltı atabilirsek tamamen bitti diyebiliriz, atamasak ta orayı kullanabilecek şekilde çözüm bulacağız. Yaza kadar geçici bir asfalt atacağız ocak ayında atacağımız asfalt dayanmaz ama yine de ocak ayı içinde kullanacağız.”