ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ, İMAR AFFI VE TÜRKİYE TEK YÜREK KAMPANYASI’NDAN TOPLANAN PARALARIN HESABINI SORDU

CHP Karabük Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay, AKP’nin memur maaşları ve bazı vergilerde artış öngören torba teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri şurasında toplanan vergiler ve yapılan kampanyalardan toplanan paraların maliyetini vererek iktidara yüklendi.

1999 Marmara Depremi’nin ardından 23 yıldır toplanan 88 milyarlık özel iletişim vergisiyle yapılabilecek konut sayısı hesabını açıklayan Millet Akay, “TOKİ'nin bina metrekare inşaat maliyetleriyle ilgili olarak hesaplandığında 85 metrekarelik 214 bin konut yapılabiliyor. 119 metrekarelik bir konut yaptığımız zaman da 153 bin konut yapılabiliyor” dedi.

DEPREM İÇİN KULLANACAĞIZ DENİLEN 185.9 MİLYAR LİRA NE OLDU?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen 6/2/2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin görüşmeleri sırasında konuşan CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, “Bundan yıllar önce 99 yılındaki Marmara depremi neticesinde özel iletişim vergisiyle ilgili olarak 2000-2023 yılları arasında toplanan toplam vergi gelirleri yani özel iletişim vergisi olarak 88 milyar. Yine, bunun akabinde imar affıyla ilgili toplanan yaklaşık 23 milyar 523 milyon. Türkiye Tek Yürek kampanyasıyla toplanan 74 milyarlık bir rakam var. Bu rakamların toplamı da 185,9 milyar yapıyor.” dedi.

TOPLANAN PARAYLA 123 BİN KONUT YAPILABİLİYORDU

Özel İletişim Vergisi’nden toplanan parayla yapılacak konut sayısına ilişkin veriler paylaşan Milletvekili Akay, “Özel iletişim vergisi olarak toplanan 88 milyarlık parayla ne kadar bir bina inşaatı yapılabileceği, konut inşaatı yapılabileceğinin rakamlarını vereceğim. TOKİ'nin bina metrekare inşaat maliyetleriyle ilgili olarak hesaplandığında 85 metrekarelik 214 bin konut yapılabiliyor. 119 metrekarelik bir konut yaptığımız zaman da 153 bin konut yapılabiliyor; bunlar çok ciddi rakamlar.” ifadelerini kullandı.

TORBA KANUN GÖRÜŞMELERİNDE SEL FELAKETİNDEN ETKİLENEN KARABÜKLÜ SANAYİCİLER İÇİN DESTEK TALEBİNDE BULUNDU

CHP Karabük Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay, TBMM’deki Torba Kanun görüşmelerinde sel felaketlerinde zarar gören Karabüklü sanayicilere finansman desteği sunulması talebinde bulundu.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmekte olan 6 Şubat Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin görüşmeleri sırasında konuşan Milletvekili Akay, “Seçim bölgem Karabük'te de sel felaketi nedeniyle zarar gören çok fazla sanayi tesisi var. Bu sanayi tesislerine de kredi desteği sağlanmalı.” dedi.

SEL FELAKETİNDE ZARAR GÖREN SANAYİ TESİSLERİNE DE DESTEK SAĞLANMALI

Görüşmeler sırasında hazır bulunan Bakanlık yetkililerine seslenen Milletvekili Akay, “Deprem bölgesinde zarar gören sanayi tesislerinin üstyapısında yüzde 100 mühendislik hizmetleri de dahil finansman sağlanıyor. Doğal afetler nedeniyle başka bölgelerde de bu tür zararlar var. Örneğin, benim seçim bölgem Karabük'te dahil, civar illerimizde de sel felaketi nedeniyle  zarar gören çok yer var. Bu bölgelerdeki organize sanayi tesislerine de bu imkan yani yüzde 100 kredi desteği sağlanmalı.” ifadelerini kullandı.
 
MİLLETVEKİLİ  AKAY SORUNU İLETTİ, BAKANLIK YETKİLİSİ SÖZÜNÜ VERDİ
 
Torba Kanun görüşmeleri sırasında hazır bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Fatih Turan, Milletvekili Akay’ın gündeme getirdiği konu hakkında bir çalışma yaptıklarının altını çizdi.
 
Genel Müdür Turan konu ile ilgili yakın bir zamanda çalışma yapacaklarına işaret ederek sorunların ve yaşanan mağduriyetlerin çözüleceğini ifade etti.