KARABÜK ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRÜ MEHMET ALİ TUNÇ, KARABÜK’TE HAVA KİRLİLİĞİ DEĞERLERİNİN NORMAL OLDUĞUNU SÖYLEDİ.

 

20121220AW000335_01Karabük Çevre ve Şehircilik Müdürü Mehmet Ali Tunç, Karabük’te hava kirliliği değerlerinin normal olduğunu söyledi.

Karabük Çevre ve Şehircilik Müdürü Mehmet Ali Tunç, hava kirliliği konusunda Kasım ayında sıkıntı çektiklerini, şuanda sıkıntı olmadığını kaydetti.

Kasım ayında meteorolojik nedenlerin de hava kirliliğine neden olduğunu belirten Tunç, “Geçen Kasım ayında hava kirliliği konusunda biraz sıkıntımız oldu. Meteorolojik şartlardan dolayı rakamlar beklediğimizin çok üstünde çıktı. Biz alınabilecek önlemlerin tümünü aldık, insanlarımızın rahatsız olmaması için bütün çabayı sarf ettik. Yeterlimidir? Değildir. Çalışmalarımızı ve denetimlerimizi arıtırdık. Bu denetimler ve meteorolojik şartlarında iyileşmesi nedeniyle bu değerler normale döndü. Şuan ki değerlerde partikül madde de standartların altındayız. Geçen yıla oranla farklılıklar var. Hedefimiz her yıl veya her ay bir önceki duruma göre iyiye gitmektir. Doğal gaza geçilmesinde ki etken de önemli. Doğal gazdaki abone sayısının artması hava kirliliğinin azalmasında önemli oldu. Kömürlerin kalitesi anlamında farklılık oldukça hava kirliliğindeki değerler iyi yönde gidecektir. Daha önce ceza kestiğimiz kurum ve kuruluşlar olmuştu, şuan yok. Hava kirliliğine neden olan egzoz muayenesini yaptırmayanlara cezalar kestik. Denetimlerimizi haftada üç güne çıkardık ve bu sayıyı artıracağız. Vatandaşlarımız gerekli işlemleri yaptırmalılar. Biz kimsenin ceza almasını istemeyiz. Hizmet binamız sözleşmemiz 2013 yılının Nisan ayı inşallah sözleşme tarihinden önce binamızı kullanmaya başlayacağız. Çalışmalar hızlı şekilde devam etmekte. Meteoroloji hizmet binası da 2013 yılı içerisinde bitirilecek, o da sözleşme tarihinde hizmete açılacak” dedi.

TESİS VE FABRİKALARA UYARI
Karabük’teki tesis ve fabrikalara da uyarılarda bulunduklarını belirten Tunç, şunları söyledi;

“Tesislerimizle görüşmelerimiz oluyor. Fabrikalar ve diğer tesis sahipleri çevre danışma firmalarıyla çalıştıkları için uyarılarını ve ikazlarını alıyorlar. Biz de ikazlarımızı kendilerine gönderiyoruz. Mümkün derecede şehrin yaşamını etkileyecek kirliliğe sebebiyet vermemeleri, özellikle bina sahiplerinin de kalitesiz kömürleri almamaları, kaliteli kömürlerin de yakma usullerine göre yakmaları konusunda ikaz vermeleri istiyoruz. Bu yakılma usullerine uyulduğu sürece en az kirliliğe getirilecektir.”

KARDEMİR’in hava kirliliği ölçüm cihazı aldığını hatırlatan Tunç, “Cihazımız eski Orman Şube Müdürlüğü binasında konuşlandırılmıştı, oradan alarak adliye binasının arkasına koyduk. KARDEMİR’de iki cihaz aldı ve kampus içerisine kurdu, cihazları belirlediğimiz noktalara kurdular. Haftalık periyotlar halinde çıktılar alarak elektronik ortamda bize getiriyorlar ve bizde değerlendirme yaparak Bakanlığa gönderiyoruz. KARDEMİR, bu verilerin internet ortamında yayınlanması için Bakanlığımıza başvuruda bulundular, Bakanlıktan şuanda yanıt bekleniyor. Bakanlıkta yanıt verdikten sonra bu veriler internet ortamında yayınlanacak. MERZİNC işletmeyi açmak için başvurusunu yaptı, başvurusu değerlendirilerek Bakanlığa gönderildi, Bakanlığın sonucundan sonra faaliyete başlayacaktır” diye konuştu.