Karabük Bahçeşehir Koleji öğrencileri, 22-23 Kasım tarihlerinde İtalya’nın Roma kentinde düzenlenen Fibonacci Dünya Robotik Şampiyonası’nda büyük bir başarıya imza atarak Dünya Şampiyonu oldu.

Dünya genelinden birçok okulun katılım gösterdiği bu yarışmada, Karabük Bahçeşehir Koleji’nden 4 ayrı kategoride 17 öğrenci katıldı. Dünyaca ünlü Robotik Şampiyonası’nda başarılı gösteren öğrenciler, projeleriyle güçlü rakiplerini geride bırakarak birinci olmayı başardı.

Sadece Karabük’ün değil Dünya genelinde de büyük başarılar gösteren Karabük Bahçeşehir Koleji öğrencilerinin bu büyük zaferi hem Türkiye hem de Karabük için büyük bir gurur kaynağı oldu.

Birbirinden parlak 17 öğrenci su altındaki katı atıkları toplayan robot, hava kirliliğini anlık ölçen akıllı kontak, orman yangınları için  24 saat boyunca otonom bir şekilde çalışan robot ve uzay çöplerini toplayarak dünya yörüngesine fırlatarak yok eden projelerle  yarışmaya katıldılar.

4’üncü sınıf öğrencilerinden oluşan su altındaki katı atıkları toplayan robot, hava kirliliğini anlık ölçen akıllı kontak projesiyle yarışmaya katılan WATER GUARDS ve GREC takımının mentör öğretmeni Hakan Karaman öğrencileriyle gurur duyduğunu ve bu başarının asıl sahiplerinin onlar olduğunu söyleyerek açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Yarışma üç ayaklı bir yarışmaydı. Öncelikle Batı Karadeniz bölge elemelerini geçtik grubumuz burada birinci oldu. Antalya'ya 6 ülkenin katılımıyla Türkiye şampiyonasına gittik orada da birinci olduk. Daha sonra İtalya'ya dünya finallerine gittik sağ olsunlar çocuklarımız söylediklerimizin de fazlasını yaptılar orada da dünya şampiyonu olarak geri döndük. “ Dedi.

Karabük Bahçeşehir Koleji Fen Lisesi Müdürü Samet Ertaş ise “Bizim amacımız bir kapı açmak, bir yol aralamak ben hep bunu savunuyorum, çocuklarıma da, velilerime de, öğretmenlerime de aynı şeyi aktarıyorum. Bu tek takımla katıldığımız dünya şampiyonasında bir sonraki sene biz 14 takımla katıldık yine Estonya'da yapılan bir yarışma ve bu sene de yine yaklaşık 5-6 takıma katıldık ve çocuklarımız farklı kategorilerde, farklı dereceler elde ettiler. Yani bizim amacımız çocuklar. Evet katılsınlar öylesine bir eğlence olsun değil. Nihayetinde çocuklar bir proje geliştirerek katılıyorlar bu yarışmalara, bu projeleri geliştirme safhasında inanın bana çok zorlu süreçler gerektiriyor. En başındaki o fikir aşaması. Çünkü biz çocuklarımıza diyoruz. Yani zannetmeyin ki bu fikirler öğretmenlerden çıkıyor. Tamamı çocuklardan çıkıyor. Çünkü çocuk önce kendisi tespit edecek bunu. Farkındalığı artacak bakacak diyecek ki işte Karabük'te bir hava kirliliği var işte Türkiye'de bir deniz kirliliği var bunu tespit edecek ve bunun üzerine bu sorunu gidermek için proje geliştirmek üzerine çalışması lazım. Ve işte bu farkındalığı oluşturmak asıl amacımız. Biz projeleri yazarız öğretmenler olarak çocuklarımıza deriz ki bunu buna anlat. Ve çık orada jürinin karşısına sunumunu yap. Ama diyorum ya amacımız yarışmalara katılmak değil. Amacımız bu çocukların farkındalığını yükseltmek ve daha da önemlisi tüketim toplumu olmaya başladık ki çok tehlikeli bir noktadayız. Çocuklarımız üretmenin ne olduğunu bilsinler. Çünkü bu çocuklar yarının büyükleri olacaklar. Yarının yöneticileri olacaklar. Belki yarının belediye başkanları, yarının cumhurbaşkanları olacaklar ve bu algıyı, bu farkındalığı yükseltelim ki çocuklarımıza ileride üretmek üzerine çalışmalar yapsınlar.”

Yarışmaya katılan öğrenciler ise şöyle:

22-23 Kasım tarihlerinde İtalya’da düzenlenen Fibonacci uluslararası robot şampiyonası dünya finallerinde mavi girişimcilik kategorisinde dünya şampiyonu olan WATER GUARDS takımı öğrencileri, Musa Yıldız, Emir Eliüşük, Zehra Atmaca, Duru Feyza Yılmaz, Mustafa Kafadar.

Yeşil girişimcilik kategorisinde dünya şampiyonu olan GREC takımı öğrencileri, Okyanus Kaya, Ada Alpay, Deniz Mert Berki, Ayaz Yüce, Cihangir Yaşar.

Fibonacci uluslararası robot şampiyonası dünya finallerine "Orman Yangınları İçin 24 Saat Boyunca Otonom Çalışan Robot" projesiyle dünya III.olan FİRE X Takımı öğrencileri Alicem Akıncı, Kumsal Yavuz, Ömer Ali Şenay, Yiğit Tetik, Deniz Çağan Çetin, Somo Robot yarışmasında da Jüri özel ödülü almıştır.

22-23 Kasım tarihlerinde İtalya’da düzenlenen Fibonacci uluslar arası robot şampiyonası "Uzay Çöplerini Toplayarak Dünya Yörüngesine Fırlatarak Yok Eden proje" ile dünya finallerinde dünya IV.olan Takım SXCO1 öğrencileri, Mustafa Eymen Akıncı, Ömer Erdem Tokgöz.

Karabük Bahçeşehir Koleji, bu başarıyla birlikte robotik kodlama gibi teknik alanlardaki eğitim faaliyetlerini daha da güçlendirerek, yeni projelere imza atmayı hedefliyor.

Bahcesehir4Bahcesehir3Bahcesehir1Bahcesehir2

Editör: Özenay Kahriman