AK Parti Karabük Milletvekili Niyazi Güneş, Karabük Demir Çelik Fabrikalarının temellerinin atılışının ve Karabük şehrinin kuruluşunun 86. yıl dönümü ile ilgili TBMM Genel Kurulunda gündem dışı bir konuşma yaptı.

Milletvekili Güneş'in yaptığı konuşma şöyle;

Karabük’ün Kuruluşunun 86. yılının sene-i devriyesindeyiz, bu vesile ile söz almış bulunuyorum yüce heyetinizi aziz milletimizi ve kıymetli hemşehrilerimi hürmetle ve saygıyla selamlıyorum.

Öncelikle bugün 27. Dönemin 6. Yasama yılının son haftasına girmiş bulunuyoruz. Cumhuriyet tarihinin en uzun yasama dönemini tamamlıyoruz. Parlamento ilk defa dolu dolu, istikrarlı bir çalışma dönemini geride bırakıyor. Bu durumu; 2018’den sonra uyguladığımız cumhurbaşkanlığı hükümet sisteme borçluyuz.

Türkiye 14 Mayıs’ta sandık başına gidiyor. Milletimiz; “Yeter sözde, karar da milletindir diyecektir.” Biz her zaman milletimizin kararına saygılı olduk. Büyük Türk Milleti 14 Mayıs’ta da büyük ve güçlü Türkiye’nin ufkunu açacak, çıraklık-kalfalık-ustalık döneminden sonra Türkiye’nin geleceği için“ hemen şimdi” diyerek yeni bir dönemi, yeni bir şahlanış dönemini başlatacaktır.

Bugün sanayinin beşiği, tarih, turizm, eğitim ve kültür şehri Büyük ve Güçlü Türkiye’mizin gücüne güç katan Cumhuriyet Kenti Karabük’ümüzün kuruluşunu 86.yıl dönümüdür. Dün Karabük meydanlarında halkımızla bu mutlu günü kutlamanın gururunu ve mutluluğunu yaşadık. 3 Nisan 1937 ulusal bağımsızlığımızın; iktisadi bağımsızlıkla taçlandırıldığı, Türkiye’nin ilk yerli ve milli demir çelik fabrikalarının temelinin Karabük’te atıldığı gündür.  

3 Nisan 1937, aynı zamanda demir çeliğin kalbi Karabük’ümüzün 86.’ıncı kuruluş ve gurur günüdür.
Kurtuluş savaşında Anadolu’da ve Trakya’da işgale uğramış birçok şehrimiz büyük bir azimle kazandıkları zafer gününü kurtuluş günü olarak kutlarken; Cumhuriyet Kenti Karabük “3 Nisan Gününü Kuruluş Günü” olarak kutlamaktadır. Karabük ülkemizde şehirleşme ve sanayileşmenin birlikte seyrettiği yegâne kenttir. 

Karabük Demir Çelik Fabrikaları Genç Cumhuriyetin sanayileşme atılımlarına ilk günden itibaren okul ve rehber olmuştur. Karabük halkı ve çelik işçicisi ilk Türk demir ve çeliğini üretmenin haklı gururunu yaşamaktadır. Öyle ki adını tarih kitaplarına “fabrikalar kuran fabrika” olarak yazdırmış ülkemizin sanayisine yurdun dört bir yanına unutulmaz eserler kazandırmıştır. Ülkemizin ekonomi tarihine şahitlik eden bu tesisler, bilindiği gibi 1994 yılında dönemin hükümetinin içine düştüğü ekonomik krizden kurtulabilmek için IMF’nin kapısı çalmıştı. IMF ekonomik kriz içerisinde bulunan hükümete kredi açabilmek için bazı şartları ileri sürmüştür. Bu şartlardan birisi de Karabük Demir Çelik fabrikalarının özelleştirilmesi değil, tamamen kapısına kilit vurularak 1994 yılı sonuna kadar tasfiye edilmesi şartıydı.
Çelik işçisi, yöre esnafımız, sanayicimiz ve Karabük halkının topyekûn gösterdiği direniş sonucunda 8 Kasım 1994 yılında Karabük meydanlarında ki ses Ankara’nın kararının değişmesine sebep olmuştur. Bu olayların üzerinden tam 28 yıl geçmesine rağmen verilen mücadele 8 Kasım birlik ruhu hala zihinlerde ve gönüllerdedir.

Bu sebeple Demir Çelik fabrikalarının kapatılması önlenmiş, istisnai bir özelleştirme yapılarak bugün ki KARDEMİR adını almıştır. Fabrikamız bugün hepimizin iftihar edeceği büyük bir esere dönüşmüştür. 
2003 yılından sonra AK Partinin tek başına iktidara gelmesiyle gerçekleştirilen 2 Milyar Dolar’ın üzerindeki yatırımlarla Kardemir dünya şirketleri arasında yerini almıştır.  Üretimini 3 Milyon tona ulaştırılmıştır. KARDEMİR 72 metre boya kadar ray üreten tek kuruluş haline gelmiştir.

2004 yılında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları ile kurulan Ray Üretim Tesislerinde üretilen raylarla, ülkemiz yeniden Demir Yolu ihtiyacını giderir hale gelmiştir ve yine Türkiye’nin Demiryolu Teker Fabrikası Karabük’te, Kardemir tarafından kurulmuştur. Bu haliyle Kardemir, Devlet Demir Yolları ile olan stratejik iş birliğini daha da pekiştirmiştir. Böylelikle Kardemir, cevherden mamule entegre tesislerde demiryolu tekeri üreten sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da sayılı üreticileri arasında yer almaktadır. Kalın kangal üretiminde dünyanın sayılı, Türkiye’nin de tek üreticisi KARDEMİR’dir.

KARDEMİR katma değeri yüksek ürünlerle sadece ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmakla kalmıyor, aynı zamanda ihracatımızdaki ileri teknolojik ürünlerin artırılmasına da hizmet ediyor.
Türkiye, geride bıraktığımız 2022 yılında Dünya da 7’nci, Avrupa’nın 1’inci en büyük çelik üreticisidir. Ülkemizin bu büyük gelişiminde, şüphesiz ki her Karabüklünün emek ve alın teri vardır. 

Sözlerime son verirken, varlık sebebimiz Karabük Demir Çelik Fabrikalarının kapsına kilit vurulmasını önleyen 8 Kasım 1994 ruhunun bütün öncülerini, çelik işçisinin çelikleşmiş iradesini kutluyor ve tebrik ediyorum. Ahirete göçenleri rahmetle anıyorum. 3 Nisan 1937 yılında Türkiye demir çelik işletmelerinin Karabük’te temelinin altılamasına vesile olan kurucu iradeyi başta Gazi Mustafa Kemal Paşayı ve yol arkadaşlarını rahmet ve minnetle anıyorum.

2003’den itibaren yapılan yatırımlarla ünitelerini yenileyen ve bugün dünya şirketleri arasında yer alan KARDEMİR’in bu duruma gelmesine vesile olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, yöremiz milletvekillerine ve Karabük Halkına minnet ve şükranlarımı sunuyorum.

Editör: Ergün Başkaya