KARDEMİR A. Ş’de çalışan yaklaşık 4 Bin işçi, güncellenecek banka promosyonlarını beklerken, yeni yıla sayılı günler kala Toplu İş Sözleşme görüşmelerini de gündemine almaya başladı.

Aylardır sonuçlanmayan banka maaş promosyonlarının yeniden güncellenerek ne kadar olacağı daha belli olmadan, işçi şimdi 15 gün sonra start verilecek olan 2023-2024 Toplu İş Sözleşmesinde maaşlara gelecek zam oranını gündemlerinden düşürmüyor.

Banka Promosyonları Ne Zaman Belli Olacak?

Birçok resmi kurum ve kuruluşlar, bir yılda yüksek artış gösteren enflasyon oranlarına göre çalışanların banka maaş promosyonlarını güncellemişti.

2022 Ocak ayında iki yıllığına 4 Bin Lira promosyon alan Kardemir işçisi, emeklilerin bile iki yıllığına en düşük 7 Bin lira promosyon alması ile kendi promosyonlarında yeniden güncellenme beklentisine girmişti.

Kardemir yönetimi, çalışanların kişi başı 15-20 Bin lira olan yeni promosyon beklentisini hala sonuçlandırmadığı gibi, yeni yılın ilk ayında yeni promosyon anlaşmalarının yapılacağı da konuşuluyor.

Çelik İşçisinin zam beklentisini Sendika alabilecek mi?

Kardemir’de çalışan sendikalı işçiler Ocak 2022’de %25,47 enflasyon artışı zam alırken, başta formenler olmak üzere, kapsam dışı beyaz yakaya ise %43 zam verilmişti.

Sendikalı işçi, 2022 Temmuz ayında ise yine ilk altı aylık enflasyon artışı olan %42,35’nin üzerine Toplu Sözleşme gereği %1 daha konularak %43,35 zam almıştı. Aynı zam yine formenlere ve kapsam dışı beyaz yakalıya da yapılmıştı.

2022’de sendikalı işçiye nazaran %15’e yakın fazla zam alan formenler ve beyaz yakalıların maaş artışı daha fazla olmuştu. 2022’nin Temmuz-Aralık ayı ikinci altı ay enflasyon artışı ise %17 civarında ön görülüyor.

Özçelik İş Sendikası’na üye Kardemir’deki 3 Bin 800 işçinin, 01.01.2023’de start alacak olan 16. Dönem Toplu iş Sözleşmesinde beklentisi acaba karşılanacak mı?  

2022’de sendikalı işçiden %15 daha fazla zam alan kapsam dışı personeli göz önünde bulunduran sendikalı çelik işçisi, 2022 yılı ikinci altı ayda belli olacak olan yaklaşık %17’lik enflasyon artışının üzerine en az %50’lik bir zam beklentisinde.

2023-2024 yıllarını kapsayacak iki yıllık toplu sözleşmede enflasyon artışıyla birlikte en az %70’lik zam bekleyen Kardemir işçisinin, bu beklentisini Özçelik İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci acaba karşılayabilecek mi?    

Özçelik İş Sendikası’nın, Kardemir Yönetimine hala TİS taslak metin vermediği bilinirken, çelik işçisinin %70’lik zam beklentisi büyük bir hayal kırıklığına mı uğrayacak, yoksa mutlulukla mı sonuçlanacak?