Eylül ayı içinde yapılacak olan genel kurul öncesi ülke genelinde Birlik Başkanlıklarını ziyaret eden TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Nurettin Tümen’i ziyaret etti.

Ziyaret sırasında Karabük Birlik Yönetim Kurulu Üyeleri olan Safranbolu Şoförler Odası Başkanı Mehmet Deniz, Karabük Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Erol Işık, Yenice Esnaf Odaları Başkanı Cevdet Abaoğlu, Eskipazar Şoförler Odası Başkanı Ümit Yaman ve Karabük Madeni İşler Oda Başkanı Şah İsmail Duru hazır bulundular.

Karabük Esnaf Odaları Birlik Başkanlığını beraberinde Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyon (TŞOF) Başkanı, TESK Genel Başkan Yardımcısı Fevzi Apaydın ile birlikte ziyaret eden Bendevi Palandöken’e ve Apaydın’a Nurettin Tümen Safranbolu Evi hediye etti.

Pandemi sonrası Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlilkerini gidip, bölgesel sorunları yerinde incelemek için ziyaret yaptığını belirten TESK Başkanı Palandöken, açıklamasında “Çalışmalar yaparken, değerli başkanımız saten TESK'in kurumlarında ayda iki kere bir araya geliyor, esnafın ve Karabük’ün sorunlarını bize taşıyor. 
Türkiye'nin her yerinde Karabük gibi sorunlar var. Esnaf ve sanatkarın pandemi sürecindeki yoğun iş gücü kaybı, doğal olarak ekonomik olarak artan fiyatlar esnaf ve zanaatkarın ayakta kalmasını zorlaştıran unsurlar. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu meslek odası olarak sizler gerekli taleplerde bulunuyorsunuz. Bu taleplerinizi bizde ilgili bakanlıklara götürüyoruz, anlatıyoruz ve sorunların çözümlenmesi ile ilgili birtakım tedbirler alınıyor. Bu tedbirler arasında bildiğiniz üzere borçların yapılanması, kredilerin sağlanması, iş yerleri kirasındaki stopajın kaldırılması, ticari araçlara, kamyonlara, servis araçlarına yine aynı şekilde ucuz akaryakıt temini, halkın pahalılıktaki şikayetini azaltma noktasında veya nakliye ile birlikte esnafı bunlardan istifade etmesi ile ilgili çalışmalar devam ediyor.”
Dedi.

3 Harfli marketler ticari hayatı etkiliyor
TESK Başkanı Palandöken esnafın sıkıntılarına da değinerek açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Esnaf ve Sanatkarın iş yapamamasının ana nedeni buradaki ticari hayatı engelleyen rekabeti ortadan kaldıran 3 harfli market zincirleridir. Şuradaki nüfusa orantılarsanız, geleneksel yapıdaki esnafın iş yapmadığını hep birlikte görüyoruz. Yeni bir talebimiz var, bildiğiniz üzere sosyal güvenlik ile ilgili. İş yerlerinin önemli bir miktarında çalışanlar yedi bin günde emekli oluyor. Bu sorunun çözülmesiyle ilgili taleplerimizi ilgililere aktarıyoruz. Tahmin ediyorum ki önümüzdeki hafta Sayın Bakan Konfederasyonu ziyaretinde emekliliği yaşa takılanlar ilgili problemleri ortadan kaldırmak için öyle bir adım atacak." 

AB Standartlarında yeni nesil esnafın doğması lazım
"Bizim talebimiz, en az asgari ücret kadar emekli aylığının alınması lazım. Çünkü Bağ-Kur emekli aylıkları son derece az. Bu konu dışında geleneksel olarak yapılması gereken Karabük sanayisi ile fabrikası ile ön plana çıkan, gerçekten önemli bir yerimiz ve tarihi, kültürel bir mirasımız. Şehrin girişinde okudum, 1937'de kurulmuş çelik sanayi ama artık bunun ekonomik olarak şehrin merkezinde kalması, yeni alternatif alanlarının açılması ile ilgili kentiniz Ankara, İstanbul gibi merkezlere çok yakın. Bir buçuk saatlik seyahat ile oralara ulaşmak mümkün, bunun alternatif ticaret olarak yaygınlaşması lazım.

Artık her yerde yeni modern sistematik olarak da ülkedeki bu hamle ile birlikte esnaf nitelikli daha üst seviyede, yeni nesil esnafın doğması lazım. Avrupa Birliği ile yapmış olduğumuz birçok projede esnaf ve sanatkarın Avrupa Birliği normunda iş yeri açması, haksız rekabetle mücadelede etmesi vatandaş açısından da önemli. Esnafın bu sıkıntılarının giderilmesi, yeni meselelerin gündeme gelmesiyle çokta örtüşmüyor. Bu konuda sayın başkandan edindiğimiz bilgileri ve diğer başkanlarımızla da konuşup şikayetlerini almak üzere geldik."

Esnaf yüksek enflasyona ezdirilmemeli
Son yılda yaşanan yüksek enflasyonun esnafı etkilediğini de ifade eden Palandöken “Bir kere kira stopajı kaldırılması gerekli. Çifte vergilendirme oluyor. On Bin lira kiraya İki Bin lira da stopaj denilen vergi ekleniyor, aslında mal sahibi oranın vergisini veriyor, dolayısıyla ikinci bir vergi oluyor. Esnafında maliyeti artıyor. Sanayi tarifesi var, konut tarifesi var ama esnaf tarifesi ticarethane olarak geçiyor. Şimdiki yeni düzenlemede tacir niteliği olmuş oluyor, sanayi ile ticarethaneye çevirmesi esnafa yük oluyor. Esnafın kullandığı doğalgaz başta olmak üzere, elektrikte de esnaf tarifesini talep ediyoruz.

Tahmin ediyorum ki Ekim ayında perakende yasası meclise gelecek ve bunların tamamı bitecek. Fakat yeni sorunlar gelecek, internet üzerinden satış bir hayli arttı, pandemide bunu körükledi, geleneksel yapıdaki esnaf bu hizmeti getirirken zorlanıyor, bununla ilgili çalışmalar da devam ediyor.” Diyerek,  sözlerini tamamladı.

Editör: Haber Merkezi