Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a giderek bir ulusun kurtuluş mücadelesini başlattığı, 19 Mayıs 1919'un 103. Yıldönümü ve gençlere armağan ettiği 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını Safranbolu'da törenlerle kutlanıyor.

Misak-ı Milli Demokrasi Meydanında bulunan anıtta yapılan çelenk sunma törenine Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz,Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Safranbolu Jandarma Komando Eğitim Merkez Komutanı J.Kd.Alb. Hasan Başkök, Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Özgür Özkan Siyasi Parti ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Çelenk sunumu, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Özgür Özkan günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yaptı.

Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz ise yaptığı konuşmada şunları söyledi;

Bağımsızlığımızın nasıl elde edildiğini, hangi zorluklarla kazanıldığını herkesin bilmesi gerekir. Bu açıdan milli mücadele sonrası 29 Ekim 1923’te ilan edilen Cumhuriyet’imizle dünya milletleri arasında yerini almıştır. Gazi Mustafa kemal Atatürk’ün Samsuna çıktığı günü ‘Ben, 11119 senesi Mayıs’ı içinde Samsun’a çıktığım gün elimde, maddi hiçbir kuvvet yoktu. Yalnız Türk milletinin asaletinden doğan ve benim vicdanımı dolduran yüksek ve manevi bir kuvvet vardı. İşte ben bu ulusal kuvvete, bu Türk milletine güvenerek işe başladım. Ben Türk ufuklarından bir gün kesinlikle bir güneş doğacağına, bunun hararet ve kuvvetinin bizi ısıtacağına, bundan bize bir güç çıkacağına o kadar emindim ki bunu adeta gözlerimle görüyordum.’ Diyerek büyük övgülerle yürütülen milli mücadele sonrasında kurulan Cumhuriyeti hürriyetin, bağımsızlığın egemenliğin yılmaz bekçileri olarak gördüğü Türk gençliğine emanet etmiştir. 

Türk gençliği bu güne kadar olduğu gibi bundan sonrada Atasının emanetine Cumhuriyete sahip çıkacaktır. Bu düşüncelerle başta Gazi Mustafa kemal Atatürk olmak üzere tüm şehirlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını kutluyorum.”

Konuşmaların ardından öğrenciler şiir ve kompozisyonlarını okudular. Daha sonra halk oyunları, jimnastik ve mai tai gösterileri sunuldu.

Gösterilerin ardından  Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeni ile yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ile burada yapılan tören son buldu.


 

Editör: Haber Merkezi