Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün açıklayacağı seçim kararının ardından, 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimleri ile ilgili siyasi partilerde de milletvekilliği aday adaylığı başvuruları başlıyor.

AK Parti ile CHP’de Milletvekilliği aday adaylığı başvuru tarihleri belli oldu.

AK Parti Adaylık Başvuru Süreci Yarın Başlıyor

Ak Parti’de Milletvekili aday adaylığı başvuruları 11 -17 Mart tarihleri arası yapılacak. AK Parti’nin milletvekili aday adaylığı için belirleyeceği tarife ise önümüzdeki günlerde belli olacak. Erdoğan’ın mevcut tüm milletvekillerinin yeniden aday adaylığı başvurusu yapmasını istediği, mevcut bakanların ise adaylık için Erdoğan’dan işaret bekleyeceği ifade ediliyor.

19 Mart’ta başlayacak temayül yoklamaları sürecinin ardından aday adayları tek tek mülakata çağrılacak, ardından Erdoğan listeye son şeklini verecek. Aday listeleri 7 Nisan’da YSK’ya teslim edilecek.

İttifakın Ortak Liste Komisyonu Çalışıyor

Cumhur İttifakı ortakları arasında, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız başkanlığında oluşturulan seçim komisyonu da ittifak protokolü ve ortak milletvekili listesi çıkarıp çıkarılmaması konusundaki çalışmalarını sürdürüyor.

Kulislerde iki partinin ortak liste ile seçime girmeyi planladığı konuşulurken, komisyonun da bu kapsamda 24 Haziran 2018 Milletvekili seçimleri ile 31 Mart 2019 yerel seçimlerindeki verileri baz alarak bazı simülasyonlar hazırladığı belirtiliyor.

İki partinin en az 10 ilde ortak listeyle seçime girebileceği ifade ediliyor. Komisyonun, yeni seçim yasasıyla, partilerin milletvekili çıkarabilmesi için içinde bulundukları ittifakın artık oylardan faydalanamayacak olmasının Cumhur İttifakı oylarındaki etkisini de özel olarak çalıştığı kaydediliyor.

CHP'de Adaylık Başvuru Tarihleri Belli Oldu

Cumhuriyet Halk Partisi’nde de adaylık başvuruları 13-20 Mart tarihleri arasında yapılacak.

Aday adaylığı başvuru ücreti 30 bin TL olarak belirlendi. Engelliler, kadınlar ve gençler ise aday adaylığı için 15 bin TL ödeyecek.

CHP’de adaylık belirleme süreçlerinin ise nasıl olacağı önümüzdeki günlerde belli olacak.

Yeniden Refah Partisi de aday adaylığı başvurularını açarken, İYİ Parti ile diğer siyasi partilerin de Milletvekili aday adaylığı başvuruları tarihlerinin birkaç gün içinde belli olması bekleniyor.

Editör: Ergün Başkaya