31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri ile yeniden şekillenen ve 17 üyeden oluşan Karabük İl Genel Meclisi, bayram sonrasındaki hafta başı yapılacak ilk toplantıda İl Genel Meclis Başkanlığı seçimini gerçekleştirecek.   

Karabük İl Özel İdare’nin bağlı olduğu İl Genel Meclisinin siyasi grup dağılımlarında; AK Parti 10, MHP, 4, CHP 2 ve Yeniden Refah Partisi ise 1 kişiden oluşuyor.

Geçtiğimiz dönem 5 yıl boyunca AK Parti Safranbolu İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Sözen başkanlık yapmıştı. Şimdi ise 2 yıllığına seçilecek olan 'İl Genel Meclis Başkanı kim olacak’ sorusu kamuoyunda merakla beklenirken, AK Parti içinde beklentisi olanlar çoğaldı.

İl Genel Meclis Başkanlığında deneyim elde eden Ahmet Sözen’in, bir dönem daha başkanlığını sürdürmek için parti teşkilatı, il başkanı ve milletvekillerini ikna ettiği konuşuluyor.

Bu konuda en fazla beklentiye giren Yenice ilçesi ise Ertan Mısırlı’nın İl Genel Meclis Başkanlığı görevine seçilmesini istiyor. Yerel seçimlerde en fazla oy oranını alan Yenice “İl Genel Meclis Başkanlığı bu sefer bizim hakkımız” diyerek, kulis çalışmalarını sürdürüyor.

Seçimlerde, Özkan Çetinkaya’ya zarar veriyor söylentilerini dikkate alanlar, Ahmet Okan Kirman’ı uzaklaştırmak için Karabük Merkez İl Genel Meclisi adayı üçüncü sıraya koymuşlardı.

Beş üyeye sahip Karabük merkezden üç üye çıkartan AK Parti’de, Ahmet Okan Kirman’ın İl Genel Meclis Başkanı olmasını isteyenler ise çoğaldı.

Son olarak Hasan Yıldırım’ın da başkanlık istediği bu yarışta, AK Parti İl Başkanı Ferhat Salt ile aynı cemaatten olan Hak Yolcu Yıldırım’ın da İl Genel Meclis Başkanı olabileceği ihtimali konuşuluyor.

Başkan Adaylarının Avantaj ve Dezavantajları

Ahmet Sözen;

Hırslı yapısıyla bilinen Ahmet Sözen, daha önceki dönemlerde parti olarak Hasan Yıldırım’ın başkanlığı için alınan grup kararına rağmen İl Genel Meclis Başkan adayı olmuş ve seçilmişti. Bu nedenle Partisinden disiplin kararıyla ihraç edilen Sözen, birkaç yıl sonra AK Parti’ye geri dönmüştü.

Safranbolu İl Genel Meclis Üyesi seçilen Ahmet Sözen’in handikabı ise CHP oylarının Safranbolu’da birinci olması ve AK Parti’nin ilk defa bu tarihi ilçede ikinci parti duruma düşmesi gösteriliyor.

Ertan Mısırlı;

31 Mart Yerel Seçimlerinde AK Parti’nin en fazla oy oranını kazanan Yenice ilçesi ise siyasette iddialı yerler için tek vücut hareket ediyorlar.

Yenice İl Genel Meclisi birinci sıradan seçilen Ertan Mısırlı’nın İl Genel Meclis Başkanı olması için ilçede büyük bir siyasi hareket başlatıldı.

AK Parti İl Başkanı ve Milletvekilleri, Mısırlı’nın başkan olmaması halinde siyasetin en yoğun yaşandığı Yenice’nin tepkisini göğüslemeyi göze alabilecek mi?

Ahmet Okan Kirman;

Karabük Belediye Başkan Adayı Özkan Çetinkaya’ya zarar veriyor söylemleri ile büyük bir haksızlığa uğradığını düşündüğü belirtilen ve Çetinkaya’nın uzun yıllar yol arkadaşı olan Ahmet Okan Kirman'ı destekleyenler, İl Genel Meclis Başkanlığı verilerek yapılan bu haksızlığın giderilmesini istiyor.

Hasan Yıldırım;

AK Parti İl Başkanı gibi Hak Yol Cemaatine üye olan Hasan Yıldırım da yıllar önce elinden alınan İl Genel Meclis Başkanlığını şimdi daha çok istiyor. Siyaset içindeki cemaat ağırlığı şimdi kendini ne kadar gösterecek, merakla bekleniyor.

AK Parti’deki Olası Kavga, Muhalefete İl Genel Meclis Başkanlığını Kaptırır mı?

AK Parti’de ‘İl Genel Meclis Başkanlığını teşkilat belirleyecek’ kararı ve il genel meclis üyeleri arasında önceden olduğu gibi bir önseçim yapılmayacağı, bu krizin ne kadar doğru yönetileceğini belirleyecek.

AK Parti İl Başkanı Ferhat Salt, Milletvekilleri Cem Şahin ile Ali Keskinkılıç, eğer başkan belirleme sürecini doğru yönetemez ve bazı üyelerin dindirilemez tepkisini doğurursa, İl Genel Meclis Başkanlığı muhalefete kayar mı?

15 Nisan Pazartesi Yapılacak olan İl Genel Meclis toplantısındaki başkanlık seçimleri öncesinde çeşitli senaryolar masaya yatırılıyor ve yakın çevrelerce de konuşuluyor.

10 İl Genel Meclis Üyesine sahip olan AK Parti’nin karşısında MHP, CHP ve YRP 7 üyeye sahip. AK Parti’de iki meclis üyesinin muhalefet oy vermesi ile 9’a 8, muhalefetin ortak çıkarabileceği bir isim de İl Genel Meclis Başkanı olabilir.

Ya da AK Partili 4 İl Genel Meclis Üyesi geçersiz oy kullanırsa, 7’ye 6 yine muhalefetin kazanmasına neden olabilir.

Şimdilerde bu siyasi senaryoları sıkça konuşuluyor.

AK Parti İçinde Grup Kararına Uymayarak, Başkan Adayı Çıkan Olur mu?

2019’da Ahmet Sözen, parti grup kararına uymamış, aday olmuş ve başkan seçilmişti.

Şimdi bu senaryo ikinci defa yaşanır mı?

İl Başkanı ile Milletvekillerinin İl Genel Meclis Başkanlığı için karar vereceği ismi kabul etmeyerek, başkanlığa aday çıkan olur mu?

Eğer böyle bir senaryo yaşanırsa, muhalefetin kendi kararı ile çıkacak AK Parti üyesine İl Genel Meclis Başkanlığı için oy verebileceği de konuşuluyor.