Gün boyunca devam eden etkinlikler Safranbolu Belediyesi Leyla Dizdar Kültür Merkezi Konferans Salonu'ndaki "Belgesel Film Yarışması" ödül töreni ile son buldu. 

Kültür Merkezi fuaye alanındaki kokteylin ardından konferans, salonunda yapılan ödül törenine geçildi. 

Safranbolu Belediye Başkanı ve Festival Komite Başkanı Elif Köse'nin ev sahipliğini yaptığı geceye Karabük Valisi Fuat Gürel, Cumhuriyet Halk Partisi Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Vedat Yaşar, İlçe Başkanı Bahtiyar Acar, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, Jüri Üyeleri, finalistler, çok sayıda vatandaş ve basın mensubu katıldı. 

Festival kapanış konuşmasımı yapan Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, " Bu 24.üncüsünü düzenlediğimiz festivalimizde 3 gün boyunca kıymetli misafirlerimizi Safranbolu’da ağırlamaktan son derece mutlu olduğumuzu öncelikle belirtmek istiyorum. Biraz önce de gördüğünüz birbirinden güzel etkinlikler yapıldı 3 gün boyunca ve 24 yıl dile kolay hiç kesintiye uğramadan devam eden bir festival. Bu pandemide dahi.

Biz pandemi de de üstün bir performans göstererek fedakarlıkla ve kurallara uyarak festivalimizin kesintiye uğramasına izin vermedik. O süreçte de festivalimizi yaptık. 24 senedir de kesintisiz devam etmesine katkı sağlayan döneminin Valilerine, Kaymakamlarına, Belediye Başkanlarına festival komitesinde yer alan tüm üyelerine elbette ki belediyenin kültür Müdürlüğünde bu festivalin hazırlık aşamasında emek veren arkadaşlarımıza özellikle çok teşekkür ediyorum. Bu kente kültür çok yakışıyor, bu kent sanat çok yakışıyor.

Elbette ki bu kentte festivaller de çok yakışıyor. Hele hele de ismi belgesel olan festival daha da çok yakışıyor. Biz her geçen sene festivalimizin bir adım daha ileri gitmesi için üniversitedeki hocalarımızla,festival komitesini oluşturan tüm sivil toplum örgütlerinin yöneticileriyle birlikte kafa yoruyoruz. Yıl boyunca programlar yapıyoruz ki festivalin adına yakışır etkinlikler de bu festivali oluşturalım.

kose

Festivalimizin içeriğinde bu sene birbirinden kıymetli hocalarımızın açtığı sergiler vardı, onlar da geçmişi günümüze taşıyan çok önemli eserlerden oluşuyordu. Bu sergileri de yıl boyunca tekrar Safranbolu halkıyla buluşturmak için yinelemeyi planlıyoruz ve onun dışında 3 gün boyunca sabahtan akşama kadar bu salonda belgesel film gösterimleri yapıldı.

Dışarıda 10 gün boyunca halkımızla buluşan açık hava sinema gösterimleri vardı ve benim en çok da önemsediğim bu sene festivalin içine kattığımız 7 12 ve 12 15 yaş gruplarına uzman kişiler tarafından sinema eğitimi almış hocalar tarafından belgesel atölyelerinin verilmesiydi. Bunun amacı da elbette ki her Safranbolu’da yaşayan o bölgede yaşayan halkı belgesel film festivalinin içine katmak ve gelecek nesilleri de belgeselle buluşturmak.

Belki de bu atölyeler sayesinde ilerde çok ünlü yönetmenler oyuncular çıkacak. Amacımız sadece yönetmenler ve oyuncuların çıkması değil elbette iyi bir belgesel izleyicisi kitlesini de oluşturmak. Böylelikle de hem festivalimizin daha da amacına ulaşacağına inanıyoruz.

Bir kez daha bu festivale katkı sağlayan tüm paydaşlara Kaymakamımıza, Valimize, festival komitesine, üniversitemizdeki birbirinden kıymetli hocalarımıza, jüri üyelerimize ve kültür müdürlüğündeki mesai arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum hepinizin emeğine yüreğine sağlık 25.incisinde daha dolu dolu  içerikle buluşmak üzere hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. " dedi. 

Tören öncesi Golden Horn Brass muhteşem performansları ile izleyenleri büyülerken mini konserin ardından ödül törenine geçildi. 

muzik-gosteri

Ödüller şöyle sıralandı:

Uluslararası Uzun Metraj kategorisinde "En İyi Belgesel Film Ödülü" "Kavur" ile yönetmen Fırat Özeler aldı. Bu kategoride "Jüri Özel Ödülü""Kim Mihri" ile yönetmen Berna Gençalp aldı.

Uzun Metraj Mansiyon Ödülü de "Araya Korona Girmeseydi" ile yönetmenler Zafer Sevener ve Sibel Sümer'e takdim edildi.

mansiyon-odulu

Uluslararası Kısa Metraj kategorisinde "En İyi Belgesel Film Ödülü"ne "Algoritm Of Beauty" ile Milena Trivier layık görüldü. Aynı kategoride "Jüri Özel Ödülü""Suyu Bulandıran Kız" ile Deniz Telek kazandı.

Kültürel Miras ve Korumacılık Temalı Ulusal Belgesel Film kategorisinde, "Suha Arın En İyi Belgesel Ödülü" ,"Etrim'in Altın Kızları" filmiyle yönetmen Eren Aybars Arpacık'a, "Jüri Özel Ödülü", "Madak" ile yönetmen Sedat Benek'e verildi.

Safranbolu Temalı Belgesel Film Yapım Destek Yarışması kategorisinde, "Aytekin Aytekin En İyi Proje Ödülü"ne, "Safranbolu'nun Altın Çiçeği Safran" ile yönetmen Başak Çardak layık görüldü.

aytekimn-aytekin-en-iyi-proje-odul

Ödül töreninde konuşan Karabük Valisi Fuat Gürel, " Festivalin bu kadar uzun ömürlü olması büyük bir başarı. Geçmişte emeği olan, ve şimdiki Belediye Başkanımız Elif Köse'ye teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki her yıl üzerine koyarak devam edecek. Bir kez  daha emeği olanlar teşekkür ediyor, jüri mizi ve finale kalan yönetmenleri mizi kutluyorum." dedi.

Dereceye girenlere ödüllerini, Vali Fuat Gürel, CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Festival Komitesi ve Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, festivalin jüri başkanı Derviş Zaim  verdi.

ozel-odulu

juri-ozel-odulu

en-iyi-belgesel

ozel-odulu

kulturel-miras-ulusal-belgesel-film-odul

protokol

sabuncu-kose-ak

kose2

juri