Karabük'ün kanayan yarası olan ve her geçen gün içinden çıkılmaz bir hale gelen trafik keşmekeşine Kardemir Kavşak projesi ile son verilmesi planlanmıştı. Fakat daha proje tamamlanmadan bazı aksaklıkların ortaya çıkması, "Kardemir Kavşak Projesinde planlama hatası mı var?" sorusunu gündeme getirdi.

Yapımı hala eden projede bazı bölümler tamamen bitirilmişken, çalışmalar Kardemir kavşağı ile Karabük'ün Ankara, İstanbul istikametinden giriş ve şehirden çıkış için yeni yapılan köprü üzerine yoğunlaşmış durumda.

Otogar önü ve Endüstri Meslek Lisesi ile Yeşil Mahalleye dönüş bölümlerinde ise yol çalışmaları tamamen bitirildi ve çevre düzenlemesi devam ediyor. Fakat özellikle akşam saatlerinde Karabük'ün çevre yoluna çıkış ile Yeşil Mahalle'ye dönüş bölümünde bulunan trafik ışıklarının olduğu bölümde aşırı bir yoğunluk yaşanıyor. Buna bir de 'yan cep' diye tabir edilen yolların kullanmasını bilmeyen ve dikkat etmeyen sürücülerin kural ihlali yaparak cebe girmeyip, düz yoldan (karşı yönden araç geldiği halde) sola dönüp Esentepe ve Yeşil Mahalle istikametlerine gitmeye çalışmaları trafik çilesinin tuzu biberi oluyor. Hatta kazalara, kavgalara sebebiyet veriyor. 

Durum böyle olunca da yaşanan bu yoğunluk vatandaşlarda, "Kardemir Kavşağı Projesinde planlama hatası mı var? Kavşakta devam eden çalışmalar nedeniyle kısıtlı akan trafikle bu bölgede bu yoğunluk yaşanıyorsa, yol trafiğe açıldığında halimiz nice olur" düşüncesinin oluşmasına neden oldu.

Peki projedeki planlama hatası nerede?

Vatandaşlara göre hata, Otogarı geçip çevre yoluna giriş kısmında bulunan Esentepe ve Yeşil Mahalleye dönüş bölümünde yapılan 'yan cep yolu' düzenlemesinde.

Bu bölümde yapılan düzenlemede Esentepe ve Yeşil Mahalleye dönüş için tahsis edilen yan yol (sola dönüş) cebi, sağ kısma değil de sol kısma yapılmış olsaydı sadece sola dönecek olan araçlar trafik lambalarına göre hareket edecekti. Karabük'ten Safranbolu istikametine gidecek olan araçlar ise trafik lambalarında durmayıp sağ bölümden kesintisiz olarak yoluna devam edecekti. Bu da o bölgede yaşanan trafik yoğunluğunu engellemiş olacaktı.

Öte yandan yetkililer tarafından yapılan açıklamada, otobüs, kamyon, tır gibi geniş ve uzun araçların sola dönüş manevralarında sağdan verilen cep üzerinden yapılmasının daha rahat olduğu ve bu nedenle direkt soldan dönüş verilmediği ifade edildi.